![]() |
do której taśmy co podłączyć, aby było dobrze
niestety płyta nie ma raida wiec pozstaje tylko IDE1 IDE 2
obecnie IDE1 -> Master:HDD Slave: CDRom LiteOn 40x obecnie IDE2 -> Master LG 48.16.48 nie wiem czy dobrze podłączyłem... głownie mi chodzi o kopiowanie w locie :) thx & pzdr. |
proponuje poczytać sobie ten artykuł
|
Lepiej juz chyba nie mozna.
Z wielu zrodel wiadomo mi, ze to jest optymalne ustawienie, a zarazem MOCNO zalecane :cool: POZDROWIENIA. |
Cytat:
Dysk twardy ma byc na pierwszym kanale IDE, zas CD-Rom na drugim (master lub slave), nagrywarka rowniez na drugim (slave lub master) ZRODLO: CHIP 3/2002 SORKI za blad!!!!! Pozdrowienia. |
Cytat:
|
tak to prawda... jesli chodzi o nagrywanie w locie to masz dobrze ustawione, tylko ze cd-rom spowalnia Ci dysk
jednak proponuje Ci nie nagrywac w locie a cd-rom podlaczyc na IDE2 jako secondary slave... |
Cytat:
wtedy dane beda czytane naprzemiennie raz z cd-romu a raz beda wysylane do nagrywarki to by byl blad... jesli w locie to masz dobrze ustawione jesli nie w locie to masz zle |
Jest OK.
Ale jeśli podepniesz nagrywarę jako sec. master, a cdrom jako sec. slave, przyśpieszysz twardziela. W locie także będziesz mógł kopiować. Masz obydwa napędy z udma, więc nie ma problemu. Moi koledzy mają tak podpięte swoje zabawki i daje się doskonale kopiować w locie.
|
no tak ale to zwalnie kopiowanie w locie i to bardzo, gdyz tasmy nie pozwalaja na jednoczesne dzialanie dwoch urzadzen typu cdrom/cdrw wtedy dane przesylane sa naprzemiennie. da sie kopiowac choc trwa to dluzej i moze powodowac koplikacje/utrate jakosci/danych 8)
|
HDD->PM, CD-ROM->SM, CD-RW->SS. Moim zdaniem nie ma co udziwniać.
|
ROZWIAZANIE
najlepiej spojrzec wyzej i zasiegnac info w poscie tomgoo
podal on linka do wspanialego artykulu zamieszczonego na cdrinfo tam jest doklanie opisana konfiguracja IDE |
Cytat:
Chodzi mi o to, że jak podłączymy do kanału Primary ->HDD UDMA 100(master) i CDROM UDMA 33(slave).To Twardziel będzie ograniczony do UDMA 33......???.Ja mam tak podłączone i w programie Application Accelerator bieżący tryb transferu wynosi UDMA 100...A w programie testującym szybkość dysków HDtach maksymalny transfer wynosi około 50MB...nie ma żadnego ograniczenia do 33MB.Sprawdzałem także jak dysk pracował sam..bez żadnego podrzędnego napędu i wynik wynosił tyle samo...!:) |
Aby rozwiac wszystkie watpliwosci wystarczy kupic uzywany kontroler (np. z chipsetem PROMISE) i wszystkie urzadzenia podlaczyc osobno. Koszt kontrolera ok. 50 zl i po problemie! Osobiscie tak mam, tylko ze dodatkowo mam jeszcze podlaczony 3 dysk twardy!
|
Cytat:
Temat jest tak oklepany na tym forum, że aż się dziwię że jeszcze ktoś się o to pyta. Wystarczy wybrać opcję "szukaj" i wpisać IDE. Dowiesz się też o innych ciekawych odkryciach forumowiczów i kandydatów do Nobla w temacie spinania HDD z CD-ROMem.:P |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:20. |