![]() |
windows 98 i przywracane plikow systemowych!!!!
Wlasnie moj kochany windows prfzywrocil sobie ni z tad n z owad jakies inne pliki tejestru, bo tw uzywane byly niby jakies zrabane. no i mam prawei czysty windows z tym z ena dysku niby wszytsko jest. jak przywrocic to co bylo poprzednio (popzrednie ustawienia rejestru), bo one sa zachowane, tylko nie wiem gdzie?
|
Witam !
Aby przywrocić rejestr uruchamiamy komputer w DOSIE i wklepujemy: C:\scanreg/restore Potem wskazujemy która kopie ma przywrócić bedzie kilka połapiesz sie po datach i klikamy przywróc czy cos takiego - rejestr sie przywróci zrestartuje kompa i powinno być ok. Mozesz jeszcze użyć przełącznika FIX wklepujesz wtedy C:\scanreg/fix ale nie wiem czy zadziała. Powodzenia |
... w katalogu Windows jest podkatalog Sysbackup, tam masz spakowane cab-em 5 ostatnich zapisów rejestru, wybierz ten który cię interesuje, rozpakuj (4 pliki) i pod dos-em wrzuć je do głównego katalogu Windows, zastępując aktualne pliki rejestru.
|
dobra, spoko, ale jak zrobic zeby mi nie wyskakiwalo przywracanie tych plikow?
i dlaczego sie tak dzieje ze je pzrywraca i pytanie 2: jak zapisac biezaca konfiguracje rejestru, tak zeby potem moc na to odtworzyc? |
odpowiedź na pytanie 2:
- uruchamiasz plik regedit.exe z katalogu Windows - z menu Rejestr wybierasz Exporuj plik rejestru i zapisujesz go w wybranym przez ciebie miejscu, uwaga może mieć kilka, kilkanaście MB. |
Witam !
Odp na pyt 1 ! Rozumiem ze chodzi ci oto ze podczas kazdego startu systemu wyskakuje Ci błąd ze znaleziono błąd w rejestrze. Aby ten komunkiat nie wyskakiwał wystarczy z menu start> programy>Akcesoria>narzedzia systemowe>Informacje o systemie a potem z górnej belki narzedzia>konfiguracja systemu> autostart i wyłaczasz opcje SCANREG.exe ! |
No i dla formalności dodam, że można dobrze skonfigurowany system (a właściwie partycję systemową) z całością zainstalowanego oprogramowania zrzucić do obrazu za pomocą Norton Ghosta lub Drive Image'a, nagrać to na płytkę i można sobie wtedy przywrócić całość niepokaszanionego systemu w ciągu kilku minut.
|
Amen :) (tzn. Enter)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:29. |