Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   chemia fizyczna (https://forum.cdrinfo.pl/f5/chemia-fizyczna-13306/)

Laser 07.12.2002 14:31

Cytat:

przemas napisa***322;(a)
znalazłem i jak obiecałem zapodaje. a jeszcze słowo wprowadzenia. dostałem to w postaci maila. oto jego treść:

Egzamin z termodynamiki

Dr Schlambaugh, wykładowca na wydziale chemicznym uniwersytetu kalifornijskiego znany jest z zadawania pytań na egzaminach w rodzaju: "Czemu samoloty latają?"

W maju kilka lat temu, egzamin z termodynamiki zawierał takie oto pytanie: "Czy piekło jest egzotermiczne, czy endotermiczne? .....

.....nawiązać z nią bardziej intymnych kontaktów, wtedy pkt 2 nie może być poprawny...- piekło jest egzotermiczne."

Ten student jako jedyny dostał piątkę.

:) :D 8-) 8) :cool: :-D

Witam !

Normalnie gosciu byl nie zły - i odwazny !:) :-D :-D :-D

przemas 07.12.2002 13:58

znalazłem i jak obiecałem zapodaje. a jeszcze słowo wprowadzenia. dostałem to w postaci maila. oto jego treść:

Egzamin z termodynamiki

Dr Schlambaugh, wykładowca na wydziale chemicznym uniwersytetu kalifornijskiego znany jest z zadawania pytań na egzaminach w rodzaju: "Czemu samoloty latają?"

W maju kilka lat temu, egzamin z termodynamiki zawierał takie oto pytanie: "Czy piekło jest egzotermiczne, czy endotermiczne? Potwierdź swój wywód dowodem". Większość studentów oparła dowody na poparcie swych tez na prawach przemian gazowych Boyle'a - Mariotte'a lub innych. Jeden student natomiast napisał, co poniżej:

"Po pierwsze musimy założyć, że jeśli dusze istnieją, muszą posiadać pewną masę. Jeśli mają masę, to jeden mol dusz także posiada masę. W takim razie, w jakim tempie dusze trafiają do piekła i w jakim je opuszczają? Myślę, że możemy spokojnie założyć, że jeśli dusza trafia do piekła, to już go nie opuszcza. Dlatego też, wymiana dusz z piekłem zachodzi tylko w jednym kierunku. Jeśli chodzi o dusze trafiające do piekła: przyjrzyjmy się różnym religiom istniejącym w dzisiejszym świecie. Niektóre religie mówią, że jeśli nie jesteś ich wyznawcą, trafisz do piekła. Skoro jest więcej niż jedna taka religia, a ludzie nie należą do więcej niż jednej, możemy wnioskować, że wszyscy ludzie i wszystkie dusze trafiają do piekła. Na podstawie danych o śmiertelności i przyroście populacji, możemy spodziewać się wykładniczego wzrostu liczby dusz w piekle. Przyjrzyjmy się, więc zmianie objętości piekła. Z prawa Boyle'a wynika, że aby w piekle temperatura i ciśnienie utrzymywały się na stałym poziomie, stosunek masy dusz do ich objętości musi być stały.

1. Jeżeli piekło rozszerza się wolniej niż dusze przybywają do piekła, wtedy temperatura będzie rosnąć, aż wszystko rozerwie się w diabły..
2. Oczywiście, jeżeli piekło rozszerza się szybciej niż przyrasta liczba dusz, wtedy temperatura i ciśnienie spadną tak drastycznie, że całe piekło zamarznie.

Wiec jak to jest? Jeżeli zaakceptujemy postulat (podany mi przez Teresę Banyan na pierwszym roku), że "Prędzej piekło zamarznie niż się z Tobą prześpię" i biorąc pod uwagę, ze wciąż nie udało mi się nawiązać z nią bardziej intymnych kontaktów, wtedy pkt 2 nie może być poprawny...- piekło jest egzotermiczne."

Ten student jako jedyny dostał piątkę.

:) :D 8-) 8) :cool: :-D

przemas 06.12.2002 17:27

Cytat:

bgn napisa***322;(a)
A tak wogole to czego sie już nauczyles - wiesz czy piekło jest egzo-
czy endotermiczne i jak to udowodnic:)

a odpowiedz na to pytanie gdzies mam. jak tylko znajde wrzuce na forum

Sniper 06.12.2002 16:38

bgn - zależy chyba od punktu widzenia (czyt. siedzenia) kto tam trafi ;)

bgn 06.12.2002 14:39

oh Majonez - nie narzekaj. Ci co cie pytaja mieli to samo u Pigoniów i
to było dopiero przeżycie

A tak wogole to czego sie już nauczyles - wiesz czy piekło jest egzo-
czy endotermiczne i jak to udowodnic:)

Sniper 06.12.2002 12:35

Blisko blisko :
Politechnika Częstochowska :
- kiedyś Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej
- a teraz Wydział Inżynierii rocesowej Materiałowej i Fizyki Stosowanej

i mam tytuł otrzymałem mgr inż. Informatyka w Procesach Produkcyjnych

echhhh powiem szczerze kiedyś słyszałem że PCz to cienka uczelnie - spoko niech ktoś bez przynajmniej dobrej znajomości chemii maty fizy przebrnie przez 1 rok to pogadamy - a cisnął coraz bardziej ( choć ludzi z AGH od MES-u wywalili - najgorsze piły - szkoda ze dopiero jak ja juz przebrnełem ).

Majonez 06.12.2002 03:13

czyzby agh kierunek metalowy

Sniper 06.12.2002 01:29

Forum przedmiotowe ;)

Jak obiecałem pisze teraz, aha żeby nie było przedmity wypisywane są tylko raz tzn jezeli wlekło sie 2 3 semestry to wypisywałem raz oraz gdy był egzamin laborka seminarioum czy cwiczenia wypisane jest raz.

Dobra skoro tak to kto miał takie przedmioty ? :

Matematyka ;)
fizyka ;)
Chemia ;)
Mineralogia i Krystalografia
Mechanika i Wytrzymałość Materiałów
Podstawy Informatyki
Zastosowanie informatyki w technologii
Grafika inzynierska
Podstawy projektowania
J. Angielski ;)
Wychowanie fizyczne ;)
Podstawy termodynamiki
Metaloznawstwo
Materiały ceramiczne
Technika cieplna
Elektrotechnika i elektronika
Chemia fizyczna
Przeróbka plastyczna metali
Metalurgia ekstrakcyjna
Odlewnictwo
Języki programowania
Systemy operacyjne
Wyroby metalowe
Urządzenia cieplne
Podstawy mechaniki ciała stałego
Grafika komputerowa
Teoretyczne podstawy metalurgii
Programy symulacji komputerowej produkcji
Metalurgia proszków
Metody badań materiałów
Podstawy sztucznej inteligencji
Komputerowe wspomaganie techniki w przemyśle
Modelowanie numeryczne procesów metalurgicznych
Bazy danych
Programowanie strukturalne w sterowaniu
Przetwarzanie danych procesowych
Ekonomia, organizacja i zarządzanie w przemyśle
Wynalazczość i ochrona własności intelektualnej
Sozologia i ochrona środowiska
Fizyka metali
Podstawy prawa
Przemiany fazowe w stanie stałym
Wybrane zagadnienia w teorii procesów metalurgii
Mechanika ośrodków ciągłych
Matematyka wyższa
Wiedza o nauce
Metody optymalizacji
Wybrane zagadnienia w technologiii PPP
Metody matematyczne w technice cieplnej
Metody elementów skończonych
Wprowadzenie projektowania technologii przeróbki plastycznej
Techniki pomiarowe w przemyśle hutniczym
Kompleksowe sterowanie procesów produkcyjnych
Teoria sterowania i elementy automatyki

Seminarium dyplomowe ;)))))))))

ufffffffffffff - ciekawe kto zgadnie gdzie zdobyłem tytuł mgr inz ;)

Fantomas 05.12.2002 21:46

Ale Sniper, ja kawałek tej teorii teraz wykorzystuję w praktyce. U mnie podstawa to rówanie Braggów, a promienie Roentgena ładnie opalają skórkę - jeśli ktoś jest mało uważny (czasem do kości - więc przestrzegam).
Miłego wieczoru

Sniper 05.12.2002 16:15

No chooooooooopie fizyka ciała stałego to pikus tam jest goła teoria któą wystarczyło wykuć (niekoniecznie zrozumiec ) kurde wyglada na to że kupa ludzi miało takie same przedmioty co ja - zaraz index wyciagne i przedmioty powypisuje tu ;)

Cytat:

fantomas napisa***322;(a)
Ooo!!! Fizykę ciała stałego to ja miałem. To nawet czasem dało się lubić.

Fantomas 04.12.2002 09:39

Ooo!!! Fizykę ciała stałego to ja miałem. To nawet czasem dało się lubić.

wolfdog 04.12.2002 08:10

Heh no nie ukrywam że wszyscy mieliśmy z tym problemy :(

Panika przed egzaminem była okropna

Jak ktoś się zapisał na zerówkę i wszedł na egzamin (wpuszczał po trzy osoby) i gadał głupoty to pała jak ktoś sięzapisał na egzamin i zwiał z spod drzwi to na pierwszy termin a zdawał dopiero w kampanii wrześniowej a nierzadko na drugi lub trzeci rok

jednym słowem jeden z najgorszych przedmiotów do zdania

Macie rację nawet jak ktoś był dobry z fizyki chemii i matematyki na raz to miałz tym problemy

Największe jaja były z zadaniami dostawałczłowiek takie na kolokwium i przez pół godziny drapał się po głowie która teoria do niego pasuje jak już na cokolwiek wpadł to gość zbierał kartki

Apropos mieliście taki działjak ogniwa chemiczne???

Może taki przedmiot jak fizykochemia ciała stałego nie jest wam obcy ???

Majonez 04.12.2002 03:00

ja ci odpowiem NIE DA SIE to jest poroniony przedmiot

Sniper 04.12.2002 01:26

wolfdog : a wtum przedmiocie da sie jasno wytłumaczyc cokolwiek ??????????? :)

wolfdog 03.12.2002 17:31

No niestety to jest głównie termodynamika :(

coś co dosyć ciężko zrozumieć bez dobrze i jasno wyłożonych podstaw

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:15.