![]() |
co zrobić ? - chce miec 2 system operacyjne na jednym dysku.
witam wszystkich :D
co musze zrobić zeby na jednym dysku umiec zainstalowane dwa systemy operacyjne (WinMe, WinXP) i podczas uruchamiania kompa pojawiło mi się menu gdzie sobie wwybieram jaki system odpalić... mam nadzieje ze zrozumieliście... :o 8-) |
Musisz mieć dydk podzielony na dwie partycje!
Menu startowe się automatycznie ustawi. Najpierw instalujesz Winme A później instalujesz xp pod winme. Uwaga! Nie uaktualniaj winme! Nara |
jesli chcesz miec dwa ssytemy to polecam w98 i w2000, lub POJEDYNCZO winXP...
instalowanie XP i ktoregos ze starych systemow - uwazam za bezcelowe - zwlaszcza ze XP MUSZA chodzic pod NTFS i nie obejdzie sie bez partycjonowania |
ale po co HDD ma miec partycje ? chodzi o to ze kazdy system instaluje na innej partycji ?
|
o to chodzi iż winme ma byc na jednej partycji a xp na drugiej
Nie polecałbym instalowania obu systemów na jednej partycji bo by sie wszsyko wymieszało i pewnie by ci systemy nie chodziły;) |
Cytat:
Proszę jaśniej. Nic z tego nie rozumiem. |
a ja sobie chcialem zrobic by miec Linuxa na jednej a XP na drugiej partycji. i tak sie bawilem partycjami ze w koncu z 20gb twardziela zrobilo sie 12 i nikt niewie jak to naprawic...
|
Jezeli chodzi o instalowanie 2 systemow na 1 partycji to nie polecam.
A czemu? Np. program files moze powodowac konflikty bo bedziesz instalowac programy z 2 systemow do jednego katalogu. Co do postu kolegi o zmniejszonym dysku. To zainstaluj partition magic on pokaze ci te niwidoczne i za pomoca niego sformatuj je na fata. Bo pewnie sa jako partycje linuxowe dlatego ich nie widzisz. |
XP - MUSI byc na NTFS!
winME nie widzi NTFS - ot i po co sa potrzebne 2 partycje! (jesli ME jakims cudem widzi NTFS i potrafi z nim zyc - to sorry za dezinformacje - ale na 95% tego nie umie) na jednej partycji to dalo sie kiedys zainstalowac NT i 95 - bo NT potrafil zamienic na NTFS TYLKO system a nie wszystkei pliki... |
Cytat:
I wtedy beda widziane dla siebie te partycje. Z tym, ze lepiej jest oczywiscie instalowac na ntfs bo system jest wtedy stabilniejszy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
ja tu się produkuje a Weron był szybszy :-D :-D
|
2 systemy ?
98se i xp lub 2000 me i xp lub 2000 nie musi być xp na ntfs, ale może ja proponuję tak: podzielić dysk na 3 partycje: 3gb - na 98/me będzie to 1 partycja bootowalna na fat32 5gb - dla xp/2000 na ntfs reszta - do robienia imagów ghostem np. lub drive image Najpierw trzeba zainstalować 98/me na 1 partycji a potem spod windowsa lub dos-a zainstalować xp/2000. Wpis w boot.ini i tak się uzupełni :) Ostatnio miałem 3 systemy: me /xp /linux mandrake - ale ten ostatni mnie wkur... więc go usunąłem (bez opracy pingwiny ;)) |
dlaczgo napisalem ze XP musi byc na ntfs?
bo instalowalem go na golym dysku i w tym momencie nie mialem mozliwosci formatu tego dysku na FAT... poza tym XP bez ntfs'a traci troche sens |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:41. |