Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   ServU 4.0 pytanie!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/servu-4-0-pytanie-13899/)

Ziele 14.12.2002 11:54

Fajnie! Zaraz to wypróbuje! W bullet proofie wychodziło to w połowie. Po zalogowaniu się gościa z zewnątrz wykopywało go bo ftp mie mógł wysłać danych.

Majonez 14.12.2002 01:59

oczywiscie - klikasz na nazwe domeny i tam ustalasz sobie adres ip i port przez jaki maja sie wszyscy laczyc z toba wiec tam musisz podac ten przekierowany na ciebie

Ziele 13.12.2002 22:44

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
czeyli juz nie jestem potrzebny :)
a wlasnie wrocilem i chcialem odpowiedziec

gdybys mial jeszcze jakies pytania to wal smialo - serv-u mam raczej dobrze opanowany ;) - chociaz teraz mam ochote potestowac raidena 8-)

Mam jeszcze jedno. Czy da się żebym był widziany na zewnątrz sieci lan? Mam przekierowane dwa kolejne porty do mnie. Dało by się to jakoś ustawić? Wtedy ip mojego serwera było by takie samo jak ip serwera sieci + mój port.

przemas 13.12.2002 22:38

raiden rulez!!! ogólnie program super. jakoś mi bardziej przypadł do gustu i chyba ma większe możliwośći od serv-u. ale jedna rzecz mi w nim nie daje spokoju i nie wiem czy jest do przeskoczenia. tak dla sportu o tym mowie. bo probelm udalo mi sie obejsc, ale rozwiazania nadal nie znam. a moze po prostu w team john long nie przewidzieli trakiej możliwości jaką ja chciałem zapodać...

ps
jesli ktos jest obeznany w raidenie moge sie podzielic problemem

Majonez 13.12.2002 20:30

czeyli juz nie jestem potrzebny :)
a wlasnie wrocilem i chcialem odpowiedziec

gdybys mial jeszcze jakies pytania to wal smialo - serv-u mam raczej dobrze opanowany ;) - chociaz teraz mam ochote potestowac raidena 8-)

ps ja troszke uproscilem sobie zycie w serv oto moj sposob (wersja powiedzmy default - ja mam troche inaczej ;))

na dysku c:\ zakladamy katalog nazwijmy go ftp nastepnie w nim utworzylem takie oto dodatkowe katalogi
install,muza,film,upload
i teraz cala bajka z udostepnianiem sie zaczyna

najwazniejsze to zeby teraz domowym katalogiem byl wlasnie ten ftp
potem zostaje juz tylko nadwanie praw do folderow uzytkownikom
najwazniejsze zeby dawac prawa jednoczesnie do katalogu wirtualnego tak jakby i zeczywistego

na naszym przykladzie - chcesz udostepnic userowi katalog muza znajdujacy sie na dysku e:\muzyka oraz na dysku f:\muzyka2
teraz mozesz utworzyc wirtualny dostep do obydwu folderow podmontowujac je pod folder c:\_ftp\muza pod nazwami np muza_1 oraz muza_2 klikasz na settings w domenie i tam mozesz ustalac wirtualne sciezki j.w. zreszta zobacz jak to wyglada w rzeczywistosci wysylam ci namiar do mnie na ftpa

przy ustalaniu praw dostepu do katalogow wazne jest w jakiej kolejnosci znajduja sie na liscie wazne! do tych katalogow c:\_ftp\... tez musisz miec dostep - teoretycznie masz do tego dotep poniewaz katalogiem startowym jest _ftp to wszyscy beda widzieli te co sa w nim czyli install muza i filmy jednak dopiero jak cos pod nie wirtualnie podepniesz to zabacza cos w nich

ten sposob jest prosty jednak moze sie tak zdazyc ze nie chcesz aby ktos kto ma miec dostep do muzy i np install widzial ze masz filmy tyle ze nie ma nic w srodku

w takim przypadku musisz usunac w prawach dostepu katalog _ftp i dodac c:\_ftp\muza oraz c:\_ftp\install wtedy katalog filmy bedzie dla takiego usera niewidoczny a tym samym nie zaczepi cie o to czy masz cos w tych filmach

mam nadzieje ze cos rozumiesz z tego wszystkiego
dalsze instrukcje na PM

Ziele 13.12.2002 19:36

Wielkie dzięki!!! o to właśnie mi chodziło!!!

+++LeWaP+++ 13.12.2002 18:30

spoko

Adik 13.12.2002 18:23

a jednak sie da- znalazłem w necie taki oto faq:

JAK UMIESCIC NA SERWERZE W KATALOGU np: C:\SERWER, KATALOG Z INNEGO DYSKU MIANOWICIE np: D:\FILMY ???

W lewym menu wybieramy SETTING taj jak to widac TU. Nastepnie klikamy na ADD - serwer zadaje nam pare pytan:

1. PHYSICIAL PATH - w tym miejscu podajemy miejsce gdzie znajduje sie katalog np d:\filmy

2. MAP PHYSICAL PATH TO - tu z kolei wpisujemy katalog w ktorym ma byc umieszczony katalog "filmy" w naszym przypadku jest to glowny katalog serwera czyli c:\serwer

3. MAPPED PATH NAME - tutaj wpisujemy nazwe pod jaka bedzie wystepowal katalog d:\filmy w katalogu c:\serwer. Na przykład Filmy.
Klikamy na Finish.

Teraz tylko w kontach uzytkownikow w rubryce DIR ACCESS nalezy dodac katalog d:\filmy klikajac na ADD I to juz wszystko powinno dzialac.

Ziele 13.12.2002 08:43

Oczywiście że poczekam :)

Majonez 13.12.2002 02:44

jezeli pozwolisz i poczekasz to odpowiem ci na to pytanie jutro tzn dzisiaj wieczorem ;)

Ziele 13.12.2002 00:59

Ciekawe czemu programiści nie dali tak potrzebnej opcji. Myślałem że w ServU będzie a tu lipa :). Przedtem miałem BulletProofa i było coś takiego ale nie zabardzo działało (robiło się to linkami). W ServU też jest coś z linkam ale w takim razie nie wiem po co to jest. A może znacie jakiś inny program ftp który ma taką funkcję i jest w miarę prosty??

+++LeWaP+++ 13.12.2002 00:48

to musi być osobny account
lub nie zaznaczaj opcji lock user in home directory
wówczas będzie mógł hasać po całym hdd... zapisywać tylko w home

Adik 12.12.2002 23:27

Re: ServU 4.0 pytanie!!!!

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
Jak zrobić żeby udostępnić folder nie bedący podfolerem folderu głównego (np. zajduje się na innym dysku)? Robie skróty ale to nic nie daje? Prosze o pomoc!!!
z tego co wiem, to sie tak nie da- trzeba załozyć danemu userowi nowe konto i tam dać mu dostęp do innego dysku, jako do folderu głównego. wtedy będziesz mógł udostępnić folder nie bedący podfolerem folderu głównego na pierwszym koncie

kurde- ale zamotałem...:-D

Ziele 12.12.2002 23:11

ServU 4.0 pytanie!!!!

Jak zrobić żeby udostępnić folder nie bedący podfolerem folderu głównego (np. zajduje się na innym dysku)? Robie skróty ale to nic nie daje? Prosze o pomoc!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:43.