Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   lg gce-8481b z gce-8480b (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-gce-8481b-gce-8480b-13870/)

P_M_ 12.12.2002 10:41

lg gce-8481b z gce-8480b

1. Śiągnąć plik GCE8481B-FW2.03 z ftp://ftp.nec-computers.com/pub/item...81B-FW2.03.exe
2. Zrobić dyskietkę startową tymże programikiem. Przy jej użyciu nie zmienimy biosu, ale jest tam programik flashujący je6.exe i spakowany bios w pliku z rozszerzeniem .cab. Umieszczamy progaram i bios (po wypakowaniu, np. winrarem) w wygodnym do użycia miejscu np. na c:\.
3. Uruchamiamy komputer i startujemy go z dyskietki. Może być ta wcześniej zrobiona i choć nie przeładuje nam biosu, to będziemy mieli dos.
4. Uruchamiamy program flashujący wpisując, np: c:\je6 je6ne203 x /m .
X jest numerem kanału pod który podpięta jest nagrywara. 3 oznacza secondary master. Jest to ustawienie najbardziej optymalne (1 - primary master, 2 - primary slave itd.)
Cała operacja trwa krótko.

Coś o mojej nagrywarce. Je6 napisał, że:
Flash type ATMEL (AT49F040)

Nagrałem tak zwykłe cd, jak i CDRW i jest OK.

Korzystając z okazji. Nie polecam płyt esperanza x40. Może nie są padnięte, ale moja nagrywarka rozpoznaje (i rozpoznawała) je jako x32. Tylko lg x40 mojej dziewczyny łyknęła ją jako x40. Podobnie teac x40, ale tu jest już tylko x16. Pewnie stary bios. Inny kolega ma podobno x32 na teacu x40 (nie widziałem), ale on ma nowszy bios i w sumie nową nagrywarkę.

Konlin 12.12.2002 11:03

Re: lg gce-8481b z gce-8480b

A jest jakas roznica poza nagrywaniem RW x24 a nie x16? Bo jesli nie to chyba nie warto ryzykowac, i tak nie spotkalem w sklepie czy na gieldzie plytek RW szybszych niz x12. Chyba ze ktos wie gdzie we Wrocku mozna nabyc takie. Bo x12 Akossy sa w Carrefourze po 4,99.

pantest 12.12.2002 14:44

Re: lg gce-8481b z gce-8480b

Cytat:

P_M_ napisa***322;(a)
1. Śiągnąć plik GCE8481B-FW2.03 z ftp://ftp.nec-computers.com/pub/item...81B-FW2.03.exe
2. Zrobić dyskietkę startową tymże programikiem. Przy jej użyciu nie zmienimy biosu, ale jest tam programik flashujący je6.exe i spakowany bios w pliku z rozszerzeniem .cab. Umieszczamy progaram i bios (po wypakowaniu, np. winrarem) w wygodnym do użycia miejscu np. na c:\.
3. Uruchamiamy komputer i startujemy go z dyskietki. Może być ta wcześniej zrobiona i choć nie przeładuje nam biosu, to będziemy mieli dos.
4. Uruchamiamy program flashujący wpisując, np: c:\je6 je6ne203 x /m .
X jest numerem kanału pod który podpięta jest nagrywara. 3 oznacza secondary master. Jest to ustawienie najbardziej optymalne (1 - primary master, 2 - primary slave itd.)
Cała operacja trwa krótko.

Coś o mojej nagrywarce. Je6 napisał, że:
Flash type ATMEL (AT49F040)

Nagrałem tak zwykłe cd, jak i CDRW i jest OK.

Korzystając z okazji. Nie polecam płyt esperanza x40. Może nie są padnięte, ale moja nagrywarka rozpoznaje (i rozpoznawała) je jako x32. Tylko lg x40 mojej dziewczyny łyknęła ją jako x40. Podobnie teac x40, ale tu jest już tylko x16. Pewnie stary bios. Inny kolega ma podobno x32 na teacu x40 (nie widziałem), ale on ma nowszy bios i w sumie nową nagrywarkę.

P_M_ widze,ze skusilo Cie:)
Oplacalo sie? Tzn -czy rozpoznaje lepiej czyste CDR -tzn chodzi o ta predkosc 48x :)?
No I czy mozesz wrcic do biosu 1.03 8480b???To dla mnie bardzo wane...
Ja tez mam Atmel-a ...

pozdr

P_M_ 12.12.2002 15:00

Zbyt dużo nie testowałem

RW nagrywam mało, więc mnie nie rusza czy to x16, czy x24. Wkurzało mnie też, że kiedy nagrywałem większą serię płyt, to kolejne bywały nagrywane wolniej. Ogólnie nie było z nią problemów. Kiedy nagram trochę innych płyt to się podzielę spotrzeżeniami, bo obecnie mam tylko esperanze.
Czy da się przywrócić poprzedni bios? Nie wiem. Z drugiej strony dlaczego nie? Przecież stary się kasuje i wgrywa następny, więc o co chodzi... Ale mogę się mylić.
To upgrade'owanie to faktycznie wariactwo. Trochę wydygałem, ale raz się żyje! Pozdrawiam innych wariatów! Ludzi rozsądnych także!

pantest 12.12.2002 15:02

Re: Zbyt dużo nie testowałem

Cytat:

P_M_ napisa***322;(a)
RW nagrywam mało, więc mnie nie rusza czy to x16, czy x24. Wkurzało mnie też, że kiedy nagrywałem większą serię płyt, to kolejne bywały nagrywane wolniej. Ogólnie nie było z nią problemów. Kiedy nagram trochę innych płyt to się podzielę spotrzeżeniami, bo obecnie mam tylko esperanze.
Czy da się przywrócić poprzedni bios? Nie wiem. Z drugiej strony dlaczego nie? Przecież stary się kasuje i wgrywa następny, więc o co chodzi... Ale mogę się mylić.
To upgrade'owanie to faktycznie wariactwo. Trochę wydygałem, ale raz się żyje! Pozdrawiam innych wariatów! Ludzi rozsądnych także!

hehe ok
Jak juz zaczales to sprawdz czy mozesz wrocic do starego biosu ,ok??

dzieki

P_M_ 12.12.2002 17:00

Sie zobaczy!

Ogólnie - nie warto zmieniać biosu, poza x24 rw nic nie daje. Warto pozostać przy 1.03. Pstryknąłem kilka innych płyt. Platinum i Princo - wcale nie jest lepiej.

P_M_ 12.12.2002 17:23

Co do powrotu do starego biosu

MTKflash nie daje rady. Nici z tego...
Może gdyby spróbować je6 wgrać ten w formacie .hex, ale takiego nie mam. Niestety nie było w opisie obsługi je6.exe, jak zachować stary bios.

pantest 12.12.2002 17:56

Re: Co do powrotu do starego biosu

Cytat:

P_M_ napisa***322;(a)
MTKflash nie daje rady. Nici z tego...
Może gdyby spróbować je6 wgrać ten w formacie .hex, ale takiego nie mam. Niestety nie było w opisie obsługi je6.exe, jak zachować stary bios.

No to jestes "skazany"na NEca:)

pozdr

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:55.