Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problemik z płytami Arita max (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problemik-plytami-arita-max-12916/)

gicio 20.11.2002 14:36

Na wygląd płyt nie zwracam uwagi, istotna była cena i dostęp od ręki.
Prawdę mówiąc też przyszła mi na mysl symulacja zamiast zapisu, ale to nie to.
Dodatkowo sprawdziłem dodatkiem CD speed z Nero możliwosci overburningu i żadna z 30 płyt nie przeszła 78 minuty - błąd zapisu.
Pomieszam dzisiaj na innych nagrywarkach, ale najpewniej oddam płyty do sklepu - niech główkują.
Mimo wszystko dzięki za odzew.:cool:

Sebastian997 20.11.2002 12:21

Cytat:

eko napisa***322;(a)
a moze ty nie nagrywasz tylko symulujesz :-D
pozdrawiam
lol

Też przeszło mi to przez myśl ale kolega pisze, że inne płytki wypala prawidłowo wiec chyba to nie to ? Chociaż kto wie ? Różne już rzeczy widywałem ;) :-D

eko 20.11.2002 12:17

a moze ty nie nagrywasz tylko symulujesz :-D
pozdrawiam
lol
aa.. nagrywalem na nich x32 i bylo ok :))

Sebastian997 20.11.2002 12:10

Co cie pokusiło żeby kupić te płytki ? Ładny wygląd ? ;) Przyznaje, są estetycznie wykonane :-D Ale co do samego nośnika to już nie jestem tak bardzo przekonany. Sprawdzałem ją trzema programami do odcztytu ATIP i jakoś nie kojarzę tego producenta. Jakość zapisu też nie była zachwycająca, ale u mnie jednak dało się ją wypalić z deklarowana prędkością x40 bez żadnych problemów. Zresztą nie można za dużo żądać od płyt które kosztują 88 gr. (tyle chyba za nie dalem)
Mógłbyś mi podesłać jedną płytke z tej partii ?

Arita Max (PremiumLine) x40

CDR Media Code Identifier V1.63
ATIP: 97m 24s 37f
Disc Manufacturer: Unitech Japan Inc.
Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine)
Media type: CD-Recordable
Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)

CDR ATIP Reader 0.92
Media : CD-R/RW media
Media : CD-R media
Subtype: Medium Type B, low Beta category (B-)
Disc(Matrix) Manufacturer : UNITECH JAPAN INC.
Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media)
Indicative Target Writing Power : 5 mW
Use : Restricted
Capacity (nominal) : 702.83 Mb

SMARTBURN 2.1
This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only.
Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine
ATIP Lead-in = 97m 24s 37f
Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f)
Disc Manufacturer maybe = Unknown
SMART-BURN Speed Limit = 40X

Jak pewnie zauważyłeś program SMARTBURN nie potrafił rozpoznać producenta, wiec jest duże prawdopodobieństwo że w bazie nośników nagrywarki też jeszcze jej nie ma. Jednak ten sam program określił prawidłowo dopuszczalną predkość zapisu, więć nie powinno być prblemów z wypaleniem.

-Sid-The-Rat=> 20.11.2002 08:24

pomoc ciezko - najwyzej teoretycznie - nie kupuj 100 plyt w ciemno nie przetestowawszy uprzednio pojedynczych egz... chyba ze lubisz uzadzac przyjecia i potrzbujesz duzo podstawek pod kufle - ale pliweglan ma to do siebie ze jest niezniszczalny w domowych warunkach...

a co do rady - sprawdz innymi programami do nagrywania - trzeba byc mobilym: sprawdz CDRWIN, WinOnCd, alkochol i clone - sprawdz co lyka te plytki

bo jest jeszcze szansa ze wraz z ktoryms-tam-z-kolei biosem pojawi sie obsluga tych plyt (jesli jej nie ma)

gicio 20.11.2002 07:03

Problemik z płytami Arita max

Nagrywarka Liteon 40125W bios WS04, WinXP, Nero 5590 ------

Płyta jest rozpoznawana prawidłowo, tzn x40, 700MB
Zapis w zasadzie jest w porządku (od x8 do x40), ale próba weryfikacji wywala błąd a na płycie nic nie ma - nadal jest czysta, można ponownie nagrywać.

Verbatim, Datex, Platinum, Esperanza, Akoss, noname i kilka innych nagrywa się bez problemów w całym zakresie prędkosci

Pomoc mile widziana, bo trochę szkoda wyrzucić 100 płytek,

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:33.