Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki system zainstalowac? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-system-zainstalowac-13499/)

/||\aster 07.12.2002 05:06

I stalo sie :)
Najpierw sprostowanie konfigu
64mb Dimm
1.2 GB Seagate + 170 MB IBM made in UK(ma chyba z 10 lat :), moge dac fotke jak ktos nie wierzy i dziala) a tamten dysk 800MB nie dziala (caviar WD)
CD-rom 40x
A system to Windows Xp :)
nie wiem jak bedzie chodzil bo dziela mnie juz tylko minuty od instalacji, ale zaraz po niej zawita tam Bartek 4 :)
greetz

Ormianin 05.12.2002 09:12

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
Wielkie dzieki za pomoc. Jutro sciagam tego linuxa ktory zajmuje 80mb thx Bas i reszta.
greetz

linuxa zainastalujesz... iszybko wrocisz do windy bo okaze sie ze wiele nie mozesz :) A Twoje zapotrzebowania sa spore... czytajac Twoje wczesniejsze posty... na takim sprzecie to ja zainstalowalbnym windowsa 95 OSR2.1

/||\aster 05.12.2002 05:08

Wielkie dzieki za pomoc. Jutro sciagam tego linuxa ktory zajmuje 80mb thx Bas i reszta.
greetz

bas 05.12.2002 01:43

Ilość załączników: 1
Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
A wiec tak. Bedzie stal tam linux :). Jak sie uda to jeszcze tam Windowsa 98 wepchne (2 partycje).
Czy ma ktos linka do jakiegos linuxa tak do 100mb?
greetz

Np base pld po instalacji zajmuje około 80MB, możesz zrobić instalacje przez net, wejdź sobie na www.pld.org.pl i tam znajdziesz linki np do tasku.

co do wielkości samby to jakieś 5 MB razem z pakietami powiązanymi i jest np na tasku, icmie itd

Kasprzak 04.12.2002 22:36

skad mozna zassac i ile zajmuje SAMBA?:)

/||\aster 04.12.2002 22:32

A wiec tak. Bedzie stal tam linux :). Jak sie uda to jeszcze tam Windowsa 98 wepchne (2 partycje).
Czy ma ktos linka do jakiegos linuxa tak do 100mb?
greetz

kondzik 04.12.2002 16:50

Jak na serwer np. do lokalnej sieci LAN, polecam mini dystrybucję FREESCO. Więcej możesz poczytać tutaj.

kizio 04.12.2002 16:47

Może Corel Linux???

Lista mini dystrybucji znajduje się na forum www.linux.com.pl :)

/||\aster 04.12.2002 16:23

WIem ze moge zaintsalowc Windowsa Me czy tam 98, ale chcialbym cos innego bo i tak nie bede na nim nic robil w sumie. Chyba poszukam jakiegos malego linuxa :)

Sprezyn 04.12.2002 15:56

ostatnio moj kumpel zachwycal sie BeOSem.
Podobno niezly jest

chester 04.12.2002 15:43

Ja bym proponowal Win 98SE.Mozna go troche "obciac" i wtedy zajmuje ok.180-190MB.Ten system jest ogolnie rzecz biorac bardzo dobry:)

bas 04.12.2002 02:47

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
nadawałby się jakiś linux faktycznie, ale nie widziałem takiej małej instalacji :)
A jaką małą widziałeś bo na 800 to można postawić bardzo bardzo dużo. Na takim dysku to spokojnie stawiam nata, squida, sambe* i jeszcze całą masę innych.

Cytat:

jeżeli musiałby być to serwer dla stanowsik na windowsach to proponuję SAMBĘ postawić
* samba to jest taki fajny wynalazek, który powoduje, że dyski(pliki) jakiejś tam maszyny na linuxie są widoczne w otoczeniu sieciowym co umożliwia np. zmapowanie ich w windowsie i odwrotnie jest klient samby, który powoduje, że można podmontować dyski windowsa w linuxie.

Samby NIE ma dla Łindołsa bo po co? skoro on ze swojej natury ma otoczenie sieciowe?

Ściągnij sobie automagiczny instalator przez net(zajmuje 1 dyskietkę), wybierz sobie odpowiednie pakiety i zrób instalację przez net. tzn zainstaluj base'a a reszte sobie później doinstalujesz.

Nie polecam Ci żadnej dystrybucji to Twoja brocha, ja mam pld, jak byś zapragnął to jest na tasku, icm'ie i większości ftp'ów.

www.pld.org.pl

Jak nie masz pojęcia o linuxie to musisz mieć kogoś kto Ci to postawi albo dużo samozaparcia i cierpliwości. A jeszcze lepiej sobie odpuść.
Jak masz publiczne ip i uda Ci się zainstalować base'a to: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=13325 dotyczy Cię punkt 1 i 2.

/||\aster 03.12.2002 23:47

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
hmm... może novel ? ale nie wiem ile on zajmuje

nadawałby się jakiś linux faktycznie, ale nie widziałem takiej małej instalacji :)

może na linux.org coś się dowiesz... jakieś forum :) ale na pewno po angielsku

jeżeli musiałby być to serwer dla stanowsik na windowsach to proponuję SAMBĘ postawić

Przede wszystkim dzieki za odpowiedz :). A czy mozesz mi powiedzec skad sciagnac ta SAMBE. Moze rzeczywiscie lepiej postawic to na Windowsie, chyba nie ma wyjscia :). Mozesz mi jeszcze powiedziec skad sciagnac takze opis do SAMBY?

+++LeWaP+++ 03.12.2002 23:06

hmm... może novel ? ale nie wiem ile on zajmuje

może na linux.org coś się dowiesz... jakieś forum :) ale na pewno po angielsku

/||\aster 03.12.2002 22:50

Jaki system zainstalowac?

A wiec tak. Dostalem kompa config, mniej wiecej tak 32mb chyba SIMM P200 mhz, jakas plyta glowna 2 czesciowa, karta grafiki zintegorowana dzwiek tez jakis zwykly, jakis kontroler SCSI na ISA, modem, lan i HDD Caviar 800MB i jakis CD Rom tam wsadze jeszcze, chyba 4x albo jakis taki :). Mam pytanie jaki sytem tam postawic, chcialbym jakiegos linuxa tam wsadzic i mam pytanie czy jest jakis maly linux jakis na ktorm moglbym cos robic typu server albo cos w tym rodzaju. A moze znacie jakis inny sytem???
Gdybyscie mieli jakis sytem tego typu to bardzo bym prosil o linka lub o kontakt na tyszanin007@poczta.onet.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:23.