![]() |
Cytat:
|
Skoro dysk ma UDMA66, to na moje XP powinno pokazywać tryb 4. Jaki chipset ma płyta główna? Może trzeba coś doinstalować?
Miłego dnia |
Wiec zaczne od HDD: Samsung SV0842D 5400rpm Ultra DMA 66 Interfejs Fast ATA-4/EIDE, W XP-ku we wlasciwosciach kanalu IDE wykrywa mi tryb Ultra DMA tryb2;na CD wykrywa mi Multi-Word DMA tryb 2 a na RW Ultra DMA tryb 2. Tylko czy te wskazania w XP-ku sa wiarygodne...???
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Twardy jako primary master, nagrywara jako secondary master a CD jako secendary slave. Dokupienie kontrolera chyba nic nie da a bedzie sie wiazalo z wydatkiem.
|
Dzieki za rady. Mam jeszcze jedno pytanie, a konkretnie chodzi mi o kongiguracje. Mam 2 kanaly IDE oraz HDD i CDRW na Ultra DMA tryb 2 a CDROM na Multi-Word DMA tryb 2. Jakie ustawienie na tasmach moglibyscie mi zaproponowac zeby bylo najwydajniej, a moze dokupic dodatkowy kontroler??
|
Zobacz sobie tabelkę/porównanie tutaj: http://www.pl.tomshardware.com/stora...cdrom_podczone
|
Dobra juz nie bede taki leniwy :) :
Tryb Multi Word DMA 2 Czas cyklu: 120 ns Transfer maksymalny: 16.6 MB/s zaimpelementowano poczynając od ATA-2 UltraDMA 2 Czas cyklu: 120 ns Transfer maksymalny: 33.6 MB/s Czyli wbrew temu co mowilem (skleroza nie boli) jednak jest to tryb dwa razy wolniejszy. |
O ile pamietam teoretyczna przepływowosc jest taka sama jak w UDMA33. Jednak w praktyce jest nie do osiagniecia.
|
Re: Roznica w trybie transferu
Czy naprawde nikt nic nie wie na ten temat i nie moze mi pomoc?
|
Roznica w trybie transferu
Jaka jest roznica miedzy trybem transferu: Ultra DMA tryb 2 i Multi-Word DMA tryb 2. Konkretnie chodzi mi o to, czy jest jakas roznica w predkosci transferu danych. W jednym trybie mam cdrw a w drugim cdrom i na jednej tasmie, a podobno calosc dziala w tym trybie, ktory jest wolniejszy. Wiec chce to sobie optymalnie ustawic. Z gory dzieki za dobre rady.:)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:28. |