![]() |
Cytat:
pozdrawiam:) |
Ja bym zastanowił sie nad kartą TERRATEC.Od dawna uznawana za najlepszą ,teraz w Polsce dostępne modele:
-Aueron 7.1 Space-549zł -Aueron 5.1 Sky-479zł -Aueron 5.1 Fun-149zł Dane techniczne na stronie producenta,albo po polsku tutaj: http://www.veracomp.pl/producent.php...c4b25a9dabf74b |
Re: Jaką kartę muzyczną wybrać??
Cytat:
Ja mam i goraco polecam SB live 5.1 Player, przesiadlem siena nia ze starego creativa jestem okropnie zadowolony(a no i w tamtym roku kupilem ja sobie 'pod choinke' i OEM kosztowala (w Media Markt) 169 zl!!!!) |
Myślę iz wszyscy tutaj mają nieco swojej racji .
Problem z "mostkiem" na płytach KT133 oczywiście istnieje ale dotyczy on pewnych ,specyficznych konfiguracji sprztowych . Jeśli w naszym komputerze mamy np. : - kartę tunera telewizyjnego - kontroler RAID - kontroler SCSI to w połączeniu z kartami z rodziny SB może wystpić błąd ,może ale nie musi . Ten bład rozwiązuje np. przelożenie karty SB do innego portu PCI lub ingerencja w ustawienia biosu płyty głównej . Jeśli więc zdarzy się iż (może przez przypadek) parametry biosu są skonfigurowane odpowiednio ,a krta SB leży w slocie PCI który odpowiada konfiguracji ,wtedy problemów brak . W innym wypadku trzeba sobie zadać trud eksperymentowania . Być może na pocieszenie zwolenników kart SB dodam iż w mojej konfiguracji obyło się bez zgrzytów sprzętoqwo-programowych . Chociaż moja obecna konfiguracja nie należy do prostych (Abit KT7A RAID + tuner tv + karta dvb + mdem + karta dekodera dvd + modem + SB Audigy ) to jednak jakiegokolwiek problemu z kartą SB nie miałem . Przechodziłem po kolei przez wiele modeli kart z rodziny SB (SB Ave32 ,Ave64,SB Live 1024 ,SB Live 5.1 ,SB Audigy) i zawsze po przemyślanej instalacji karty nie miałem problemów . Niestety już samo włożenie karty do gniazda PCI powinno być zabiegiem przemyślanym . W przypadku mojej konfiguracji z racji macierzy dyskowej RAID0 niedopuszczalnym jest np. instalowanie karty w szóstym porcie PCI . Niedostosowanie się do zaleceń producenta (Abit) grozi kłopotami ,do reinstalacji systemu włącznie . Cóż takie są czasem zagwostki ...trzeba niestety tych zaleceń przestrzegać . Oczywiście nie bronie i nie zachwalam tutaj kart SB ,każdy ma prawo do takiego sprzętu jaki mu odpowiada . Mnie z kilku przyczyn odpowiada właśnie Audigy dlatego też od roku go posiadam . Jedna z wielu przyczyn dla których właśnie zaiteresowałem się tą kartą to poziom szumu karty oraz poziom szumu podczs nagrywania z zewnetrznego źródła .Jeśli do tego doliczyć 100% kompatybilnośc wzgledem programów ,gier ,obsługę kilku podstawowych formatów dźwieku (EAX ,5.1 itp.) ,hardwarowe wspomaganie formatu MP3 okaże się iz za cenę 300zł (Audigy) trudno będzie odszukać coś podobnego na rynku . Oczywiście są karty "Terratec" ,bardziej lub mniej profesjonalne produkty "Yamaha" ,jednak w tych przypadkach - albo karta nie spełnia moich wymagań albo kosztuje ponad to co oferuje . Na koniec dodam aby wszystko było jasne : - zdaję sobie sprawę iż zbytania dominacja na rynku firmy Creative nie jest zdrowa . - zdaję sobie sprawę iż są lepsze karty od SB Cały ten post został napisany tylko po to aby obalić teorię iż konfiguracja podana przez "Ćwikła" nie jest w stanie "łyknąć" karty przez niego opisanej . Wazńe w tym wszystkim jest to ,co chcemy osiągnąć ,co jest nam potrzebne - zakupując kartę muzyczną .Jeśli ma to być tylko "Winamp"+ głośniczki - trzeba wybrać model bezproblemowy . Jeśli chcemy czegoś więcej i posiadamy sprzęt nagłaśniający nieco wyższej klasy ,zleży nam na formacie AC3 ,zabawę w audio na kilku ściezkach ,mastering ,nagrywanie z zewnętrznego źródła (MD ,magnetofon) wybór zaczyna się nam zawężać a cena drastcznie rośnie . W tym przypadku wybór powinien być przemyślany . To co można zuważyć na wszystkich boardach jest ztrważające : nikt nie poleci sprzetu innego niż sam posiada ,nikt nie będzie zachwalał telewizora Sony ,jeśli posiada Philipsa - warto o tym pamiętać . Wszystkie opinie na forum (nie tylko na tym) powinny mieć wpływ najwyżej w 10% na nasz końcowy wybór . Być może metoda ,którą stosuję już od dawna na coś się tutaj przyda : przychodze do sklepu i kupuję towar pod warunkiem ówczesnego przetestowania i możliwości zamiany .Oczywiście nie każdy sklep jest skłonny do takich "zabaw" i nie każdy sprzęt w ten sposób można sobie zakupić .Warto jednak wyjść z taką propozycją do sprzedającego - w przypadku zakupu karty muzycznej nic mu praktycznie nie grozi . Kupowanie w ciemno to zmora dzisiejszych zakupów sprzętu komputerowego .Jeśli do tego dochodza perfidne gierki reklamowe ,przepłacane czasopisma komputerowe to dochodzi później do nieporozumień . Dlatego tez odpowiedzi na pytania typu "Co jest lepsze Asus czy LiteOn ?" trzeba później raktować z przymrużeniem oka i dużym dystansem .jaro |
Cytat:
|
Cytat:
Ale fakt trudno u nas za te pieniadze dostac lepsza karte - taki urok faktycznego monopolu SB. Co nie znaczy ze Live jest zly- po prostu mocno przecietny (zeby byla jasnosc to tez mam live 1024). A SB128 jest juz niestety bardzo slaby - bez urazy ale jak ktos nie slyszy jego szumow to moze sie nie zastanawiac nad karta muzyczna i kupic jakakolwiek - w najgorszym przypadku gorzej nie bedzie ;-) |
Cytat:
pozdrawiam:) |
Cytat:
|
Przestaw sobie w Winampie plugin wyjściowy z waveout na direct sound, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Poza tym, wyłącz w nim sprzętowe miksowanie i zaznacz trzy pozostałe opcje. A w biosie ustaw PCI latency na 32, jeśli masz tam inną wartość.
Co jeszcze... Nie masz przypadkiem tak, że wszystkie Twoje urządzenia korzystają z tego samego przerwania pod XP ? |
Cytat:
|
Jest jeszcze kilka możliwości (napisz co sprawdzałeś ,a co nie) :
- czasem pomaga przełozenie karty w inny slot PCI . jaro PS. Na jakim odtwarzaczu słuchasz muzy oraz w jakim formacie ? (może jakiś kodek się podczepił pod mp3? ,no ale jeśli podczas słuchania zwykłych wave-ów równiez trzeszczy...) |
Cytat:
|
Przykro mi:( , ale nie wiem, u mnie działa, u kumpla też nic się nie działo po zainstalowaniu tego
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Miałem też takie problemy i rozwiązał ten problem ten programik vlatency_v019 i dołączam go nie jestem pewien czy działają z płytami opartymi na innym chipsecie niż VIA, ale na VIA działa Trzaski przemineły:)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:52. |