![]() |
Problem z Teac'iem - co zrobic
Witam wszystkich!
Niedawno kupilem sobie nowy sprzet i mam problem z nagrywarka Teac 40/12/48. Probowalem urzywac nastepujacych programow, ale wyalaly mi bledy: FireBurner: HARDWARE_ERROR (0x04 0x08 0x03) WinOnCD 5: Buffor Error Nowy Nero: Communication Failure Natomiast na starym Nero (ktorego kiedys uzywalem przy Teac 28/10/ilestam nie widzi w ogole nagrywarki (kombinowalem ze sterownikami ASPI ale nic to nei daje :( Zastanawiam sie czy odsylac to do serwisu, ale jako ze jest dosc daleko nie chcialbym zeby sie okazalo ze oni to odbiora i u nich wszystko dziala ok! :D Z gory dzieki za pomoc! |
Sprawdź czy masz dobrze podpięty kabel IDE z napędami. Spróbuj też na innym, może jest uszkodzony.
|
Cytat:
Wiec sam nei wiem... to pewnie nei jest uszkodzenie mechaniczne tylko cos z softem... ale niewiem co :( Z takich dziwnych rzeczy to mam Raid na plycie, alejest on w ogole wylaczony... dysk jest na Priimary Master, a nagrywarka na Secondary Master i nic wiecej nie ma... |
która wersja nero bo nowa nic mi nie mówi!
raczej nie odsyłaj jej po jak clonem nagrywasz dobrze to nie w sprzecie leży problem. Pobierz najnowsze sterowniki aspi z www.cdrinfo.pl <dział download . Potem albo sterowniki via4in1 (jeśli masz płyte główna opartą na chipsecie via) lub intel acceleriation lub intelide driver(jeśli masz płytę oparta na chipsecie intela) Chyba nie musze wspominac o dma i dobrej jakości nośnikach tj.tdk czy verbatim;) |
Cytat:
Sterowniki ASPI to wszystkie rodzaje jakie sa na CDRInfo probowalem No mam KT3 Ultra na Via (Athlon XP + 2000). Skad sciagnac to o czym Ty mowisz, do czego te steroniki? Niestety niewiem tez dokladnie o co chodzi z tym DMA... plyty probowalem rozne (glownie Platinium), ale przeciez to nie mozliwe zeby nie chcial na troszke gorszych plytach nagrywac!!! :( |
a byl wogole TEAC 28/10/cos tam bo ja o takim nie slyszalem???
|
Mam jeszcze pytanie jakiego sytemu używasz?
Via4in1 sa potrzebne - sciągniesz je stąd a dma musisz mieć właczone dla cdromu , nagrywary i dysku twardego . Znajdziesz tą opcje w menagerze zadań. Klikasz na cdrom lub nagryware właściwosci<ustwienia<i tam jest dma (należy włączyć) i tak postąpić z nagrywarką z cdromem a dma dla dysku zajdziesz też w menagerze<stacje dysków<generetic disc i własciwości ....." Chyba że masz xpka to by inaczej sie ustawiało. napisz jaki masz system! jak masz xp to bedziesz miał troche wiecej roboty.ale tylko jeżeli go masz! |
Ano mam XP :)
dokladnie XP PL Pro... prosze wiec o dokladnie instrukcje co robic... na razie CD-Romu innego nie mam, a jesli to cos pomzoe to dysk jest Seagate Barracuda V 120 GB... |
tak więc zrób jeszcze porady zawarte w tym artykule : http://cdrinfo.pl/cdr/porady/winxp_tips/winxptips.php3
|
Win XP ma często kłopoty z nagrywaniem.
Ja mam taką samą nagrywarkę i pod win 98 se chodzi na każdym progu. Zdrówka echoo |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:41. |