![]() |
Czy serwis CDRINFO może sprzedawać płytę z serwisem i...
plikami ? Jeżeli są to te wszystkie pliki z działu download typu,
shareware czy freeware to obawiam się, że chyba muszą być wszystkie pozwolenia na dystrybucję tych programów od ich autorów nawet jeśli będą nieodpłatne ale w takim wypadku, zgodnie z prawem, nie mogą się znajdować na tej samej płycie co serwis www, za który pobierana jest opłata. Może wypowie się jakiś autoryzowany fachowiec ? pozdrawiam |
napewno wszystko jest w 100% legalne jak cały serwis cdrinfo
|
Re: Czy serwis CDRINFO może sprzedawać płytę z serwisem i...
Cytat:
|
Cytat:
Ja też bardzo lubię ten serwis i często z niego korzystam. Ale to nie ma nic wspólnego ze sprzedażą płyt CD, na których są umieszczone programy z całego świata, bez zgody ich autorów. Chyba, że zgoda takowa jest - w takim razie interesują mnie dowody. Prawo jest prawem i kropka. Ale przejdźmy do konkretów :-) wybierz sobie jakiś program z serwisu polskie.programy.nom.pl, jakiś porządniejszy niż gra w XO i napisz do autora czy zgadza się abyś sprzedawał sobie jego program na CD z innymi programami shareware i freeware. Nie krępuj się, napisz :-) Wiesz, jest pewna różnica pomiędzy ściągnięciem programu z serwera producenta lub serwisu prowadzącego określoną tematykę a jego sprzedażą na płycie CD. pozdrawiam |
Re: Re: Czy serwis CDRINFO może sprzedawać płytę z serwisem i...
Cytat:
Jeśli pisze, że możesz program rozpowszechniać na dowolnych zasadach to racja, zazwyczaj jednak pisze wyraźnie, że nie można w celach komercyjnych. I co to znaczy "podnosi niby dochody" ? Cytat:
się w mojej głowie ale sam miałem do czynienia z czynnikiem prawnym, że się tak wyrażę, w niemal identycznej sytuacji. A prawo mówi, że nawet jeśli dołączasz do swojej własnej twórczości (tutaj jest to mirror serwisu cdrinfo.pl) DRUGĄ DARMOWĄ płytę CD to MUSISZ mieć na to zgodę wszystkich, którzy są autorami lub producentami zamieszczanych na niej programów. W przeciwnym wypadku prawo jest ŁAMANE. pozdrawiam |
DarkRider.
Co do pozwoleń - tam gdzie były one wymagane - są. Zresztą zakończyło się właśnie tłumaczenie dokumentacji programów takich jak np. DAE Quality (autorstwa EACa), i za jego zgodą i przyzwoleniem materiały te wkrótce zostaną u nas opublikowane. Pracujemy również nad polską wersją samego EACa, i również autor nie widział problemów - istnieją podstawy by przypuszczać, że nasz serwis będzie miał coś w rodzaju exclusive na polskie materiały i tłumaczenia obu wymienionych programów... Jak widać robimy wszystko co możliwe by prawo autorskie w obrębie naszego serwisu było bezwzględnie przestrzegane... Kwestia zarobku, nie uwierzyłbyś, ale tak na prawdę te płyty są na granicy opłacalności i praktycznie jedyny powód z naszej strony by je sprzedawać, to chęć pomocy tym którzy nie mają dostępu do stałego łącza, a chcieli by się czegoś dowiedzieć... Co pewnie się niektórym nie podoba :( |
Cytat:
Śmieszy mnie natomiast fakt albo małej wiedzy albo jawnego poparcia piractwa w wynikach naszej sondy. Ponieważ oczywiste jest, że sprzedaż płyt z oprogramowaniem shareware, obojętne czy jest z tego zysk czy nie, bez zgody autorów jest PIRACTWEM. Ja akurat sprzedaję na allegro wzory dokumentów dla biznesu i aby urozmaicić ofertę dodałem kiedyś do nich programy (oczywiście tylko w wersjach demo, shareware i free) z takiej właśnie kategorii. No i niestety popełniłem... dlatego musiałem szybko ograniczyć ilość programów do tych, na które otrzymałem zgodę od producentów. Dodatkowo nie mogły być one zamieszczone na tej samej płycie co rzeczone wzory (konsultowałem się z prawnikiem) dlatego są na osobnej płycie jako całkowicie darmowy dodatek. Trzeba pamiętać, że nie ma znaczenia czy się komuś pomaga bo ma modem czy nie jeśli tak czy siak popełnia się PIRACTWO, niestety. Natomiast Wasza cena 40pln za dwie płyty to, powiedzmy sobie, nie są koszty nośnika, jego przygotowania czy prądu :-). Bądźmy poważni. pozdrawiam serdecznie |
Mam być poważny??!!
Myślisz że np. płyty testowe to spływają nam z nieba? Że testy, opłaty za łącze, prąd i całą resztę to taka sielanka? Ja zawsze jestem poważny.... |
Cytat:
Ja nie wnikam ani przez chwilę w to ile kosztuje Was utrzymanie tego serwisu. Cały czas mówimy o sprzedaży płyt z zawartością serwisu i oprogramowaniem, którego nie jesteście właścicielami a więc musicie mieć na to pozwolenie. poważnie pozdrawiam :-) |
Re: Czy serwis CDRINFO może sprzedawać płytę z serwisem i...
Cytat:
CDRinfo nie sprzedaje programow a jedynie plyte CD ulatwiamy zycie tym z was ktorzy siedza na modemach i nie maja mozliwosci zassania softu jako przyklad podam sytuacja gdy zalatwialem zgody na publikacje programow na plycie CD do mojej ksiazki i wygladalo to mniej wiecej tak, ze jedynie JASC chcial oficjalne zgloszenie gdzie byl publikowany jego soft a cala reszta nie byla tym zainteresowana a wrecz byli tym zdziwieni min. autor EzHTML wysmial moja nadgorliwosci ... |
dark rider - nie wiem czy jestes z tzw. organow czy nie - to nie ma dla mnie znaczenia - ale jesli moge cos zasugerowac to takie tematy, i wrecz przyciskanie naszch biednych wladz do murow to chyba na e-mail a nie tu...
|
Cytat:
Ja kiedyś do mojej pracy mgr też dołączyłem płytę z programami. Nie o to chodzi. Chodzi o zysk. Jeśli sprzedaje się własną produkcję to można sobie życzyć za nią ile się chce - w granicach handlowego rozsądku. Jeśli się uatrakcyjnia towar dodając do niego CZYJEŚ produkcje to już jest co innego. Wymagana jest zgoda lub umowa współpracy. Przecież to jest to samo jakbym sprzedawał np. moją poezję a jako dodatek dołączał do niej tło muzyczne z postaci plików mp3 innych wykonawców. Czujecie tą subtelną dla jednych a oczywistą dla drugich różnicę ? Albo może bardziej bliżej tematu. Prowadzę serwis www na temat programów. Programy różne, różniaste, opisy, testy, porówniania. Można je ściągnąc z mojego serwera. A że jest ich 3GB więc dla tych, którzy nie mają stałego łącza sprzedaję je na płycie CD. Mogę ? Oczywiście, że nie ! Chyba, że zgodził się na to każdy z ich autorów. Proste. Inny przykład. Większość systemów linux można sobie ściągnąć z sieci, nagrać na płytę i nawet sprzedać (Licencja GPL). Ale jest sobie Linux SuSE. Można go w całości (5GB) zainstalować poprzez Internet. Można sobie założyć na własnym serwerze FTP mirror tego SuSE tak aby inni, bliżsi lokalizacją mogli sobie instalować. Ale czy mogę nagrać zawartość własnego serwera (mirror SuSE) na płyty CD i sprzedać ? Niestety nie... pozdrawiam |
dobra - nie moge sprzedac tego SuSE - ale czy moge ZA DARMO rozeslac kolegom lub znajomum te dystrybucje na CD?...
|
To takie proste.... koszt 40 PLN to opłata tylko i wyłącznie za stronę CDRinfo.pl Offline, za pracę autorów za grafikę etc. Programy są tylko dodatkami, których obecność - lub brak nie ma znacznia - gdyż opłata nie dotyczy programów - a tylko i wyłącznie treści zawartych w serwisie....
|
Cytat:
Niektórzy ludzie podobni do Ciebie chętnie rozpiepszyli by to forum w drobny mak. I i nie ch obie strony skończą ten tema bo do niczego nie prowadzi. POWAŻNE pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:24. |