![]() |
Lg 8480b ??
Cześć
Mam problem. Kupiłem nagrywarke jak w temacie no i problem jest taki, wypalać wypala płytki Platinum 1-40x, przy roznych predkosciach, ale kiedy chce takowa plytke przeczytac w cdromie LG 52x, to bryndza nie czyta wogole, szuka jakby sciezek poczatkowych ale nie znajduje i płyta nie startuje wogole. Nie mam pojecia czy nosnik jest zły, wypaliłem juz 5 cdkow przy roznych predkosciach nagrywania i nic.... wczoraj kupiłem wypalare a nerwy mnie zrzeraja ze bubla dostałem pomozcie, co mam zrobic??? dzięki Arkadiuss |
Z tymi nagrywarami to tak jest... (bez komentarza)
Podaj jaki program używasz, co nagrywałeś, jaka metoda nagrywania, itp. |
Kup sobie jednego verbatimka i sprawdz na niej czy bedzie tak samo. I napisz czy to co nagrales odczytuje ci nagrywarka.
|
a wiec.....
uzyłem nero standardowo dostarczonego z oemowa nagrywara... nagrywałem track-at-once pare razy z roznymi predkosciami probowalem... raz nagrałem data cd disc at once i taz nic :( oraz raz nagrałem audio-cd - nie widział w wiezy oraz w cd-romie :( beznadziejna sytuacja |
Cytat:
kupiłem właśnie TDK -D-View i zaraz zobacze. Nagrywara czyta to co nagrałem ale zaden cd-rom ten moj LG x52, u dziewczyny LG DVD, oraz u sasiada LG x40 nie czytaja płytek :( jedyne co CD-ROM przeczytał to płyte RW nagrana x4, bo x10 juz nie dał rady dzięki za porady :P |
Nie najlepsze cdiki kupiles, trzeba bylo juz verbatima se kupic.
|
właśie udało się nagrać esperandze jakas kiepska x8 i wyczytał w CD-ROMIE :P
Nie wiem czego to kwestia, moze tak jak czytałem we wcześniejszych postach kwestai ustawień lasera... Teraz się zastanawiam czy sie do serwisu nie wybrac zeby mi ustawili jak nalezy... pozdr. i jeszcze raz thx 4 help |
Cytat:
ja właśnie oddałem po 2 dniach od daty zakupu do serwisu te głupie LG48/16/48 , poczekam 2 tyg i zobaczymy czy cos tam ustawią czy nie. U mnie jest tak samo , też co bym nie nagrał to albo ledwo czyta albo wcale , a nagrywałem na różnych verbatimkach platinumach i innych . Widac że to wina nagryw. BTW. coraz więcej osób ma problemy z tą właśnie nagryw. ,ciekawe kiedy będzie nowy bios. A jeszcze lepiej że LG zaraz po 48/16/48 wypuściła na rynek LG 48/24/48 , ma ktoś od tego bios'a pożyczyć ? |
Mialem ten sam problem tylko,ze w CDromie LG 52x z biosem 1.00 nie czytalo a w innym LG 52x z biosem 1.02 nie mialo zadnych problemow. U kumpla z nowym cdromem tez bylo ok. Moim zdaniem ta nagrywarka ma jakis nowy system zapisu z ktorym nie radza sobie stare napedy cdrom.
|
Cytat:
Może to jakiś nowy rodzaj nagrywarek ? |
hm...
cdrom sony 52x czyta płytki zapisane tym lg bez problemu ale np. cd teac40 ma juz spore problemy, poza tym seria lg40 z 2mb buforem i biosem 1.02 tez nie jest liderem w jakosci zapisu (wersja z 8mb buforem nie miala takich problemow i mozna bylo zapisywac na full speed i czytalo to wszystko) zauwazylem ze lg stouje teraz inne glowice laserowe...:cool:
|
Re: hm...
Cytat:
Możesz coś więcej powiedzieć o tych innych głowicach laserowych? Co to za różnice itd , skąd to wiesz ? |
Jaka nagrywarka z dobrą jakością zapisu
Dobra, to mam inne pyt. jaką nagrywarkę kupić tak żeby po nagraniu można to było odczytać w każdym cd bez problemów (czy to audio czy dane ).
Bo właśnie mam zamiar kupić LG 40X a swoją LG 48 wyrzucic na śmietnik , chyba że mi oddadzą z serwisu i będzie dobrze nagrywać . Ale jak mówisz że LG 40X też nie jest liderem jeśli chodzi o zapis i mogą byc problemy z odczytem to już sam nie wiem.... Może te Plextory 48X mają jakąś wartość jeśli chodzi o zapis ?? tylko są trochę drogie ,ale jak się ma takie wymagania jak ja że się chce odczytywać zapisane dane na innych cdrom'ach to się płaci nie ?:D |
Ja posiadam LG 32x przerobina na 40x z 8MB bufora i smiga jak diabel.
Dzieki zmianie metody zapisu z Z-CLV na P-CAV roznica w wypalaniu z predkoscia 32x pelnej 700MB siega ok 15sekund z ok 3:25 do 3:10 (calkowity czas zmierzony w NERO) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:02. |