![]() |
Drugi dysk i malutki problem.
Obecnie mam dysk a na nim dwie partycje C: i D:. Zamontowałem teraz taki malutki dysk 540MB widze go pod literka D:
Pytanie: co mam zrobić żeby ten twardziel, nie wcinał się pomiędzy tamte dwie partycje i był widoczny jako E:? |
zrób na tym dysku tylko partycję rozszerzoną to wtedy windy 9x zapdają go na koniec bo tak to one zawsze najpierw zapodają partycje podstawowe a next w kolejce są rozszerzone
|
Wcina ci się ponieważ na tym drugim dysku masz partycje podstawową. A windows jest taki głupi że pierwsze literki przypisuje partycjom podstawowym a dopiero na końcu rozszerzonym. Zeby drugi dysk był u ciebie na E: to musisz fdiskiem (rób to pod windowsem bo w gołym dosie to nie działa) usunać partycję podstawową i utworzyć rozszerzoną a nastepnie sformatować. Ja tak zrobiłem i działa. Na kazdym komputerze do którego podepniesz ten dysk zawsze bedzie widziany na końcu.
|
Moze to byc troche klopotliwe, ale juz tak jest, ze partycje podstawowe (primary) wyswietlaja sie jako pierwsze. Najpierw partycje podstawowe z dysku pierwszego potem z nastepnych, a dopiero po nich partycje logiczne znajdujace sie na rozszerzonych (Extended). Aby zmienic rodzaj partycji uzyj fdiska (pamietaj, ze zostana usuniete wszystkie dane na tym dysku), albo uzyj np Partition Magic ( wtedy dane pozostana nietkniete).
|
Rzeczywiście w Partition Magic ustawienie tego to kwestja kilku sekund.
Dzieki za pomoc! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:45. |