Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   eksploatacja CD-RW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/eksploatacja-cd-rw-14460/)

dexem 24.12.2002 23:35

eksploatacja CD-RW

w sklepie gosciu mi powiedzial ze nie powinno sie urzywac nagrywarki jako standardowego czytnika CD bo to skraca czas jej zywotnosci i lepiej kupic sobie dodtkowo Cd-Rom a moj cdrom juz jest sedziwego wieku i mnie cos szczela jak mam go urzywac :( spotkal sie ktos z was z taka opinia CD-RW wylacznie CD-RW :)

grzeniu 24.12.2002 23:46

Owszem, z jednej strony jest w tym racja a z drugiej dzisiejsza dwuletnia gwarancja przewyzsza aktualnosc technologiczna sprzetu wiec moim zdaniem uzywaj ile wlezie a ewentualnie za 2 lata i tak bedziesz szukal czegos innego i lepszego - moze nagrywarki dvd? :)

asamer 24.12.2002 23:55

Ja nigdy nie urzywam nagrywarki jako CD-ROMu. No może raz, zaraz po jej zakupie aby sprawdzić czy działa ;)

zorg 25.12.2002 01:00

grzeniu ma 100% racje

zanim ta ngrywarka padnie to kupisz nowa ! uzywaj ile wlezie i milego uzytkowania .

SEBAW 25.12.2002 21:51

Cytat:

asamer napisa***322;(a)
Ja nigdy nie urzywam nagrywarki jako CD-ROMu. No może raz, zaraz po jej zakupie aby sprawdzić czy działa ;)
Dobre stwierdzenie, lecz do odbezpieczania płyt jest ona niezbędna. :P

sayan 25.12.2002 22:06

ja używam jako CDromu .. tylko wtedy jak mi sie niechce wyjmować płyty z drugiego napędu :)

asamer 26.12.2002 10:48

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Dobre stwierdzenie, lecz do odbezpieczania płyt jest ona niezbędna. :P
Dzięki ale do odbezpieczania używam normalnego CD-ROMu i jakoś mi te zbezpieczenia zawsze wykryje :P

joba 26.12.2002 12:54

Re: eksploatacja CD-RW

Cytat:

dexem napisa***322;(a)
w sklepie gosciu mi powiedzial ze nie powinno sie urzywac nagrywarki jako standardowego czytnika CD bo to skraca czas jej zywotnosci i lepiej kupic sobie dodtkowo Cd-Rom a moj cdrom juz jest sedziwego wieku i mnie cos szczela jak mam go urzywac :( spotkal sie ktos z was z taka opinia CD-RW wylacznie CD-RW :)
po lekturze kilku ksiazek o nagrywaniu (nic fachowego najwyzej sredniego) zauwazylem jedna rzecz: wszedzie upominaja przed uzywaniem nagrywarki jako cd-romu...
no ale jezeli rzeczywiscie chcesz jej uzywac tylko te 2 latka to rob co chcesz ;p

Ormianin 26.12.2002 17:07

Re: Re: eksploatacja CD-RW

Cytat:

joba napisa***322;(a)
po lekturze kilku ksiazek o nagrywaniu (nic fachowego najwyzej sredniego) zauwazylem jedna rzecz: wszedzie upominaja przed uzywaniem nagrywarki jako cd-romu...
no ale jezeli rzeczywiscie chcesz jej uzywac tylko te 2 latka to rob co chcesz ;p

gdzie tak napisane aby uzywac nagrywarki tylko do zapisu, a CD-ROMa do odczytu...?

SEBAW 27.12.2002 10:09

Re: Re: Re: eksploatacja CD-RW

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
gdzie tak napisane aby uzywac nagrywarki tylko do zapisu, a CD-ROMa do odczytu...?
Ja spotkałem się z tym w czasopismach komputerowych. Ale tam nie pisze, że należu używać, tylko jest zalecane.

joba 27.12.2002 14:49

Re: Re: Re: Re: eksploatacja CD-RW

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Ja spotkałem się z tym w czasopismach komputerowych. Ale tam nie pisze, że należu używać, tylko jest zalecane.
nie chodzi o to ze nalezy ale o to ze "powinno sie", chociaz i tak nikt chyba sie tym nie przejmuje...

witkowal 28.12.2002 13:07

Ja niestety musze uzywac nagrywarki jako cdromu, bo moj staruszek wlasnie sie popsul a nowego dyskacza troszki trzeba uzbierac

Karqs 28.12.2002 14:18

Moj cd-rom ma 3 lata i pracuje tak glosno jak moj telewizor podkrecony na maksa :), ale uzywam go do czytania plyt. Ostatnio zauwazylem ze nie odczytuje subkanalow (gdy robilem w alcoholu obraz plyty zabezpieczonej securomem byla taka informacja), spalilem plyte, ale gdy skopiowlaem w locie to wszystko ok ???
a nagrywarke jako cd-rom bede uzywal dopiero gdy mi padnie stary (albo od niego ogluchne ;) )

Rzym 30.12.2002 06:30

Obecnie spor choc ciekawy jest nieco bezprzedmiotowy.
1. Najtansze, przyzwoite nagrywarki kosztuja od kilkudziesieciu do okolo 100 zl wiecej niz przyzwoite CD-ki
2. Przyzwoite spawarki spokojnie pociagna kilka lat o ile ktos nie wypala miesiecznie wiecej niz 100 plytek
3. Spawarki i tak czasami trzeba uzywac jako czytnika: (a) aby obejsc zabezpieczenia), (b) nie wsyztstkie CD-ki dobrze odczytuja silnie nadpalone plytki, a nagrywarki sobie zwykle z tym dobrze radza.
(mam Tfu-Samsunga x52 i LiteOna 48x12x48)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:58.