![]() |
cd-rom teac 540E a DMA w WINXP
Jak wiadomo te napędy mają problemy z praca w trybie DMA pod windows XP. Wczoraj zaktualizowałem sobie w tym napędzie firmware z wersji 1.0 A do wersji 3.0 A i teraz chodzi bez zarzutu.
Może się to komuś przyda. |
Ilość załączników: 1
w załączniku firmware 3.0 A dla leniwych
|
Re: cd-rom teac 540E a DMA w WINXP
Cytat:
|
a próbowałeś aspi 4.72 ?
|
Cytat:
|
Ja mam taki sam CD-ROM z biosem 3.0A pod XP, płyta Intela z chipsetem i850. Aby włączyć tryb UDMA w napędzie musiałem zainstalować programi ze strony Intela o nazwie Intel Chipset Application Accelerator. Co ciekawe w programie w/w napęd figuruje z włączonym UDMA, a np.już w Nero Info Tool nie - dalej jest PIO-4.Przy kopiowaniu z napędu na twardziela czy nagrywarkę użycie procka jest ok.1-2 proc.więc chyba DMA działa... chyba... :) Pozdrawiam.
|
Masz rację MIK znowu porażka - przestawił się s****... na pio!!!
Nie rozumiem tego. Chipset płyty to Intel 8?? nie pamiętam. Płyta ASUS Cusl2-c :) Wcześniej to działało. Faktycznie po clonecd się pzrestawiło ! ?? Instalowałem już kiedyś Intel Aplication Accelerator - XP mi po tym padł :( |
Chipset tej plyty to i815. Wyglada na to, ze to clon przestawia... sprobuj moze poprzestawiac opcje w ElbyCDIO Driwer control, moze to cos zmieni. U mnie intel apl. accelerator dziala spoko na winME.
|
Cytat:
po dME ten program od Intela też mi działa :) chipset to dokładnie i815EP |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:04. |