Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   650 TB na płycie CD ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/650-tb-plycie-cd-12742/)

pirat 15.11.2002 09:07

650 TB na płycie CD ???

Wpadł do mnie najnowszy numer Pc World komputer i oto jaki artykuł się tam ukazał:

"Naukowcy z University of Wisconsin twierdzą, że udało im się opracować nośniki danych, których poszczególne bity zapisywane są za pomocą pojedynczych atomów. Metoda ta umożliwiałaby wyprodukowanie nośników wielkości płyt CD, na których można by było zapisać milion razy więcej niż obecnie, czyli ok. 650 TB"

Co wy na to ??? Czy jest to możliwe...???

surff 15.11.2002 10:27

ciekawe czy da się na tych płytach zrobić overburning:)

VermilioN 15.11.2002 12:29

Cytat:

surff napisa***322;(a)
overburningu nie bedzie sie dalo zrobic, bo atomy beda wszystkie policzone, wiec nie bedzie takich "poza zasiegiem bez OB" ;] przynajmniej taka jest moja filozofia :\
swoja droga, ciekaw jak system plikow bedzie na takim nosniku wygladal. bo o TOC raczej nie ma mowy przy takiej ilosci atmomow, a wogole nagrywarka pewnie bedzie sto miliardow kosztowala :)
yyy, a i tak jestem za pamieciami holograficznymi bo to bedzie tansze niz jakies urzadzenie do "ustawiania" pozycji atomow.

misz_masz 15.11.2002 12:30

Cytat:

surff napisa***322;(a)
Polak na pewno coś wymyśli :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D!!!!!

Stef 15.11.2002 19:28

Ciekawe z jaka predkoscia bedzie mozna to nagrywać........ w sumie to bedzie to jakas trzecia kosmiczna........ Jak to zalacze na najwolniejszej predkosci. to mi komputer odleci (ile to sie razy na minute kreci? ) no comment... az nie hcce mi sie myslec.......

murt 15.11.2002 20:24

Mam nadzieje ze to nie bedzie mala bomba atomowa:cool: 8)

ZiP 16.11.2002 21:58

Wydaje mi się to bardzo mało prawdopodobne, aby jeden bit był zapisany z użyciem tylko jednego atomu. Samo przechowywanie danych byłoby prawie niemożliwe, a co dopiero ich odczytywanie lub zapisywanie...

VermilioN 17.11.2002 00:15

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Wydaje mi się to bardzo mało prawdopodobne, aby jeden bit był zapisany z użyciem tylko jednego atomu. Samo przechowywanie danych byłoby prawie niemożliwe, a co dopiero ich odczytywanie lub zapisywanie...
zgadzam sie z Toba w 100% ale od siebie dodam jeszcze dwie rzeczy. po pierwsze nie bedzie to zaden "obracajacy" sie nosnik, tylko jak pamiec holograficzna, bedzie to cos stalow miejscu, a kazdy atom uzytego do tego celu pierwiastka bedzie "uwieziony" w "scianach" z innego pierwiastka, ktory nie bedzie wadzil temu uwiezionemu i na odwrot, bo inaczej nie mozliwe jest odwrocenie atomu i zmiana spinu w druga strone, struktura rozpadlaby sie. nie jestem fizykiem atomowym ale tak to pojmuje/rozumiem :)

zibix 17.11.2002 00:37

Cytat:

VermilioN napisa***322;(a)

zgadzam sie z Toba w 100% ale od siebie dodam jeszcze dwie rzeczy. po pierwsze nie bedzie to zaden "obracajacy" sie nosnik, tylko jak pamiec holograficzna, bedzie to cos stalow miejscu, a kazdy atom uzytego do tego celu pierwiastka bedzie "uwieziony" w "scianach" z innego pierwiastka, ktory nie bedzie wadzil temu uwiezionemu i na odwrot, bo inaczej nie mozliwe jest odwrocenie atomu i zmiana spinu w druga strone, struktura rozpadlaby sie. nie jestem fizykiem atomowym ale tak to pojmuje/rozumiem :)

To co on napisał powiedział jakieś pier#@!!$# teoretyk To wszystko mu sie przysniło Zadnych konkretów nie napisali !!!!!!!!!!!!!
Bez obrazy

VermilioN 28.02.2003 23:05

a ty cos

Cytat:

zibix napisa***322;(a)
To co on napisał powiedział jakieś pier#@!!$# teoretyk To wszystko mu sie przysniło Zadnych konkretów nie napisali !!!!!!!!!!!!!
Bez obrazy

madrego napisales *****u?
Bez obrazy.

ThanatoS 28.02.2003 23:48

Spokoj:cisza: :cisza:

mapsajm 01.03.2003 03:37

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Spokoj:cisza: :cisza:
zawsze czujny:)

kizio 01.03.2003 08:19

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
zawsze czujny:)
ONI zawsze są czujni!!!!!!!!!!

Tomek777 01.03.2003 08:57

Cytat:

Stef napisa***322;(a)
Ciekawe z jaka predkoscia bedzie mozna to nagrywać........ w sumie to bedzie to jakas trzecia kosmiczna........ Jak to zalacze na najwolniejszej predkosci. to mi komputer odleci (ile to sie razy na minute kreci? ) no comment... az nie hcce mi sie myslec.......
Najprawdopodobniej wcale nie będzie się kręcić :) .

-Sid-The-Rat=> 01.03.2003 09:13

pamiec holograficznia w teori daje zmiescic rzad TB w 1cm^3 objetosci - potrzebny do tego laseri material podatny - poniewaz do odczytu jak i zapisau potrzebna jest wilka precyzja zakladam ze to nie nosnik bedzie wirowal tylko promien lasera bedzie sie uginac drugim promieniem, lub polem EM - takie sztuczki drobne - a moze zdaza przejsc na bialko?
eh.. teoria..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:52.