Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   informacja "Złote Blachy 2002" rozdane ! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/informacja-zlote-blachy-2002-rozdane-13961/)

Laser 14.12.2002 09:45

informacja "Złote Blachy 2002" rozdane !

Witam !

Jak zapenwe słyszeliscie rozdano "Złote Blachy 2002"

Zainteresowanych zapraszam do lektury.

12 grudnia 2002r. Koalicja Antypiracka uhonorowała przedstawicieli wybranych jednostek policji nagrodą "Złotej Blachy". Odznaczenia wręczono policjantom, którzy przez cały rok w sposób szczególny wyróżnili się skuteczną walką z przestępstwami w zakresie naruszania praw autorskich. Business Software Alliance (BSA) wyróżniła Komendę Wojewódzką Policji w Opolu za efektywną walkę z kradzieżą oprogramowania.

Uroczystość wręczenia "Złotej Blachy" odbyła się już po raz piąty. Nagrody rozdano w Komendzie Głównej Policji w Warszawie. Jak co roku, nagrody przyznawane są przez Koalicję Antypiracką, którą tworzą przedstawiciele:
- producentów oprogramowania komputerowego - Business Software Alliance,
- przemysłu muzycznego - Związek Producentów Audio Video,
- przemysłu filmowego - Fundacja Ochrony Twórczości Audiowizualnej.

W tegorocznej edycji wręczenia "Złotej Blachy 2002" organizacja Business Software Alliance, zrzeszająca producentów oprogramowania komputerowego, zdecydowała przyznać nagrodę policjantom z Komendy Wojewódzkiej w Opolu. Decyzja ta została podjęta po przeanalizowaniu sukcesów Wydziału do Walki z Przestępczością Gospodarczą. Policjanci KW w Opolu systematycznie oraz z dużym zaangażowaniem wypełniali swoje obowiązki, w zakresie ochrony praw autorskich producentów oprogramowania. Przez cały rok w sposób szczególny wyróżnili się skutecznym zwalczaniem przestępczości skierowanej przeciwko własności intelektualnej.

Determinacja w walce z kradzieżą własności intelektualnej przełożyła się na wymierne sukcesy. Policjanci z pionu PG do listopada 2002 r. wszczęli 67 spraw związanych z naruszeniem praw autorskich. Zakończono 85 spraw, w tym 54 z ubiegłego roku. Przedstawiono zarzuty 67 osobom a przeciwko 64 osobom zostały skierowane akty oskarżenia do sądów. Wartość zakwestionowanych produktów, z nielegalnie skopiowaną własnością intelektualną, przekroczyła kwotę 2,5 mln zł.

Jako przykład może posłużyć jedno z ostatnich działań - zlikwidowanie nielegalnego sklepu internetowego oraz przeszukanie w jednej z firm w Brzegu. Opolska policja zabezpieczyła tam płyty i sprzęt z nielegalnie skopiowanymi programami o wartości 200 tys. Dzięki profesjonalizmowi udało się uniknąć zakłóceń w bieżącej działalności firmy a jednocześnie zgromadzono w wyjątkowym krótkim czasie jednoznaczny i niepodważalny materiał dowodowy łącznie z ustaleniem ilości i wartości nielegalnie używanego oprogramowania - wykorzystywanego do prowadzenia firmy.

Ponadto Business Software Alliance pragnie docenić i tym samym wyróżnić chęć oraz gotowość wzajemnej współpracy. Przejawiała się ona między innymi bieżącym informowaniem mediów o wydarzeniach związanych z walką z kradzieżą własności intelektualnej.

Komisariat Policji Warszawa-Bielany został nagrodzony przez przedstawicieli organizacji FOTA, natomiast Komenda Miejska w Krakowie została uhonorowana "Złotą Blachą" przez ZPAV.

Uroczystość wręczania "Złotych Blach" uświetniła obecność artystów: Kasi Kowalskiej oraz Olafa Lubaszenko.

Stowarzyszenie Business Software Alliance (BSA) zajmuje się ochroną własności intelektualnej. W ramach organizacji zrzeszeni są czołowi producenci oprogramowania komputerowego. Członkami BSA są takie firmy jak: Adobe, Apple, Autodesk, Bentley, Macromedia, Microsoft i Symantec. W Polsce są nimi ponadto: IM Group i MKS. Jednym z głównych celów BSA jest promocja legalnego oprogramowania, ukazywanie korzyści płynących ze stosowania legalnych produktów oraz zagrożeń, jakie rodzi korzystanie z nielegalnie skopiowanych programów.

BSA prowadzi wśród użytkowników komputerów akcje edukacyjne na temat praw autorskich, promuje działania mające na celu ukazanie korzyści legalnych produktów oraz chroni producentów oprogramowania przed kradzieżą własności intelektualnej. Organizacja stale monitoruje prowadzone w Polsce postępowania karne związane z naruszeniami praw autorskich. Współpracuje na tym polu z organami Prokuratury i Policji. Dzięki intensywnym działaniom operacyjnym Policji oraz informacjom płynącym z Infolinii, BSA monitoruje sytuację na rynku oprogramowania. Występując w imieniu pokrzywdzonych, inicjuje i jest stroną w postępowaniach karnych i cywilnych. W Polsce BSA czyni to za pośrednictwem swojego reprezentanta prawnego - kancelarii "S. Sołtysiński, A. Kawecki & A. Szlęzak - Doradcy Prawni".

www.wp.pl

+++LeWaP+++ 14.12.2002 10:36

:) no comments :)

Kasprzak 14.12.2002 16:39

ech! tylko parskac!;)

Sprezyn 14.12.2002 21:16

Warszawa Bielany - rozumiem za dzialania na Wolumenie:-D
Smiech na sali mam to wszystko pod nosem i jakos
nie widze postepow. :D

Pedros 15.12.2002 17:45

Cóż - każdy ma swoją robotę i swoje nagrody ;)

Laser 15.12.2002 17:47

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
Cóż - każdy ma swoją robotę i swoje nagrody ;)
Witam !

Tak jakby im nie starczało kasy za wlepianie mandatów za przekrocznie predkosci o 5 Km/h !!!

tomgoo 15.12.2002 20:51

taa a u mnie na podkarpaciu to same maluchy łapią ;)
Bo sobie myśla że jak zatrzymaja jakies lepsze auto a tam bedzie ktos wazny to będa mieli prze***....:-D

Laser 15.12.2002 20:59

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
taa a u mnie na podkarpaciu to same maluchy łapią ;)
Bo sobie myśla że jak zatrzymaja jakies lepsze auto a tam bedzie ktos wazny to będa mieli prze***....:-D

Witam !

A to ciekawe bo w centrum jest dokładnie na odwrót !

Jedzie sobie gosc 30 letnim maluchem - silnik sie trzyma naklejki PJONER na szybie i taki se jedzie i nic !

A jedzie sobie człowiek normalnym porzadnym sprawnym samochodem i ma jush smurfów na zderzaku !

Ech .... mysla ze jak dostali dwa Lanosy to kazdego dorwac potrafią !

A widziałem w Łodzi jedno PORSCHE Carrera a po moim miescie jeździ czerwone BMW Z8 !

tomgoo 15.12.2002 21:03

heh tak bo tym Porshe to ja jechałem:-D

mqy 15.12.2002 21:07

dziwne....

Witam

A ja to sie temu wszystkiemu dziwie. Nie ukrywajmy, Polska nie jest
za bogatym krajem(mam na mysli ludnosc) nie wszyscy maja komputery,
nie wiem jak tam jest statystycznie ale pewnie cos 50% polaków.
A wiec jak tak malo ludzi w Polsce ma kompy, to ilu po zakupie sprzetu
stac na dodatkowy zakup legalnego soft'u. Moim zdaniem na razie(do czasu az bedzie nas stac na zakup takiego oprogramowania, a znajac
nasz obecny rzad nigdy...) nikt w polsce nie powinien scigac piratów...
...przecierz to jest bez sensu...

Laser 15.12.2002 21:08

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
heh tak bo tym Porshe to ja jechałem:-D
Witam !

Ok to wyciągam moje BMW Z8 i jedziemy na A4 !! uruchomili tam nowy posterunek policji autostradowej czy cos takiego - pomozemy im dotrzec te Lanosy !:-D

tomgoo 15.12.2002 21:10

Re: dziwne....

Cytat:

mqy napisa***322;(a)
Witam

A ja to sie temu wszystkiemu dziwie. Nie ukrywajmy, Polska nie jest
za bogatym krajem(mam na mysli ludnosc) nie wszyscy maja komputery,
nie wiem jak tam jest statystycznie ale pewnie cos 50% polaków.
A wiec jak tak malo ludzi w Polsce ma kompy, to ilu po zakupie sprzetu
stac na dodatkowy zakup legalnego soft'u. Moim zdaniem na razie(do czasu az bedzie nas stac na zakup takiego oprogramowania, a znajac
nasz obecny rzad nigdy...) nikt w polsce nie powinien scigac piratów...
...przecierz to jest bez sensu...

tak mam podobne zdanie na ten temat a teraz nas do unii wprowadzaja .....żałosne;)

mqy 15.12.2002 21:15

heh

A ciekawe jak to bedzie...
... czy wszystkie produkty(jak bedzie unia) beda ok. 4razy drozsze a my bedziemy zarabiac tyle co teraz...

(acha, tomgoo ty tez mieszkasz w tym za*upiu podkarpaciu, ale
dokladniej... rzeszów... a moze tak jak ja Kolba)))

Laser 15.12.2002 21:32

Re: heh

Cytat:

mqy napisa***322;(a)
A ciekawe jak to bedzie...
... czy wszystkie produkty(jak bedzie unia) beda ok. 4razy drozsze a my bedziemy zarabiac tyle co teraz...

Witam !

To bedzie paranoja bo napewno zarobki nie wzrosna 4 krotnie

mqy 15.12.2002 21:37

....

mamy kilka wyjsc mozemy oglosic mord naszego rzadu....
....albo uzyc zyletki...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:27.