![]() |
Jaka jest żywotność nagrywarek ??
Mam od tygodnia nowe LG 8481B , nie mam ochoty się sprzeczać czy to dobra nagrywara czy nie,jest i tyle . Od czasu zakupu nagrałem już ok 400 płytek , w pierwszy dzień po kupnie nagrywarki nagrałem 100 płyt. Nagrywać muszę dosyć często w dużych ilościach (( , dlatego mam w związku z tym pyt. jak długo ta nagrywarka wytrzyma ,bo coś słyszałem że plastiki są do 1000 płyt :'( a dla mnie to trochę za mało ... :P Jak się to ma do innych nagrywarek ,która długo pożyje a która nie ??? Żałuję że od początku nie kupiłem jakiegoś optyka np: Teac , ale teraz jest za późno :(
Czekam na odpowiedzi....thx |
Zobacz sobie na stronie glownej opisy nagywarek i tam sa srednie wytrzymalosci wypalarek.Lg to faktycznie nie za dobry wybor.Ja polecam teaca jezeli chodzi o wytrzymalosc lasera.
|
tak teaci mają największy MTBF :o
Ja mam w domu jeszcze HP 9310i i powiem ci szczerze, że już 2 ponad 2 lata go zarzynam i jeszcze chodzi. Może nie 100 płyt dziennie, ale też duuużo. Jak już zajedziesz LG i skończy ci się gwarancja to zainwestuj w nimiecką solidność :) <T-E-A-C> |
Re: Jaka jest żywotność nagrywarek ??
Cytat:
|
no po 1000 plytek to raczej nie padnie.
Choc jak palisz tak duzo to pewnie nie dajesz jej odetchnac, ale ja bym sie specjalnie nie martwil - jak padnie wymienisz sobie na nastepna - bo chyba masz gwarancje?? A MTBF teac ma chyba 100000 a lg 70000 |
sprawdzilem i sie zdziwilem
teac W540E ma MTBF 100 000 godzin a lg 8481b !!!!! 125 000 godzin Ciekawe jak to sie ma do rzeczywistosci |
Cytat:
lg ma MTBF 125000 godzin (GCE-8481B) i dwa lata gwarancji |
Cytat:
No nic zobaczymy czy pociągnie chociaż z 25000 cd ( ??? ), oczywiście mam gwarancję 2 lata więc chyba nie ma co się martwić ,zawsze będzie można zwrócić ,jakby się laser rozkalibrował... Dzięki za odpowiedzi... Pozdr. |
Cytat:
|
Czy moze sie zdazyc tak ze jesli bardzo czesto eksploatuje moja nagrywarke (Lite-On 52246S) do wypalania filmow, to po jakims czasie bedzie mozna dalej wypalac filmy i inne dane ale straci ona (maja spawara) mozliwosc prawidlowego kopiowania nowych CecuRomow i sprzetowego kopiowania SafeDisc'ow (2.8 i nowszych gdy sie pojawia). Bardzo prosze o odpowiedz w tej kwestii kogos z zetelna informacja i doswiadczeniem. Dzieki!!
|
To jest tak:
Dla nagrywarki najbardziej szkodliwe jest ciągłe palenie np 100 kopii nonstop -przerwa trwa kilkanaście sekund(wysunięcie tacki, wyjęcie, włożenie płytki, wsunięcie tacki), znajomemu na jakiejś sonce po kilkunastu płytach zaczyna wywalać błędy. U mnie na teac'u pewnej pięknej nocy wypaliłem 70 płyt jedna za drugą i nie było problemów. Polecam dodatkowe wetylatory w obudowie(1 z przodu, drugi z tyłu obudowy), wolne przestrzenie nad i pod nagrywarką. |
ja slyszalem (moze to nie prawda),
ze jak sie pali duzo plytek i jest plastykowa soczewka to pod wplywem temperatury ona sie odksztalca i dlatego pojawia sie wiecej bledow. Jednak nie wiem czy da sie ten problem rozwiazac wentylatorami bo trzeba by je zamontowac w obudowie nagrywarki, a to chyba niemozliwe8-) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:47. |