Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaką kartę muzyczną wybrać?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaka-karte-muzyczna-wybrac-14138/)

Ormianin 19.12.2002 23:58

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
Myślę iz wszyscy tutaj mają nieco swojej racji .

Problem z "mostkiem" na płytach KT133 [...]

Dlatego tez odpowiedzi na pytania typu "Co jest lepsze Asus czy LiteOn ?" trzeba później raktować z przymrużeniem oka i dużym dystansem .jaro

Doskonaly tekst i wyczerpujaca odpowiedz na ten temat, a nawet na wiele innych podobnych pytan, mysle ze konkluzja powinna byc cytowana w wielu podobnych postach

pozdrawiam:)

lopus 19.12.2002 19:47

Ja bym zastanowił sie nad kartą TERRATEC.Od dawna uznawana za najlepszą ,teraz w Polsce dostępne modele:
-Aueron 7.1 Space-549zł
-Aueron 5.1 Sky-479zł
-Aueron 5.1 Fun-149zł
Dane techniczne na stronie producenta,albo po polsku tutaj: http://www.veracomp.pl/producent.php...c4b25a9dabf74b

mqy 19.12.2002 19:36

Re: Jaką kartę muzyczną wybrać??

Cytat:

Ćwikła napisa***322;(a)
Mam Sb 128Pci ale niejestem z niej zadowolony gdyż przy odtwarzaniu w win XP słychac trzaski i zniekształcenia.Mam około 150zyla na kartę.Co byście poradzili.Oczywiście karta nie musi być aż za tą cenę.Im taniej tym dla mnie lepiej.Mam głośniki komputerowe już wyższej klasy więc chciałbym wykorzystać je w pełni.

Ja mam i goraco polecam SB live 5.1 Player, przesiadlem siena nia ze starego creativa jestem okropnie zadowolony(a no i w tamtym roku
kupilem ja sobie 'pod choinke' i OEM kosztowala (w Media Markt)
169 zl!!!!)

januszp 19.12.2002 16:32

Myślę iz wszyscy tutaj mają nieco swojej racji .

Problem z "mostkiem" na płytach KT133 oczywiście istnieje ale dotyczy on pewnych ,specyficznych konfiguracji sprztowych .
Jeśli w naszym komputerze mamy np. :
- kartę tunera telewizyjnego
- kontroler RAID
- kontroler SCSI
to w połączeniu z kartami z rodziny SB może wystpić błąd ,może ale nie musi .
Ten bład rozwiązuje np. przelożenie karty SB do innego portu PCI lub ingerencja w ustawienia biosu płyty głównej .
Jeśli więc zdarzy się iż (może przez przypadek) parametry biosu są skonfigurowane odpowiednio ,a krta SB leży w slocie PCI który odpowiada konfiguracji ,wtedy problemów brak .
W innym wypadku trzeba sobie zadać trud eksperymentowania .
Być może na pocieszenie zwolenników kart SB dodam iż w mojej konfiguracji obyło się bez zgrzytów sprzętoqwo-programowych .
Chociaż moja obecna konfiguracja nie należy do prostych (Abit KT7A RAID + tuner tv + karta dvb + mdem + karta dekodera dvd + modem + SB Audigy ) to jednak jakiegokolwiek problemu z kartą SB nie miałem .
Przechodziłem po kolei przez wiele modeli kart z rodziny SB (SB Ave32 ,Ave64,SB Live 1024 ,SB Live 5.1 ,SB Audigy) i zawsze po przemyślanej instalacji karty nie miałem problemów .

Niestety już samo włożenie karty do gniazda PCI powinno być zabiegiem przemyślanym .
W przypadku mojej konfiguracji z racji macierzy dyskowej RAID0 niedopuszczalnym jest np. instalowanie karty w szóstym porcie PCI .
Niedostosowanie się do zaleceń producenta (Abit) grozi kłopotami ,do reinstalacji systemu włącznie .
Cóż takie są czasem zagwostki ...trzeba niestety tych zaleceń przestrzegać .

Oczywiście nie bronie i nie zachwalam tutaj kart SB ,każdy ma prawo do takiego sprzętu jaki mu odpowiada .
Mnie z kilku przyczyn odpowiada właśnie Audigy dlatego też od roku go posiadam .
Jedna z wielu przyczyn dla których właśnie zaiteresowałem się tą kartą to poziom szumu karty oraz poziom szumu podczs nagrywania z zewnetrznego źródła .Jeśli do tego doliczyć 100% kompatybilnośc wzgledem programów ,gier ,obsługę kilku podstawowych formatów dźwieku (EAX ,5.1 itp.) ,hardwarowe wspomaganie formatu MP3 okaże się iz za cenę 300zł (Audigy) trudno będzie odszukać coś podobnego na rynku .
Oczywiście są karty "Terratec" ,bardziej lub mniej profesjonalne produkty "Yamaha" ,jednak w tych przypadkach - albo karta nie spełnia moich wymagań albo kosztuje ponad to co oferuje .

Na koniec dodam aby wszystko było jasne :
- zdaję sobie sprawę iż zbytania dominacja na rynku firmy Creative nie jest zdrowa .
- zdaję sobie sprawę iż są lepsze karty od SB
Cały ten post został napisany tylko po to aby obalić teorię iż konfiguracja podana przez "Ćwikła" nie jest w stanie "łyknąć" karty przez niego opisanej .

Wazńe w tym wszystkim jest to ,co chcemy osiągnąć ,co jest nam potrzebne - zakupując kartę muzyczną .Jeśli ma to być tylko "Winamp"+ głośniczki - trzeba wybrać model bezproblemowy .
Jeśli chcemy czegoś więcej i posiadamy sprzęt nagłaśniający nieco wyższej klasy ,zleży nam na formacie AC3 ,zabawę w audio na kilku ściezkach ,mastering ,nagrywanie z zewnętrznego źródła (MD ,magnetofon) wybór zaczyna się nam zawężać a cena drastcznie rośnie .
W tym przypadku wybór powinien być przemyślany .
To co można zuważyć na wszystkich boardach jest ztrważające :
nikt nie poleci sprzetu innego niż sam posiada ,nikt nie będzie zachwalał telewizora Sony ,jeśli posiada Philipsa - warto o tym pamiętać .
Wszystkie opinie na forum (nie tylko na tym) powinny mieć wpływ najwyżej w 10% na nasz końcowy wybór .
Być może metoda ,którą stosuję już od dawna na coś się tutaj przyda :
przychodze do sklepu i kupuję towar pod warunkiem ówczesnego przetestowania i możliwości zamiany .Oczywiście nie każdy sklep jest skłonny do takich "zabaw" i nie każdy sprzęt w ten sposób można sobie zakupić .Warto jednak wyjść z taką propozycją do sprzedającego - w przypadku zakupu karty muzycznej nic mu praktycznie nie grozi .
Kupowanie w ciemno to zmora dzisiejszych zakupów sprzętu komputerowego .Jeśli do tego dochodza perfidne gierki reklamowe ,przepłacane czasopisma komputerowe to dochodzi później do nieporozumień .
Dlatego tez odpowiedzi na pytania typu "Co jest lepsze Asus czy LiteOn ?" trzeba później raktować z przymrużeniem oka i dużym dystansem .jaro

Ormianin 19.12.2002 15:25

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Bzdura - live ma klopoty z plytami na via kt133 (chodzi o mostek) i jesli ktos ma w takiej konfiguracji klopoty to nie jego wina tylko Creative ktory olewa klientow ([...]
Ja mam taka konfiguracje czyli VIA KT133 i SB Live 1024 (wersja gold) chodzi mi bez problemu raczej

Plemnik 19.12.2002 14:47

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
To zmien system, proste jak drut, po cholere masz wydawac wiecej kasy jezeli ci sie nie podoba taki pomysl, ja mowie ze ten live jest ok, a jezeli ktos mial z nim problemy to tylko i wylacznie z winy swej glupoty lub nieumiejetnosci intalacji sterownikow.
Bzdura - live ma klopoty z plytami na via kt133 (chodzi o mostek) i jesli ktos ma w takiej konfiguracji klopoty to nie jego wina tylko Creative ktory olewa klientow (jedyna istniejaca latka, ktora tez nie zawsze dziala, zostala stworzona przez czlowieka z Creative niezwiazanego).

Ale fakt trudno u nas za te pieniadze dostac lepsza karte - taki urok faktycznego monopolu SB. Co nie znaczy ze Live jest zly- po prostu mocno przecietny (zeby byla jasnosc to tez mam live 1024). A SB128 jest juz niestety bardzo slaby - bez urazy ale jak ktos nie slyszy jego szumow to moze sie nie zastanawiac nad karta muzyczna i kupic jakakolwiek - w najgorszym przypadku gorzej nie bedzie ;-)

Ormianin 19.12.2002 10:56

Cytat:

Ćwikła napisa***322;(a)
W winampie już to kombinowałem.Przerwania mam oddzielne dla każdego urządzenia.Ale swój problem już rozwiązałem.Sprzedałem kartę i narazie jadę na zintegrowanej z płytą(c-media)
he he :) tak jest z SB128 tylko Vibra dziala poprawnie, te karty maja jakis sprzetowy feler ktory uaktywnia sie jedynie po instalacji win2000 i Xp,
pozdrawiam:)

Ćwikła 19.12.2002 02:23

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)
Przestaw sobie w Winampie plugin wyjściowy z waveout na direct sound, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Poza tym, wyłącz w nim sprzętowe miksowanie i zaznacz trzy pozostałe opcje. A w biosie ustaw PCI latency na 32, jeśli masz tam inną wartość.

Co jeszcze... Nie masz przypadkiem tak, że wszystkie Twoje urządzenia korzystają z tego samego przerwania pod XP ?

W winampie już to kombinowałem.Przerwania mam oddzielne dla każdego urządzenia.Ale swój problem już rozwiązałem.Sprzedałem kartę i narazie jadę na zintegrowanej z płytą(c-media)

Marius_The_Mad 19.12.2002 02:20

Przestaw sobie w Winampie plugin wyjściowy z waveout na direct sound, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Poza tym, wyłącz w nim sprzętowe miksowanie i zaznacz trzy pozostałe opcje. A w biosie ustaw PCI latency na 32, jeśli masz tam inną wartość.

Co jeszcze... Nie masz przypadkiem tak, że wszystkie Twoje urządzenia korzystają z tego samego przerwania pod XP ?

Ćwikła 18.12.2002 23:20

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
Jest jeszcze kilka możliwości (napisz co sprawdzałeś ,a co nie) :
- czasem pomaga przełozenie karty w inny slot PCI .
jaro

PS.
Na jakim odtwarzaczu słuchasz muzy oraz w jakim formacie ? (może jakiś kodek się podczepił pod mp3? ,no ale jeśli podczas słuchania zwykłych wave-ów równiez trzeszczy...)

Przekładałem kartę w inne sloty,instalowałem najnowsze sterowniki ze strony Creativa.Muzy słucham w winampie ale podczas słuchania wav-ów także trzeszczy.

januszp 18.12.2002 23:13

Jest jeszcze kilka możliwości (napisz co sprawdzałeś ,a co nie) :
- czasem pomaga przełozenie karty w inny slot PCI .
jaro

PS.
Na jakim odtwarzaczu słuchasz muzy oraz w jakim formacie ? (może jakiś kodek się podczepił pod mp3? ,no ale jeśli podczas słuchania zwykłych wave-ów równiez trzeszczy...)

Ćwikła 18.12.2002 22:35

Cytat:

raptor123 napisa***322;(a)
Przykro mi:( , ale nie wiem, u mnie działa, u kumpla też nic się nie działo po zainstalowaniu tego
Uff, na szczęscie zrobiłem.Dźwięk działa tak jak przedtem są trzaski ale nie takie jak po zainstalowaniu tego programiku.Ale dzięki,wiem że chciałeś pomóc a że się nie udało to trudno.Czekam na dalsze propozycje.

raptor123 18.12.2002 22:09

Przykro mi:( , ale nie wiem, u mnie działa, u kumpla też nic się nie działo po zainstalowaniu tego

Ćwikła 18.12.2002 22:04

Cytat:

raptor123 napisa***322;(a)
Miałem też takie problemy i rozwiązał ten problem ten programik vlatency_v019 i dołączam go nie jestem pewien czy działają z płytami opartymi na innym chipsecie niż VIA, ale na VIA działa Trzaski przemineły
Teraz to mi załatwiłeś dżwięk na cacy.Teraz nie da wogóle sie sluchac muzy.Może wiesz jak ten plik wsadowy usunąć.

raptor123 18.12.2002 21:48

Ilość załączników: 1
Miałem też takie problemy i rozwiązał ten problem ten programik vlatency_v019 i dołączam go nie jestem pewien czy działają z płytami opartymi na innym chipsecie niż VIA, ale na VIA działa Trzaski przemineły:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:52.