![]() |
Analogia:jeżeli słowo TEAM (drużyna)wymawia sie "tim" no to może TEAC tez "Tik" ,różnica tylko ostatniej spółgłoski...
|
Może inaczej => TEAC - wołga.
Jeżeli chodzi o wymawianie z angielskiego, to w grę wchodzi również TIS, tzn. EA - i, C - s. :) |
ja na swojego wołam:
żbik a on się mnie słucha:) |
Cytat:
|
hmmm, a może tak TEKno ??
pozdro, M-cin |
Do ostatniego posta HelpMana:
E ale przeciez tak nie ma, bo poprawnie w Angielskim tak się nie mówi, a mi chodzi o poprawnego TEAC'a... Mi najbardziej podchodzi po prostu TEAK albo TIJAK, popatrzcie: nazwa marki samochodów KIA, czytamy jako KIJA, z akcentem na "A", to znaczy przedłużamy "A", moim zdaniem tak samo jest z TEAC, tylko przedłużamy "A" i dodajemy 'krótkie' "K"...a jak któryś z moich znajomych powie TIK to go chyba szurnę, TIK TAK TIK TAK ... :-D |
Ja sadze ze bylo by to tak :-D :D
Jesli to slowo jest angielskiego pochodzenia to w angielskim T - czytamy jako "Ti" E - czytamy jako "I" A - czytamy jako "Ej" C - czytamy jako "Si" i slowo po poskladaniu czytamy "TIEJSI" bo male "i" sie kasuje to taka nowa gramatyka nie da sie jej wytlumaczyc!! :D :D :D ;p :D :D :D |
Ciekawe pytanie.
Hmm. Zawsze mowilem tak jak Yahol tek ale teraz po glebszym zastanowieniu i spojerzeniu do slownika wydaje mi sie i sadze, ze to jest poprawna wymowa nalezy mowic tik. Dla tego, ze wystepuje ea a to przewznie wymawiamy jako i. No i oczywiscie dochodzi do tego odpowiedni akcent co wtedy moze nam sie wydawac, ze anglik mowi inaczej. Ale,, ale tylko jezeli jest to slowo pochodzenia angielskiego. |
Ja sadze ze jak poiemy TIK albo TEJAK to bedzie OK
i kazdy nas zrozumie ;) ;p Ja sam mowie TEK:D 8) |
A u nasz, na wiosce to muwiom TEK:-D
Tak jak drzewo tekowe. |
Cytat:
|
Re: Jak poprawnie czytamy "TEAC" ??
Cytat:
|
Chyba TIK ????????????????
|
Cytat:
|
hmmm.... ja spotkałem się głównie z wymową: TIK, ale jak spytałem sie kolesia w sklepie jakie są u nich dostępne nagrywary TIK'a, to spojrzał na mnie "dziwnie" i powiedział: Chodzi ci o TIEJK'I ???
spojrzałem na niego równie dziwnie...;) - nie ma to jak fachowcy w polskich sklepach...:-D swoją drogą, to do teraz nie wiem jak się to powinno czytać... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:31. |