Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Stopień ryzyka - upgrade firmware nagrywarki (https://forum.cdrinfo.pl/f2/stopien-ryzyka-upgrade-firmware-nagrywarki-14416/)

maniaczek 23.12.2002 19:36

Stopień ryzyka - upgrade firmware nagrywarki

Witam!
Na wstępie jako nowy i w związku ze zbliżającymi się Świętami życzę Wesołych Świąt. Nagrywarką będę się zajmował dopiero od jutra ( AOPEN CRW4850 ) ale z tego co wyczytałem to np. do poprawnej obsługi DAO-RAW wymagany jest jej firmware 1.04. Taki też znajduje się na stronie producenta, tylko nie wiem na ile ryzykownym jest próba uaktualnienia.
Z jednej strony wiem, ze tak jak i uaktualnienie biosu PC jest ryzykownym, tak i markowi producenci tworza mechanizmy zabezpieczajace system przed błędami uaktualnienie ( mam taką płytę główną ). Jak to z tą nagrywarką.

Pozdrawiam

Pawel_k 23.12.2002 21:45

ryzyko bedzie wtedy gdy ci nagle (zakladam brak u ciebie UPSa) podczas flashowania pradu w gniazdku zabraknie ew windows zrobi big_blue_scren ogolnie mnie te niepryjemnosci ominely a flaskowalem juz i mobo i nagrywarke i to nieraz :P

dexem 23.12.2002 22:58

re

ja swoja zflashowalem jak tylko ze sklepu przynioslem :) ryzyko jest ale w 99% wszystko przebiega bez problemu chyba ze pradu zabraknie :)
a pozatym to sam proces trwa kilka sekund tak ze bez obawy:)

maniaczek 24.12.2002 00:03

No i załóżmy, że braknie U i co nagrywarka na złom ? Czy też jest jakaś możliwość jej reanimacji?

Pozdrawiam

echoo 24.12.2002 00:08

Wtedy pomóc może Ci tylko serwis. Oczywiście odpłatnie bo ewentualna gwarancja przepada.

Tomek777 24.12.2002 01:13

Cytat:

echoo napisa***322;(a)
Wtedy pomóc może Ci tylko serwis. Oczywiście odpłatnie bo ewentualna gwarancja przepada.
No nie tak do końca. Mnie kiedyś zdarzyło się "zabić" LG 8400 - wykorzystałem poradę z Cdrinfo (podłączenie takiej samej sprawnej nagrywarki itd.) i zadziałało w 100%.

maniaczek 27.12.2002 09:47

Witam!
No i uaktualnilem - oczywiscie bez problemow! Swoja droga troche sie zastanawialem nad sugerowana utrata gwarancji na wskutek uaktualniania firmare-u. W sumie wedlug mnie nie ma podstaw do takiego twierdzenia. Jezeli producent urzadzenia przewidzial taka mozliwosc ( a nie wszyscy tak czynia ), publikuje odpowiednie oprogramowanie do tego celu to uaktualnienie oprogramowania napedu nie powoduje w/g mnie utraty praw gwarancyjnych i bylbym sie o to klocil gdyby zaszla taka potrzeba.

Dziekuje za rady i pozdrawiam

tomgoo 27.12.2002 10:28

Cytat:

maniaczek napisa***322;(a)
Witam!
No i uaktualnilem - oczywiscie bez problemow! Swoja droga troche sie zastanawialem nad sugerowana utrata gwarancji na wskutek uaktualniania firmare-u. W sumie wedlug mnie nie ma podstaw do takiego twierdzenia. Jezeli producent urzadzenia przewidzial taka mozliwosc ( a nie wszyscy tak czynia ), publikuje odpowiednie oprogramowanie do tego celu to uaktualnienie oprogramowania napedu nie powoduje w/g mnie utraty praw gwarancyjnych i bylbym sie o to klocil gdyby zaszla taka potrzeba.

Dziekuje za rady i pozdrawiam

Utrata gwarancji nastepuje tylko wtedy gdy sobie wgrasz bios modelu np. 48x do 40x . A gdy tylko wprowadzasz uaktualnienie biosu np. co dodaje obsługe wiekszych nisników czy tez w twoim przypadku do poprawnej obsługi Dao-raw to nie ma się czygo bać .W razie gdy sie cos spierdzieli to mają naprawić lub dac nową.

Maciej 01.01.2003 13:06

Ryzyko zawsze istnieje...kolega kiedyś aktualizował bios płyty głównej...i jak już było 90%...siostra włączyła odkurzacz i...:'( zonk!!!.Płyta do wymianay...całe szczeście, że i tak była stara...i nie jara...!!!ehhhh...ale co pech to pech...
Ja osobiście wiele razy aktualizowałem biosy jak nie płyt głównych to kart graficznych i wszelkiego rodzaju napędów optycznych.Na szczęscie wszelkie te operacje kończyły się pozytywnie...:) .Zawsze polecam biosy z orginalnych stron producentów...

----------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam i jak najmniej stresów...przy aktualizacji.!!!

echoo 03.01.2003 00:58

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
Utrata gwarancji nastepuje tylko wtedy gdy sobie wgrasz bios modelu np. 48x do 40x . A gdy tylko wprowadzasz uaktualnienie biosu np. co dodaje obsługe wiekszych nisników czy tez w twoim przypadku do poprawnej obsługi Dao-raw to nie ma się czygo bać .W razie gdy sie cos spierdzieli to mają naprawić lub dac nową.
Ja też tak uważam, ale miałem przypadek osobisty z uaktualnianiem biosu i wiem jak mnie potraktował serwis.
Firmy dbają o klienta tylko do momentu zakupu, a potem maja go w dupie bo kasa zaliczona

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:43.