Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   czy moje płytki sa bezpieczne? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-moje-plytki-sa-bezpieczne-13908/)

dragstar 13.12.2002 11:34

czy moje płytki sa bezpieczne?

Witam i mam pytanie.Czy przechowywanie płyt CD (orginalne audio oraz nagrywane CDR z muzyką)w bezpośredniej bliskosci dużego głosnika jest bezpieczne?Chodzi mi o to ze mam płyty poukładane w rzędzie na meblach a nad nimi na półce stoi kolumna głosnikowa z duzym 110 watowym głosnikiem.czy jego magnes nie zaszkodzi moim płytką?W sumie to dzieli je dosc gruba połka ale czy to wystarczy?

sobi1 13.12.2002 11:55

Dane na CD są zapisywane cyfrowo, a nie magnetycznie jak taśmy. Więc pole magnetyczne wytworzone przez głośnik nie będzie mieć wpływu na dane zapisane ns CD.

+++LeWaP+++ 13.12.2002 12:24

jeżeli są to nowe głośniki moga mieć osłony magnetyczne, co wogóle wylucza występowanie pola mag. na zew. gł.

płytom kompaktowym to nic nie zrobi... jak jush powiedział sobi1

ZYGA 13.12.2002 12:29

Witam !
Ważniejsze jest ,jakiej firmy są to płyty.
Tak naprawde, nikt nie ma długoletnich doświadczeń
z przechowywaniem danych na płytach. Okres średnio 5 -7 lat,
jest zbyt krótki, w stosunku do deklarowanego przez producenta.
A jaka jest prawda? Podobno płyty renomowanych firm są lepsze.
Czas jednak boleśnie weryfikuje te opinie.Dokładniejsze informacje
znajdziesz tu na forum po użyciu opcji "szukaj"
Pozdrawiam i życzę miłej lektury.

Zyga

sobi1 13.12.2002 15:42

Cytat:

ZYGA napisa***322;(a)
Witam !
Ważniejsze jest ,jakiej firmy są to płyty.

Zyga

Tak, co do żywotności płyt CD zasadnicze znaczenie ma jakość nośnika. Pole mgt. nie ma szkodliwego działania na płyty CD.

q0q0q0 13.12.2002 16:12

tak ale swiatlo ma. zostawilem basfa z corelem na oknie. lezal tam sobie moze pol roku. wystawal troche spod innych plytek i swiatlo ladnie "wypalilo" na nim swoj cien. oczywiscie nie dzialal.
a ja z kolei pytam sie: czy temperatura dodatnia lub minusowa ma wplyw na CD?
jesli tak, to jaka?

Laser 13.12.2002 16:20

Cytat:

q0q0q0 napisa***322;(a)

a ja z kolei pytam sie: czy temperatura dodatnia lub minusowa ma wplyw na CD?
jesli tak, to jaka?

Witam !

Zwykle producenci Cd pisza na okładkach w jakich warunkach powinna byc przechowywana płyta - weź pierwszą lepsz okładkę od cd i poczytaj.

Ja dla przykładu daje dane z VERBATIMA

Temp przechowywania od -5stC ~ 23stC
Wilgotnośc w mniejscu gdzie przechowuje się cd powinna być w przedziale - 10 ~ 80%.

q0q0q0 13.12.2002 16:34

hehe no tak, moral z tego taki ze lepiej nie kupowac CD ze stadionu. Tam kolesie stoja na -10 st mrozie, a sprobuj u nich cos pozniej wymienic :)

-Sid-The-Rat=> 13.12.2002 19:47

z doswiadczen moich kolegow z wymiana towaru kupionego na stadionie nie ma ZADNEGO problemu - nawet wtedy kiedy beszczelnie przyznasz sie ze przegrales sobie to w domu :)

dragstar 14.12.2002 00:17

dzieki

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
jeżeli są to nowe głośniki moga mieć osłony magnetyczne, co wogóle wylucza występowanie pola mag. na zew. gł.

płytom kompaktowym to nic nie zrobi... jak jush powiedział sobi1

Dzieki za info....mialem wątpliwosci

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:58.