Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Laser jak działo przeciwpancerne (https://forum.cdrinfo.pl/f2/laser-jak-dzialo-przeciwpancerne-13844/)

johhny 11.12.2002 21:33

Laser jak działo przeciwpancerne

Mam pytanie dotyczące tzw. wypadków podczas odtwarzania /na CD lub CDR/ płytek. Pytam ponieważ moja znajoma miała dzisiaj taki buumm i nie wiedziałem co jej powiedzieć i poradzić. Dodam, że płytka rozpadła się chyba na milion kawałków. Myślicie, że napęd będzie jeszcze zdatny do użytku, czy powinna już biec po nowy. I jeszcze jedno co miało wpływ na to co się stało. Czy to płytka, czy napęd, czy ... ?
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam

asamer 11.12.2002 21:37

A co to był za napęd, słyszałem, że LG zdarza się rozwalać płytki. A może płyta była nadpęknięta. Ja bym ten napęd cały przeczyścił i spróbował może będzie działał.

Zetoxa 11.12.2002 21:39

Laser, coś ty tam robił w napędzie johnny'ego :-D :D

Laser 11.12.2002 21:43

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
Laser, coś ty tam robił w napędzie johnny'ego :-D :D
Witam !

Oświadczam ze nic nie powiem bez obecnosci zaprzysięzonego moderatora, ne bede składał zadych zeznań !

A tak pozatym to nie wiedziałem ze mam taka moc i to jeszcze na odległosć - kurde za dzo spedzam czasu przy kompie za duzo ...:-D ;) :-D

paput2000 11.12.2002 21:47

Re: Laser jak działo przeciwpancerne

Cytat:

johhny napisa***322;(a)
Mam pytanie dotyczące tzw. wypadków podczas odtwarzania /na CD lub CDR/ płytek. Pytam ponieważ moja znajoma miała dzisiaj taki buumm i nie wiedziałem co jej powiedzieć i poradzić. Dodam, że płytka rozpadła się chyba na milion kawałków. Myślicie, że napęd będzie jeszcze zdatny do użytku, czy powinna już biec po nowy. I jeszcze jedno co miało wpływ na to co się stało. Czy to płytka, czy napęd, czy ... ?
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam

Raczej to wina płytki, a są rózne. Jedne, łamiąc rozpadają się na dziesiątki części, drugie cieżko jest wogóle złamać.
Chociaż jeżeli w napędzie jest jakaś wada i występują luzy podczas blokowania płyty - to może być to wina napędu

Tinky 11.12.2002 21:53

Napęd powinien przeżyć. Miałem dwa takie przypadki. Pierwszy z płytką z giełdy, a drugi z płytką od kumpla (chyba Sigma). Za pierwszym jak i za drugim razem przedmuchałem cdromka odkurzaczem (rura podłączona do wylotu powietrza) i już z pół roku chodzi.

johhny 11.12.2002 22:11

Cytat:

asamer napisa***322;(a)
A co to był za napęd, słyszałem, że LG zdarza się rozwalać płytki. A może płyta była nadpęknięta. Ja bym ten napęd cały przeczyścił i spróbował może będzie działał.
To Samsung 52/
Dzięki. Zaraz wyślę sms-a żeby szykowała odkurzacz :-D

gaucho33 11.12.2002 22:12

Mojemu kumplowi rozwaliło w NEC'u "prisme".Wysypał resztki. Nagrywarka przeżyła! Działa do dziś. A propos; prismy są strasznie cienkie. Nikomu nie polecam.

Franc 12.12.2002 11:12

Mojej koleżance rozpadła się tłoczona płyta (encyklopedia Fogra) w DVD LG. Płyta w kilku kawałkach a DVD działa od tamtej pory bez szwanku

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:21.