![]() |
nagrywarka LG i spowolnienie zapisu
Witam wszystkich!
Kupiłem przedwczoraj nagrywarkę LG 48x16x48 ( a właściwie wymieniłem z liteon'a 12x10x32) i mam dziwny problem, nagrywam x40 i na 10 procencie nagle zaczyna zmniejszać się bufor, po chwili bufor znowyu się zapełnia , ale nagrywarka zwalnia nagrywanie ( na oko to do x16 ) i zamiast nagrywać w 2 minuty nagrywa w 5. podobny problem występuje przy weryfikacji , najperw czyta szybko, potem zwalnia Co się dzieje? O co tu chodzi ? Jak zmusić nagrywarkę do nagrywania ze stałą prędkością?Gdzie przyczyna? Nie wiem , czy nagrywarka jest walnięta, czy też może coś z moim kompem nie tak. Pomóżcie. nagrywam przy pomocy nero 5 moja konfiguracja: Msi k7t266 pro2 Athlon 1700XP ram 256MB dysk Segate 40GB ( transfer około 40 mb na sek) ( zdefragmentowany, jakby kto pytał :) ) Windows XP prof z góry dzięki pozdrawiam Cyprek |
standardowa odpowiedź:
- zainstaluj aspi lub force aspi - włącz DMA dla nagrywarki |
podlacz na osobnych tasmach zrodlo i nagrywarke
|
Cytat:
A co do DMA to może troche lamerskie pytanko, ale jak to przełączyć w WinXP? I Jeszcze jakieś namiary na aspi i forceaspi, to byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam Cyprek |
Już znalazłem, zmieniłem na DMA 2
zainstalowałem ASPI, no i jest troche lepiej, problem nadal występuje, ale nie jest aż tak uciążliwy teraz bufor się nie zmniejsza na 10%, ale za to na 68% nagrywarka zwalnia ( mimo pełnego bufora) i póżniej zwalnia jeszcze bardziej około 85 procenta i potem znowu przyspiesza przy nagrywaniu lead-out podsumowując, jest nieco lepiej, zamiast 5 minut 20 sek nagrywa w 3.16 ( przy 40 x) ale tak czy inaczej nadal jest coś nie tak, wyliczyłem, że płytka 700mb przy 40x powinna się nagrywać w równo 120 sekund. Więc temat nadal otwarty, proszę o jakieś rady pozdrawiam Cyprek ps. dodam jeszcze, że to model GCE8480B ile Wy potraficie wycisnąć z tej nagrywarki przy 40x? |
Cytat:
|
Spokojnie człowieku!
Widać, że nowy jesteś, ale to nic. My także kiedyś byliśmy nieświadomi. Te 3:15, to norma dla x40. Tak mniej więcej powinno być. Przy nagrywaniu x48, będzies miał czas 2:45. To normalne, że nagrywara zwalnia w pewnym momencie. Poczytaj sobie o metodzie zapisu p-cav, czyli częściowo stałą prędkością kontową. Po osiągnięciu prędkości x40 nagrywara utrzymuje prędkość liniową x40, a obroty spadają... itd. Mam taką wypalarkę i jestem zadowolony. Myślę, że Ty także będziesz. Pozdrawiam!
|
No taki całkiem nowy to znowu nie jestem :) Do niedawna miałem lite-on 12x10x32x którego używałem od roku.
Ale dopiero teraz zauważyłem zmniejszanie się prędkości obrotowej, może poprostu na mojej starej 12-stce nie było tego widać. W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedzi, dzięki nim nie wyrzucę mojej LG przez zamknięte okno w przypływie złości ( złości na powolne nagrywanie ) :) pozdrawiam Cyprek |
Nie chciałem Cię urazić
Ja miałem już 3. nagrywarę, kiedy tu zajrzałem pierwszy raz. Przy starych sprzętach nie było takich problemów. Nie było tylu różnych tricków i zabezpieczeń do obejścia. Marek płyt też było sporo mniej. Człowiek musi się teraz coraz więcej dokształcać... ;)
|
Re: Spokojnie człowieku!
Cytat:
Pozdrowienia. |
Re: Re: Spokojnie człowieku!
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:38. |