Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czy LiteOn zawsze musi być Primary? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-liteon-zawsze-musi-byc-primary-14618/)

Morris 29.12.2002 00:05

Czy LiteOn zawsze musi być Primary?

Czy ktoś może wie bliżej coś na temat dziwnej przypadłości LiteOn'ów, króra objawia się niemożnością pracy na drugim kanale IDE jako Master lub Slave? Działa poprawnie razem z HDD jako "Primary Slave", ale tylko na tym samym kanale. Sprawdziłem w innym kompie - również to samo. :(

Jest na to jakaś rada?

Podobny problem pod tematem: Problem z Lite-on'em 40125w
Płyta: MSI KT7 Pro2
HDD: Baracuda IV 40GB
DVD: LG 8160

PS: Miałem LiteOna, który działał jako secondary (40125W), ale się niestety poszedł... do serwisu po 4 m-cach.

Krzycho83 29.12.2002 00:12

Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?

TO znaczy ze nie dziala Ci oddzielnie bez HDD??? Moj Litek dziala jak nalezy na secondary master.

koziolek_pl 29.12.2002 09:51

Ja niemam tego problemu bo jeden dysk 80GB mam na RAID primary chanel, drugi 40GB mam na RAID secondary chanel, ngrywarke LITE-ON 40125W mam na IDE primary chanel a dysk 1.7BG na IDE secondary chanel i wszystko jest ustawione na master i chodzi bez problemu.

exeqtor 29.12.2002 10:27

Mam Liteona 40 tyle że z końcowką S ale u mnie działa już od kilku miesięcy bez żadnych problemów na Secondary Slave. Jest tak ustawiony gdyż na secondary master często podpinam dyski z kieszeni.
Jak na razie nie miałem z tym najmniejszych problemów.

pongo 29.12.2002 10:33

U mnie model 32123S nie chciał poprawnie pracować na "rzadkiej" taśmie, dopiero na "gęstej" jest OK.

exeqtor 29.12.2002 10:44

Cytat:

pongo napisa***322;(a)
U mnie model 32123S nie chciał poprawnie pracować na "rzadkiej" taśmie, dopiero na "gęstej" jest OK.
ta moja 40 chodziła najpierw na "rzadkiej" taśmie czyli 40 żyłowej a obecnie na "gęstej" 80 żyłowej. I wtedy i teraz nie było problemów.

Może najwyższy czas zacząć się martwić - skoro nie było problemów to pewnie muszą się zacząć ;)

Morris 29.12.2002 11:05

Re: Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
TO znaczy ze nie dziala Ci oddzielnie bez HDD??? Moj Litek dziala jak nalezy na secondary master.
Właśnie TAK!
Próbowałem chyba już wszystkiego:
HDD-Pr.Master & CDR-Sec.Slave, HDD-Pr.Master & CDR-Sec. Master (w obydwu przypadkach z DVD na Secondary i bez), HDD-Sec.Master & CDR-Sec.Slave
We wszystkich powyższych konfiguracjach mój Litek zachowuje się jakby prędkość dysku mu nie wystarczała. Działa poprawnie JEDYNIE na Pierwszym kanale IDE razem z dyskiem (Baracuda IV 40GB), ale nie jest to najlepsze połączenie, bo zauważalny jest spadek prędkości HDD. Wczoraj sprawdzałem go jeszcze na innym kompie i to samo!((
-Czy ten "wymiatacz" kwalifikuje się do serwisu?
-Czy może wrzucić mu nowy BIOS np. od 48125 W ?

Krzycho83 29.12.2002 12:51

Cytat:

pongo napisa***322;(a)
Rzadka taśma czyli 40 żyłowa jest do napędów typu CDROM czy CDRW, a 80 żyłowa do dysków twardych. Nowe nagrywarki mogą jeszcze pociągnąć na taśmach 8o żyłowych ale problem z tym mogą już mieć CDROM'y. Dla tego nie jest wskazane podłączanie CDROM'ów i CDRW do taśmy 80 żyłowej.

Krzycho83 29.12.2002 12:59

Re: Re: Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?

Cytat:

Morris napisa***322;(a)
Próbowałem chyba już wszystkiego
Nie napisaleś jaki masz system. Wogole na jakim chipsecia jest płyta główna (VIA4in1, ASPI driver zainstalowane???)

Morris 29.12.2002 16:05

Re: Re: Re: Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Nie napisaleś jaki masz system. Wogole na jakim chipsecia jest płyta główna (VIA4in1, ASPI driver zainstalowane???)
Płyta: MSI KT7 Pro2 (VIA 266 MHz)
HDD: Baracuda IV 40GB
DVD: LG 8160
(vide - pierwszy message)

Co do sterowników, to testowałem na VIA 4in1 4.43v i 4.45 hyperion, ale nie wiązałem jakoś nigdy tego z faktem złej pracy nagrywarki.
Myślisz, że to może tu być coś nie tak? Powinienem spróbować ze starszymi? ???

Co do systemów, to sprawdziłem na następujących Windach: 98SE, 2000Pro, XPPro - Wszędzie to samo. ((

Myślałem również, że coś może z ASPI jest nie tak, bo 2000Pro ich w ogóle nie ma, ale po ich instalacjii (najnowsze, z niniejszego serwisu) nic się nie zmieniło (najwidoczniej NERO 5.5.9.17 - na którym w większości nagrywam ma własne)
Czy jest jeszcze coś w kompie, o czym nie wiem, a ma wpływ na zachowanie tego Litka na drugim kanale? :(
Będę Dźwięczny za podpowiedź...

Krzycho83 29.12.2002 17:23

Re: Re: Re: Re: Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?

Wydaje mi się, że może to być jakiś problem z UDMA. Ja tez mialem coś takiego, że nie mogłem włączyć tego trybu dla HDD. Jakiś czas temu był post o DMA i tam link do sterownika VIA na UDMA. Umieściłbym go, ale ma za duże rozmiary...

Morris 29.12.2002 22:44

JPrzeszukałem trochę jeszcze forum, ale nie wiem, czy to będzie to. Jeśli możesz go przesłać mailem, to mój @dres:
(skasujto)yendras@poczta.fm
-Dzieki ;)

PS: Wiesz może jak włączyć/wył. lub przynajmniej sprawdzić DMA w Win2K i XP?

Krzycho83 29.12.2002 22:58

Cytat:

Morris napisa***322;(a)
JPrzeszukałem trochę jeszcze forum, ale nie wiem, czy to będzie to. Jeśli możesz go przesłać mailem, to mój @dres:
yendras@poczta.fm
-Dzieki ;)

PS: Wiesz może jak włączyć/wył. lub przynajmniej sprawdzić DMA w Win2K i XP?

DMA możesz sprawdzić w menadzeże urządzeń we właściwościach kontrolera IDE.

Aha, sterownik poszedł :cool: . Ostrzegam że po zainstalowaniu tego sterownika skończyly się moje poprzednie kłopoty ale zaczeły następne. Mogę nagrywać z max prędkościa ale nie mogę wykonywać różnych testów nagrywarką (np. w Nero CD Speed).

Pozdrawiam

Morris 30.12.2002 20:50

Udało się!
Ta dziwna przypadłość LiteOn'ów polega na tym chyba, że żadna Winda nie ustawia ich automatycznie w trybie UDMA (Dotyczy niektótych modeli).

Przeszukałem jeszcze raz forum pod kątem UDMA i znalazłem w poście "Dziwaczny problem" z 25-12-2002r. rozwiązanie, które przyniosło rezultat.
Podsunął je Surff, a polega na wywaleniu kontrolerów IDE/ATAPI (Wywaliłem też SCSI) i ponownej ich instalacji. Teraz wszystkie urządzenia działają jak szwajcarska kolej! ))

PRIMARY: Mstr: HDD | Slv: wymienny HDD
SECONDARY: Mstr: DVD | Slv: CD-RW Litek 48125S.

Dzięki Wam wszystkim za pomoc!

SCZĘŚLIWEGO I ROZPĘDZONEGO DO NAJWYŻSZYCH OBROTÓW ROKU!!!

PS: Dzięki Krzycho83 za stery. Poczytałem cós niecós o Twoich problemach z tym plikiem. ;)

Krzycho83 30.12.2002 20:55

Cytat:

Morris napisa***322;(a)
PS: Dzięki Krzycho83 za stery.
Nie ma sprawy:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:22.