Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z Teac'iem - co zrobic (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-teaciem-co-zrobic-14141/)

Chicken 18.12.2002 15:55

Problem z Teac'iem - co zrobic

Witam wszystkich!
Niedawno kupilem sobie nowy sprzet i mam problem z nagrywarka
Teac 40/12/48. Probowalem urzywac nastepujacych programow, ale wyalaly mi bledy:

FireBurner: HARDWARE_ERROR (0x04 0x08 0x03)
WinOnCD 5: Buffor Error
Nowy Nero: Communication Failure

Natomiast na starym Nero (ktorego kiedys uzywalem przy Teac 28/10/ilestam nie widzi w ogole nagrywarki (kombinowalem ze sterownikami ASPI ale nic to nei daje :(

Zastanawiam sie czy odsylac to do serwisu, ale jako ze jest dosc daleko nie chcialbym zeby sie okazalo ze oni to odbiora i u nich wszystko dziala ok! :D

Z gory dzieki za pomoc!

SEBAW 18.12.2002 18:00

Sprawdź czy masz dobrze podpięty kabel IDE z napędami. Spróbuj też na innym, może jest uszkodzony.

Chicken 19.12.2002 00:00

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Sprawdź czy masz dobrze podpięty kabel IDE z napędami. Spróbuj też na innym, może jest uszkodzony.
Ale przeciez gdyby byla uszkodzona tasma / gniazdo IDE to by nie dzialal CD-Rom (plyty odczytuje normalnie). Zapomnialem tez dodac ze nagrywanie Clonem dziala! :-O
Wiec sam nei wiem... to pewnie nei jest uszkodzenie mechaniczne tylko cos z softem... ale niewiem co :(
Z takich dziwnych rzeczy to mam Raid na plycie, alejest on w ogole wylaczony... dysk jest na Priimary Master, a nagrywarka na Secondary Master i nic wiecej nie ma...

tomgoo 19.12.2002 14:33

która wersja nero bo nowa nic mi nie mówi!
raczej nie odsyłaj jej po jak clonem nagrywasz dobrze to nie w sprzecie leży problem. Pobierz najnowsze sterowniki aspi z www.cdrinfo.pl <dział download . Potem albo sterowniki via4in1 (jeśli masz płyte główna opartą na chipsecie via) lub intel acceleriation lub intelide driver(jeśli masz płytę oparta na chipsecie intela)
Chyba nie musze wspominac o dma i dobrej jakości nośnikach tj.tdk czy verbatim;)

Chicken 19.12.2002 17:25

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
która wersja nero bo nowa nic mi nie mówi!
raczej nie odsyłaj jej po jak clonem nagrywasz dobrze to nie w sprzecie leży problem. Pobierz najnowsze sterowniki aspi z www.cdrinfo.pl <dział download . Potem albo sterowniki via4in1 (jeśli masz płyte główna opartą na chipsecie via) lub intel acceleriation lub intelide driver(jeśli masz płytę oparta na chipsecie intela)
Chyba nie musze wspominac o dma i dobrej jakości nośnikach tj.tdk czy verbatim;)

Wersja Nero to ta 5.9.9, ale co to za roznica... na innych tezn ie dziala... co do odsylania to moze to dlatego ze jest zrabane cos z Bufforem, a z tego Clon moze nie krozystac... zreszta sam nie wiem :(

Sterowniki ASPI to wszystkie rodzaje jakie sa na CDRInfo probowalem

No mam KT3 Ultra na Via (Athlon XP + 2000). Skad sciagnac to o czym Ty mowisz, do czego te steroniki? Niestety niewiem tez dokladnie o co chodzi z tym DMA... plyty probowalem rozne (glownie Platinium), ale przeciez to nie mozliwe zeby nie chcial na troszke gorszych plytach nagrywac!!! :(

ZbigNieff 19.12.2002 19:32

a byl wogole TEAC 28/10/cos tam bo ja o takim nie slyszalem???

tomgoo 19.12.2002 21:20

Mam jeszcze pytanie jakiego sytemu używasz?
Via4in1 sa potrzebne - sciągniesz je stąd
a dma musisz mieć właczone dla cdromu , nagrywary i dysku twardego .
Znajdziesz tą opcje w menagerze zadań. Klikasz na cdrom lub nagryware właściwosci<ustwienia<i tam jest dma (należy włączyć) i tak postąpić z nagrywarką z cdromem a dma dla dysku zajdziesz też w menagerze<stacje dysków<generetic disc i własciwości ....."
Chyba że masz xpka to by inaczej sie ustawiało. napisz jaki masz system! jak masz xp to bedziesz miał troche wiecej roboty.ale tylko jeżeli go masz!

Chicken 20.12.2002 16:22

Ano mam XP :)
dokladnie XP PL Pro... prosze wiec o dokladnie instrukcje co robic... na razie CD-Romu innego nie mam, a jesli to cos pomzoe to dysk jest Seagate Barracuda V 120 GB...

tomgoo 20.12.2002 21:19

tak więc zrób jeszcze porady zawarte w tym artykule : http://cdrinfo.pl/cdr/porady/winxp_tips/winxptips.php3

echoo 21.12.2002 00:48

Win XP ma często kłopoty z nagrywaniem.
Ja mam taką samą nagrywarkę i pod win 98 se chodzi na każdym progu.
Zdrówka
echoo

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:41.