Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Dziwaczny problem (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dziwaczny-problem-14479/)

conan 25.12.2002 16:38

Dziwaczny problem

A wiec tak sprzet

LG GCE-8320B
Duron 800
512 Ramu
....

Siedziałem sobie zadowolony na win2k ale że juz troche system zwalniał itp , to sobie go przeinstalowałem.No i teraz zaczęły sie kłopoty z nagrywara choć dotej pory nie było żadnych :(

1.Przy nagrywaniu słynny problem bufor spadajacego do 0 i znów sie ładujacego przez co plyta nagrywa sie po 7-8 minut!!!!!

2.Podczas startu systemu jeśli mam w tym napedzie (w tej nagrywarze) płytke jakas nagrana to komp niby sprawdza co tam jest :-P ale robi to tak ze cały Ldżik buczy i huczy jakby sie rozpedzał do nie wiadomo jakich predkości. Ten sam uciazliwy dźwiek wydobywa sie z niego gdy próbuje odczytac jakikolwiek plik z płytki włożonej do tego napędu.

Wczesniej tego nie było.

Ps. Instalnalem via 4-1 i Via IDE (taki mały progsik)
System znów win2k + zainstalowny service pack 2

Kompletnie nie wiem co jest grane

Heeeeeeeeeelp :)

conan 25.12.2002 16:40

aha zapomniałem

Program do nagrywania to
Nero 5.5.8.2

Ps. Instalnalem też sterowniki ASPI

tomgoo 25.12.2002 16:47

a dma powłanczałeś?

conan 25.12.2002 16:59

No ale z tego co wiem (heeh moge sie mylic) to ta nagrywara chodzi tylko na PIO Mode 4 ????

Aha innym objawem jest to ze podczas tego nagrywania (tego w ktorym bufor skacze jak szalony) mam co chwila zajetosc proca 100% !!!!!!
I cały system sie "hibernuje" dopuki sie to nie skonczy wypalac :((((

Krzycho83 25.12.2002 19:46

Re: Dziwaczny problem

A jak masz podlaczony sprzet na tasmach???

conan 25.12.2002 19:53

Primary master - hdek
Secondary master - nagrywara
Secondary slave - cdrom

Makthom 25.12.2002 19:58

Nagrywarka nie moze chodzic tylko na pio4, moze byc to mdma, albo udma ale zawsze dma. Sprawdz w ustawieniach. Kiedys mialem tak, ze win xp po prostu ni stąd ni z owąd wywalal dma i zadna sila nie dalo sie do tego wrocic. Moze tak ma tez win2000?

Krzycho83 25.12.2002 21:27

Cytat:

Makthom napisa***322;(a)
Nagrywarka nie moze chodzic tylko na pio4, moze byc to mdma, albo udma ale zawsze dma. Sprawdz w ustawieniach. Kiedys mialem tak, ze win xp po prostu ni stąd ni z owąd wywalal dma i zadna sila nie dalo sie do tego wrocic. Moze tak ma tez win2000?
Tez mialem podobny problem tyle ze nie moglem ustawic UDMA dla HDD.

conan 25.12.2002 22:03

sorki za moze lamerskie pytanie ale gdzie w razie czego wlaczyc dma dla nagrywarki ??

W manadzerze urzadzen we wlasciwosciach lgka nie mam takich opcji :-P

z góry thx za pomoc

SEBAW 25.12.2002 22:06

Cytat:

conan napisa***322;(a)
sorki za moze lamerskie pytanie ale gdzie w razie czego wlaczyc dma dla nagrywarki ??

z góry thx za pomoc

Zależy jaki masz system operacyjny.:P

Krzycho83 25.12.2002 22:07

Cytat:

conan napisa***322;(a)

z góry thx za pomoc

W menadzerze urzadzen ale we wlasciwosciach kontrolera IDE:cool:

conan 25.12.2002 22:54

Ok thx

Ale jak ustawiam "Włącz Dma jezeli dostępne"
Własnie dla tego kanału gdzi emam nagryware to po restarcie mam ustawione Pio mode 4.

Tak ma być??

surff 26.12.2002 08:51

Cytat:

conan napisa***322;(a)
Ok thx

Ale jak ustawiam "Włącz Dma jezeli dostępne"
Własnie dla tego kanału gdzi emam nagryware to po restarcie mam ustawione Pio mode 4.

Tak ma być??

To wywal kontroler (odinstaluj go) po restarcie wykryje go ponownie. Wtedy powtórz operację , czyli zaznacz opcję "Włącz DMA jeżeli dostępne" i nagrywara powinna już śmigać ok. Pozatym nie zapomnij zdefragmentować hadeka.

Pozdro

conan 26.12.2002 09:49

niestety nie pomogło:((

komp uparcie ustawia dla niej try Pio mode 4 :((

PS. No ale jesli sam producent podaje ze ten model pracuje tylko w takim trybie to czy to nie ma tak być heeh ???

conan 26.12.2002 10:11

UFFFF udało sie

zainstalowałem nanowsze via service pack "VIAHyperion4in1445v"
i wszystkie kłopoty minely. NAgrywara sie w koncu ustawiła na DMA testowałem wypalanie i idzie jak burza.

WSZYSTKIM KTÓRZY TU ODPOWIADALI BARDZO DZIĘKUJE!!!

Pozdrówka

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:03.