![]() |
eksploatacja CD-RW
w sklepie gosciu mi powiedzial ze nie powinno sie urzywac nagrywarki jako standardowego czytnika CD bo to skraca czas jej zywotnosci i lepiej kupic sobie dodtkowo Cd-Rom a moj cdrom juz jest sedziwego wieku i mnie cos szczela jak mam go urzywac :( spotkal sie ktos z was z taka opinia CD-RW wylacznie CD-RW :)
|
Owszem, z jednej strony jest w tym racja a z drugiej dzisiejsza dwuletnia gwarancja przewyzsza aktualnosc technologiczna sprzetu wiec moim zdaniem uzywaj ile wlezie a ewentualnie za 2 lata i tak bedziesz szukal czegos innego i lepszego - moze nagrywarki dvd? :)
|
Ja nigdy nie urzywam nagrywarki jako CD-ROMu. No może raz, zaraz po jej zakupie aby sprawdzić czy działa ;)
|
grzeniu ma 100% racje
zanim ta ngrywarka padnie to kupisz nowa ! uzywaj ile wlezie i milego uzytkowania .
|
Cytat:
|
ja używam jako CDromu .. tylko wtedy jak mi sie niechce wyjmować płyty z drugiego napędu :)
|
Cytat:
|
Re: eksploatacja CD-RW
Cytat:
no ale jezeli rzeczywiscie chcesz jej uzywac tylko te 2 latka to rob co chcesz ;p |
Re: Re: eksploatacja CD-RW
Cytat:
|
Re: Re: Re: eksploatacja CD-RW
Cytat:
|
Re: Re: Re: Re: eksploatacja CD-RW
Cytat:
|
Ja niestety musze uzywac nagrywarki jako cdromu, bo moj staruszek wlasnie sie popsul a nowego dyskacza troszki trzeba uzbierac
|
Moj cd-rom ma 3 lata i pracuje tak glosno jak moj telewizor podkrecony na maksa :), ale uzywam go do czytania plyt. Ostatnio zauwazylem ze nie odczytuje subkanalow (gdy robilem w alcoholu obraz plyty zabezpieczonej securomem byla taka informacja), spalilem plyte, ale gdy skopiowlaem w locie to wszystko ok ???
a nagrywarke jako cd-rom bede uzywal dopiero gdy mi padnie stary (albo od niego ogluchne ;) ) |
Obecnie spor choc ciekawy jest nieco bezprzedmiotowy.
1. Najtansze, przyzwoite nagrywarki kosztuja od kilkudziesieciu do okolo 100 zl wiecej niz przyzwoite CD-ki 2. Przyzwoite spawarki spokojnie pociagna kilka lat o ile ktos nie wypala miesiecznie wiecej niz 100 plytek 3. Spawarki i tak czasami trzeba uzywac jako czytnika: (a) aby obejsc zabezpieczenia), (b) nie wsyztstkie CD-ki dobrze odczytuja silnie nadpalone plytki, a nagrywarki sobie zwykle z tym dobrze radza. (mam Tfu-Samsunga x52 i LiteOna 48x12x48) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:58. |