Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   TEAC CD W540E - WARTOŚCI OFFSETU (https://forum.cdrinfo.pl/f2/teac-cd-w540e-wartosci-offsetu-13286/)

pepperman 29.11.2002 00:55

TEAC CD W540E - WARTOŚCI OFFSETU

read offset +686
write -30
combine +656

miałem trzy płyty z bazy...na dwóch były numery z bazy - nazwa zespołu ta sama, ale inne tytuły płyty - numery, które ja miałem w bazie figurowały przy innych tytułach (coś nieźle zamącone),ale EAC rozpoznał je jako płyty z bazy (połowa sukcesu)....trzecia płyta pewna na 100%....każda wywalała inny offset...te dwie (gdzie było namieszane z numerami pomimo rozpoznania), odrzuciłem jako podejrzane...została ta trzecia, najbardziej pewna...trzeba było to jeszcze potwierdzić...zrzuciłem jeden kawałek z oryginału, wypaliłem, porównałem, policzyłem i offset był ten sam co na tej trzeciej płycie....dodatkowo wyszukując na necie jakichś informacji w paru miejscach powtarzały się wartości uzyskane przeze mnie - przy testach tej nagrywarki z dołączonymi testami DAE (choć nie wszędzie - postanowiłem polegać na powtarzalności wyników)....czy polegać na tym co podałem - wybór należy do Was (przydałoby sie więcej płyt)...jak ktoś miał podobne wyniki, niech napisze...w sumie offset nie jest taki ważny - różnica jest liczona milisekundach....ja mam to ustawione dla świętego spokoju...paranoja zasypia....

paput2000 29.11.2002 08:11

Nie, Nie raczej nie używaj już innych płyt z listy referencyjnej poniweaż może się okazać że rozrzut offsetu będzie bardzo duży.
Używaj raczej jednej płyty, tej która wydaje się najpewniejsza i w wielu przeprowadzonych testach ustawia offset na podobnym poziomie. Wyniki można porównać z tabelą nagrywarek EACa, jezeli różnice są niewielkie to jest ok.
Sam offset nie wpływa na jakość zrzuconego materiału, lecz raczej na wierność czasowo-przestrzenną (przesunięcia) z oryginałem. Faktycznie czasami kruszenie o milisekundy nie ma sensu, a ustawiony samodzielne offset, nawet z kilujednostkowym błędem będzie napewno wystarczający.

pepperman 29.11.2002 16:37

niestety nie mam dostępu do pozostałych płyt z bazy...te trzy płyty wyrzucały za każdym razem offset ten sam, ale inny dla każdej (nawet płyty z tego samego tłoczenia co w bazie mogą miec inny offset)....te dwie dwie pomimo rozpoznania były jakies dziwne, dlatego polegałem na tej mojej trzeciej (reszta była pożyczona)...a ponieważ moje wartości (z płyty i ta wyliczona) pokrywały się z tym co znalazłem na necie (nie wszędzie), uznałem je za wiarygodne (w miarę)....niestety w bazie nagrywarek nie ma teac cd w540e, dlatego nie mogę tego zweryfikowac....

Hajasz 29.11.2002 18:10

Bardzo ciekawe wyniki.
Ja mialem tez jedna plyte z bazy i wartosc offsetu wyszla mi taka
+4828
Otrzymalem tylko ten jeden wynik.
Wpisalem go w zakladce offset/speed - use read sample offset correction.
Natomiast nie wiem co nalezy wpisac w use combined read/write sample offset correction i w zakladce write - write samples offset

pepperman 29.11.2002 19:38

ja mam jedna płytę Bad Religion i dwie pożyczone Metallica...ale Metallica jest o tyle dziwna, że numery seryjne zgadzają się, oba w bazie owszem są, ale figurują przy innych tytułach płyt...pomimo tego EAC je rozpoznaje....mimo to nie są one dla mnie wiarygodne....

jak powiedziałem moje wyniki nie byłyby dla mnie wiarygodne, gdyby nie fakt, że odnalazłem na sieci testy (w paru miejscach np. na cdfreaks)tej nagrywarki i offset jaki uzyskali w dae pokrywał się z moim tzn. oni osiągnęli 656....ale z tego co się orientuję to w DAE wyrzuca combined read/write offset (proszę o skorygowanie jeśli mylę się) czyli to by się zgadzało...u mnie podczas ustalania combined r/w offset (z testowej płyty) miałem +656...czyli write offset -30 bo read miałem +686...write offset= combined r/w - read offset

jeśli będziesz ripował i nagrywał w eac'u to uzywasz oddzielnych offsetów dla read i write (eac jako jeden z nielicznych programów to rozróżnia)...jeśli później będziesz uzywał innego programu do palenia np. feurio to korzystasz z use combined r/w podczas ekstrakcji...

więcej szczegółów masz na http://www.ping.be/satcp/eacoffsets03.htm#-

PS. ten Twój offset jest jakiś dziwny...szukałem na necie, ale miałem zero wyników..poza tym bazowanie tylko na jednej płycie nie jest wiarygodne - chociaz ja miałem trzy i nic to nie dało, ale ja znalazłem potwierdzenie moich wyników na necie, a oprócz tego zrobiłem patent z ekstrakcją i wypaleniem...zreszta poczytaj sobie na stronie....

paput2000 29.11.2002 19:42

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
niestety nie mam dostępu do pozostałych płyt z bazy...te trzy płyty wyrzucały za każdym razem offset ten sam, ale inny dla każdej (nawet płyty z tego samego tłoczenia co w bazie mogą miec inny offset)....te dwie dwie pomimo rozpoznania były jakies dziwne, dlatego polegałem na tej mojej trzeciej (reszta była pożyczona)...a ponieważ moje wartości (z płyty i ta wyliczona) pokrywały się z tym co znalazłem na necie (nie wszędzie), uznałem je za wiarygodne (w miarę)....niestety w bazie nagrywarek nie ma teac cd w540e, dlatego nie mogę tego zweryfikowac....
Jeżeli w miare wiarygodne to dobrze.
Możesz jeszcze spróbować nagrać sobie własną płytkę testową za pomocą zakładki write i polecenia Create Offset Test CD dla nagrywarki i zobaczyć jaki ofsset zostanie ustawiony. Przy czym nie jest to metoda najlepsza i zależna od nagrywarki, tak więc offset może być w tym przypadku inny.

Hajasz 29.11.2002 19:50

Ja testowalem na Depeche Mode podwojny CD orginalne plyty.
1 CD byl w bazie i z niego pochodzi moj wynik natomiast 2 CD nie bylo w bazie. Jest to bardzo dziwne poniewaz te plyty to komplet.
Pierwsza jest druga nie.
Ach trzeba sobie poprobowac samemu.

wiatr12 29.11.2002 21:13

Teac w540e offset

TEAC W540E
cd z bazy Frankie Goes to Hollywood Welcome to the Pleasuredome
read offset +686
write -30
combine +656
przy nagranu płyty testowej wychodzi tak samo.

pepperman 29.11.2002 22:21

ja robiłem płytę testową (create test offset cd - do wyliczenia combine)i wszystko się zgadza...wyniki mam takie same jak wiatr12....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:43.