![]() |
Nie moge wlaczyc DMA w HDD
Ilość załączników: 1
Jak w temacie, w dysku Bartek 4 80GB, tzn. moge ale gdy przeprowadzam restart systemu to dalej jest ta opcja wylaczona, dzieje sie tak zrowno w XP jak i Me. Ma ktos jakis pomysl, moze jest to spowodowane tym ze go w BIOSIE nie wykrywa?
|
Ja mam taki sam HDD.8)
To wygląda jak byś miał go na raidzie. |
Cytat:
|
po kolei
pomerdaj w biosie - szukaj opcji dma - <auto><pio4> czy jakos tak stery do plytki wywal i wgraj jeszcze raz kontroler dyskow w menadzerze urzadzen wywal i zainst jeszcze raz aspi wgraj jak najnowsze ale wczesniej kill aspi to chyba wsio |
Cytat:
Jest to podpiete tak IDE1- Primary 8.4GB, Secondary SONY CDRW IDE2- Primary Barrracuda 80GB W biosie go nie wykrywa tzn, musialem wlaczyc NONE na 2 kanale bo inaczej komp sie wieszal przy szukaniu tego dysku. Juz robie to z ASPI |
ASPI nie pomoglo. Zapomnialem powiedziec kolenosc dykow w Me to C D (Westerndigital) nastepnie E (CDRW) i F (bartek), moze to ma cos do rzeczy, moze za kazdym razem Win go znajduje i przy restarcie za kazdym razem wylacza DMA i tak w kolko, rowniez jest zainstalowany disc wizard ale to gowno daje. Myslalem takze ze ten dysk jest traktowany jako Wymienny, ale wtedy by mial inna ikonke.
|
U mnie jest podobnie. Dysk to Seagate Barracuda 40 GB i to samo się dzieje. Nie można włączyć DMA. Po restarcie systemu nadal jest bez DMA :( Może wie ktoś jak to zmienić? ???
|
Ustaw w biosie dla danego dysku LBA.
|
Cytat:
Czy moglby ktos szybko odopwiedziec greetz |
Ja mam tak ustawione i spoko.
|
Cytat:
Co za szybka odpowiedz:D |
Zamień CD-RW z BARAKUDĄ.
|
Cytat:
|
Kiedyś tak miałem.
Po aktualizacji, BIOSU płyty głównej, tesh mi się wieszał komp w biosie. Okazało się, że BIOS był błędnie opisany,a w rzeczywistości był do innego modelu płyty. |
Powiem wam tak spotkałem sie z tkim czyms - zmieniłem tasme do podpinania i dma pozostało - moze po prosty cienkiej jakosci tasme masz i płyta za słaby sygnał dostaje
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:47. |