![]() |
LG GCE-8400B Biosy widmo
Już drugi bios do tej nagrywarki tj. 1.04 bez jakiejkolwiek informacji o wprowadzonych zmianach. Co to jest do jasnej ciasnej???Może ktoś już go próbował? Coś zmienia?
|
Ja robiłem sobie upgrade z 1.02 na 1.04. Najpoważniejsza zmiana, jaką zauważyłem to włączenie trybu DMA2 zamiast PIO. Nie jestem jednak pewnien, czy nie było tego już w 1.03.
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak komp startuje to mash taką tabelkę z podanymi kanałami master slave jak ta tabelka wyskoczy to wciszkasz PAUSE i czytasz co jest co jesli masz nagrę na Primary Master to znajduhesz ta pozycje w tablece i patrzysz czy jest UDMA czy Pio / WIN 98 / |
Cytat:
U mnie teraz jest Multi-Word DMA tryb 2. To nie jest jeszcze UDMA. |
Cytat:
|
Ludzie Multi-Word DMA tryb 2 to już był w LG 8320B i 8400B od samego początku, więc nic nowego te biosy nie dają, UDMA musi być wspierane sprzętowo a nie tylko programowo. Koniec i kropka.
|
Cytat:
|
Nie wiem może na płytach intelowskich tak jest, ale ja mam układ Via i po zapodaniu VIA Service Pack i restarcie kompa nagrywarka odrazu chodziła w MWDMA2 bez problemu. Mój kumpel ma tez LG ale płytę na Intelu i u niego musiałem wprowadzić pewne zmiany w rejestrze aby chodziło w MWDMA2 a nie PIO.
|
Zgadza sie, tryb UDMA musi byc wspierany sprzetowo i uaktualnienie biosu nic tu nie da, je tez mam ta nagryware i odpoczatku chodzi w MultiWord DMA. A co do biosu robilem update juz 2 razy, (1.03 1.04)i nie mam pojecia co nowego wnosi najnowszy bios i to tez mnie wkurza. Mam nadzieje ze dodadza obsluge Mount Rainer :) i zaczna informowac o zmianach jakie wnosza nowe biosy :)
|
U mnie podobne
U mnie podobnie ,winXP sp1 i nagrywarka z biosem w wersji 1.02 chodzi o d zawsze w trybie MDMA-2. Musiałem jedynie zmusić winde do uwierzenia , iz ona w tym tybie powinna chodzić :). Jeżeli komuś windows xp wykrywa tryb pio pomimo zaznaczenia "DMA jeśli dostępne" to należy usunąć kanał na którym podpięta jest nagrywarka (z poziomu menadżera urządzeń) przy następnym uruchomieniu system wykryje nowy sprzęt i zainstaluje go na nowo z obsługą MDMA-2. Testowane na kilku konfiguracjach
A jeżeli chodzi o BIOSY to też jetsem ciekaw o MRAINIER Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:51. |