Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Dma? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dma-14045/)

poxs 16.12.2002 18:16

Dma?

Mam nagrywarke LG i DVD LG. Ostatnio zainstalowałem sobie taki programik IDETOOL i mam do wybory kilka możliwych ustawień. Dla DVD: Multiword DMA mode 0 ; Multiword DMA mode 1 ; Multiword DMA mode 2 ; Ultra-DMA mode 0(ATA 33) ; Ultra-DMA mode 1(ATA 33) ; Ultra-DMA mode 2(ATA 33). A dla nagrywarki: Multiword DMA mode 0 ; Multiword DMA mode 1 ; Multiword DMA mode 2. Co najlepiej wybrać żeby sprzęt chodził najlepie? Czym w zasadzie różnią się Multiword-DMA i Ultra-DMA?? Z góry dzięki za odpowiedzi.

chester 16.12.2002 18:33

Sluchaj ja nie wiem jaka jest roznica miedzy tymi DMA ale ja bym nagrywal pokiolei i zobaczylbym wyniki tego wszystkiego.porownalbym i ustawil jak najlepiej

grzeniu 16.12.2002 19:12

Nie podajesz dokladnie modeli napedow, ale dla dvd LG ustaw UDMA-2 a dla nagrywarki Multiword DMA-2 (chyba ze masz LG48x to wtedy tez UDMA-2). Poczytaj sobie testy sprzetu na stronie glownej, tam jest to podane.

Krzycho83 16.12.2002 19:20

Re: Dma?

Cytat:

poxs napisa***322;(a)
Ostatnio zainstalowałem sobie taki programik IDETOOL i mam do wybory kilka możliwych ustawień...
Moglbys dac namiary na ten programik??? Z gory THX:)

esem 17.12.2002 11:38

Re: Re: Dma?

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Moglbys dac namiary na ten programik??? Z gory THX:)
www.viaarena.com www.viahardware.com Instalowanie tego programu to ostateczność, przeczytasz ostrzeżenie że robisz to na swoje ryzyko i odpowiedzialność. Bawiłem się tym kiedyś: wyżej nie ustawisz, niżej jest bez sensu - jednym słowem ten program można stosować jako diagnostyczny: powie Ci co winda wybrała sama, najczęściej zrobiła to najlepiej jak tylko było można. 8)

Krzycho83 17.12.2002 14:20

Re: Re: Re: Dma?

Cytat:

esem napisa***322;(a)
www.viaarena.com www.viahardware.com
U mnie winda sama ustawila tryb PIO dla HDD(nawet stawialem w tej sprawie posta ale nic nie pomoglo). Wiec moze dmatool pomoze. Wogole to mam starsze dmatool ale pokazuje ze nie ma dostepu do kanalow.:( Jakbys mogl jeszcze podac konkretna lokalizacje tego dmatool, to bylbym wdzieczny, bo szukalem tam juz wczesniej ale bez rezultatu:)

esem 17.12.2002 15:17

Na szybko w sieci nie widzę tego pliku, poszukam w domu - może ocalał. Jest on do chipsetów VIA (tylko) i nazywa się BusMasterIDE 3.xx. Dla mnie jest to bardzo kontrowersyjny tweaker i może strony VIA już go wycofały. 8)

Zeus 17.12.2002 18:20

Witam

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Dla mnie jest to bardzo kontrowersyjny tweaker i może strony VIA już go wycofały. 8)

Nie wycofaly. Jest tu:
http://downloads.viaarena.com/driver...DE_MPD3014.zip

Pozdrawiam

Krzycho83 17.12.2002 19:16

Cytat:

Zeus napisa***322;(a)
Witam
Nie wycofaly. Jest tu:
http://downloads.viaarena.com/driver...DE_MPD3014.zip

Pozdrawiam

Dzieki bardzo, mozna powiedziec ze rozwiazales moj problem. Wczesniej nie moglem wlaczyc trybu UDMA dla dysku na WInXP i nic nie pomagalo, dopiero gdy zainstalowalem IDE Utility, wszystko wrocilo do normy i moge juz wypalac plytki szybciej nic 12:-D

Krzycho83 17.12.2002 20:02

Dziwna sprawa z tym IDE_MPD3014. Po nagraniu plytki sprawdzam ja w Nero CDSpeed, z reszta jak zwykle i jest problem. Nagrywarka wogole nie pracuje a jakims sposobem plytka jest niby sprawdzana z bardzo duza predkoscia (krotnosc ponad 100) i caly obszar jest niby nieodczytywalny. Po odinstalowaniu VIA Service Pack sprawdzilem plytke i nie bylo na niej najmniejszego bledu, tyle ze byla spradzana z predkoscia dostepna dla nagrywarki. Ale zeby HDD pracowalo mi w UDMA66 to nie moge wywalac tych driverow. I co tu zrobic...

Krzycho83 17.12.2002 20:12

Aha, i jeszcze HDD, CDRW i CDROM wykrywa mi na SCSI:(

esem 18.12.2002 09:23

Uprzedzałem, że jest to bardzo kontrowersyjny tweaker. Że widzi Ci jako SCSI to normalne, miałem tak samo - zresztą taka jest jego idea.
Tak naprawdę to musisz mieć najnowszy BIOS, 4in1. Dla mnie problemy skończyły się po zainstalowaniu SP1. ATA133 zaczął Windows widzieć jako DMA6 a nie Ultra DMA. Odetchnąłem i zapomniałem o tweakerze VIA a na dodatek go wykasowałem ze swoich zbiorów. 8)

Krzycho83 18.12.2002 11:22

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Uprzedzałem, że jest to bardzo kontrowersyjny tweaker. Że widzi Ci jako SCSI to normalne, miałem tak samo - zresztą taka jest jego idea.
Tak naprawdę to musisz mieć najnowszy BIOS, 4in1. Dla mnie problemy skończyły się po zainstalowaniu SP1. ATA133 zaczął Windows widzieć jako DMA6 a nie Ultra DMA. Odetchnąłem i zapomniałem o tweakerze VIA a na dodatek go wykasowałem ze swoich zbiorów. 8)

U mnie niestety SP1 nic nie pomogl. W dodatku po zainstalowaniu najnowszego 4in1 podmieniane sa sterowniki tweakera na nowsze i nie jest mozliwe jego dzialanie, co powoduje powrot do stanu pierwotnego. Niby wszystko w porzadku, tylko martwi mnie te sprawdzanie plytek w CDSpeed.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57.