![]() |
Cytat:
tomgoo mozesz sobie kupic kingstony te pracuja poprawnie z kazda plyta, ich konstrukcja oprocz kompatybilnosci jest tez 2x szybsza od zwyklych RAMow, te pamieci sa troche drozsze od zwyklych ramow, pozdrawiam |
niestety to sa kosci równiez nowego typu ;) tak ostatnio miałem wysyp kości w cenach przystępnych i stad mam ich tyle;))
|
Cytat:
|
Cytat:
teraz zostawie sobie w kompie tak z 512MB 133MHz ( w jednej kosci ) i bede miał do spylenia 3x256MB 133MHz o ile nie zostawie sobie jak mam teraz 1GB RAM ;)) |
dobra więc jutro ide wymienić na tą droższą
nic niedługo trzeba bedzie rozejrzeć się za nowym sprzętem.... |
Cytat:
|
tak własnie słyszałem ze teraz te starsze pamieci sa o wiele drozsze - kurde a ja swoje spósciłem za bezcen ;(
|
Co do oznaczen pamieci to nie wiem jak z tym jest (nie wiem czy nalezy sugerowac sie tym symbolem BX; mam plyte na Via). Najlepiej byloby pogadac z jakims dobrze zorientowanym sprzedawca. Jak szukalem sobie ramu, to w praktycznie w kazdym sklepie proponowali mi cos innego. Dopiero znajomy informatyk wyjasnil mi, na czym to polega. Zrobilem tak, ze wzielem kosc ramu bez rachunku i potem oddalem jak sprawdzilem, ze u mnie nie chodzi. Doszedlem do wniosku, ze lepszym rozwiazaniem jest odlozyc troche kasy na nowa plytke glowna, niz placic 2 razy tyle za ram.
|
Zeczywiście są w sklepie jakieś 2razy drozsze pamięci sdram z dopiskiem BX czyli pewnie do tych starszych płyt i jak je kupie to będzie ok???
dobrze myśle?? |
Mialem podobny problem, tyle ze kupione 256mb ramu nie pozwalalo mi uruchomic systemu. Dowiedzialem sie, ze kosci pamieci produkowane teraz przeznaczone sa tylko do nowych plyt glownych, a na starszych sa z nimi duze problemy. Podobno mozna kupic kosci pamieci do starszych plyt z tym, ze sa one 2 razy drozsze od tych do nowych plyt, poniewaz kosci nowego typu sa wycofywane (lub zostaly wycofane z produkcji). Nowe kostki posiadaja bardziej zageszczone moduly pamieci, skad problem z wykrywaniem ich na nowym sprzecie.
|
tak płyta główna abit be6 na bx-ie 133
Aha moge wymienić jeszcze na taka pamięc co ma dopisane bx-jest coprawda droższa ale czy ona bedzie dobra? |
podaj wiece j informacji!!jaka plyta, moze jakas na chipsecie bx???ale raczej to nic nie wymyslisz bo to sa nowe sdramy a te plyty nie potrafia ich dobrze adresowac!(wazna jest liczba kostek pamieci, mialem kiedys 128 z 4(4x32) i nie chciala siem wykryc albo pokazywala 64, a jak zdobylem z 8(8x16) to poszla!
|
Powinno pisać w instrukcji jakie pamięci Twoja pł.gł
obsługuje. Patrz 2 odpowiedzi wcześniej. |
czyli mam wymienić na 256 100mhz????
|
jezeli to jest nowe 256 sdram - to kiszka wymyslili jakiegos parcha . i tylko nowsze płyty wykrywaja nowe kosci poprawnie
przykład koles ma płyte kupiona ok 8 m-cy temu i mojwe 512mb wykrywa jakoa 128mb upgrade biosu najprawdopodobniej nic nie da - trza nowa płyte |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:35. |