Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   MASTER,czy SLAVE? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/master-czy-slave-13436/)

rslubin 02.12.2002 19:32

MASTER,czy SLAVE?

Mam napęd cd rom CREATIVE i nagrywarke LITE ON 24102B.Ktora mam podlaczyc jako MASTER,a ktora jako SLAVE.Czy to ma jakies znaczenie.
tak wogole to jestem lamerem i nie wiem czy mam je dobrze polaczone.Czesto podczas nagrywania wszystko sie zawiesza , ekran robi sie niebieski i pisze cos o krytycznym watku.Wszystko laczylem sam - na intuicje.CDROMa polaczylem z nagrywarka i dluzsza czesc listwy wetknalem w plyte.Druga wtyka zajeta byla przez listwe od dysku twardego.Innych wejsc (tych szerokich)nie mam.No oczywiscie zasilanie i fonie tez podlaczylem w wolne miejsca.
Dlaczego to wszystko czasami sie zawiesza????????????

paput2000 02.12.2002 19:39

Na drugim kanale IDE proponuje nagrywarkę jako master, a CD-Rom jako slave. Przy czym w takiej konfiguracji mogą wystąpić problemy z przegrywaniem w locie, ale nie muszą. (generalnie nie polecam przegrywania w locie).
Podłączania napędu (slave) z dyskiem (master) na pierwszym kanale nie polecam - jeżeli posiadasz szybki dysk np. ATA100 jest prawie pewne że napęd spowolni pracę dysku.

Ormianin 02.12.2002 19:40

Re: MASTER,czy SLAVE?

Cytat:

rslubin napisa***322;(a)
Mam napęd cd rom CREATIVE i nagrywarke LITE ON 24102B.Ktora mam podlaczyc jako MASTER,a ktora jako SLAVE.Czy to ma jakies znaczenie.
tak wogole to jestem lamerem i nie wiem czy mam je dobrze polaczone.Czesto podczas nagrywania wszystko sie zawiesza , ekran robi sie niebieski i pisze cos o krytycznym watku.Wszystko laczylem sam - na intuicje.CDROMa polaczylem z nagrywarka i dluzsza czesc listwy wetknalem w plyte.Druga wtyka zajeta byla przez listwe od dysku twardego.Innych wejsc (tych szerokich)nie mam.No oczywiscie zasilanie i fonie tez podlaczylem w wolne miejsca.
Dlaczego to wszystko czasami sie zawiesza????????????

1. nagrywarke LITE ON jako MASTER na drugim kanale ATA
2. cd rom CREATIVE jako SLAVE na drugim kanale ATA
3. spojrz na zworki w napedach i RW moze zle ustawiles?
4. na pierwszym kanale ATA zawsze dysk twardy jako MASTER

Remix 03.12.2002 02:10

Re: MASTER,czy SLAVE?

Cytat:

rslubin napisa***322;(a)
[...]Wszystko laczylem sam - na intuicje.CDROMa polaczylem z nagrywarka i dluzsza czesc listwy wetknalem w plyte.[...]
panowie to jakis niezly kozak :D dobrze ze zasilanie prawidlowo wlozyl bo jak nie to iskry na 2 metry :)

BD 03.12.2002 07:07

na www.cdrinfo.pl masz artykul na ten temat - polecam bys sie z nim zapoznam

BTW
artykuly na stronie sa po to by je czytac i nie powielac tych samych pytan - np twoje pytanie to sie tutaj powiela n razy ...

Maciej 01.01.2003 23:22

Oto moja konfiguracja:

IDE1 (Primary) >> HDD (master)i CDROM (slave)
IDE2 (Secondary) >> Nagrywarka (master) i HDD w kieszeni (slave)

Działa bez zarzutu i wszystkie kanały podłączone do przewodów 80 żyłowych..!!! Proponuję tekże instalację sterowników...do Ultra ATA

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17.