![]() |
MASTER,czy SLAVE?
Mam napęd cd rom CREATIVE i nagrywarke LITE ON 24102B.Ktora mam podlaczyc jako MASTER,a ktora jako SLAVE.Czy to ma jakies znaczenie.
tak wogole to jestem lamerem i nie wiem czy mam je dobrze polaczone.Czesto podczas nagrywania wszystko sie zawiesza , ekran robi sie niebieski i pisze cos o krytycznym watku.Wszystko laczylem sam - na intuicje.CDROMa polaczylem z nagrywarka i dluzsza czesc listwy wetknalem w plyte.Druga wtyka zajeta byla przez listwe od dysku twardego.Innych wejsc (tych szerokich)nie mam.No oczywiscie zasilanie i fonie tez podlaczylem w wolne miejsca. Dlaczego to wszystko czasami sie zawiesza???????????? |
Na drugim kanale IDE proponuje nagrywarkę jako master, a CD-Rom jako slave. Przy czym w takiej konfiguracji mogą wystąpić problemy z przegrywaniem w locie, ale nie muszą. (generalnie nie polecam przegrywania w locie).
Podłączania napędu (slave) z dyskiem (master) na pierwszym kanale nie polecam - jeżeli posiadasz szybki dysk np. ATA100 jest prawie pewne że napęd spowolni pracę dysku. |
Re: MASTER,czy SLAVE?
Cytat:
2. cd rom CREATIVE jako SLAVE na drugim kanale ATA 3. spojrz na zworki w napedach i RW moze zle ustawiles? 4. na pierwszym kanale ATA zawsze dysk twardy jako MASTER |
Re: MASTER,czy SLAVE?
Cytat:
|
na www.cdrinfo.pl masz artykul na ten temat - polecam bys sie z nim zapoznam
BTW artykuly na stronie sa po to by je czytac i nie powielac tych samych pytan - np twoje pytanie to sie tutaj powiela n razy ... |
Oto moja konfiguracja:
IDE1 (Primary) >> HDD (master)i CDROM (slave) IDE2 (Secondary) >> Nagrywarka (master) i HDD w kieszeni (slave) Działa bez zarzutu i wszystkie kanały podłączone do przewodów 80 żyłowych..!!! Proponuję tekże instalację sterowników...do Ultra ATA |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17. |