![]() |
Bios i osiagi komputera
sorka jesli pisze zbyt oficjalnie, ale wysylalem taki mail do paru pism i nie bylo sensu zmieniac tresci.
po uruchomieniu programu SiSoft Sandra i sprawdzeniu paru opcji odkrylem w Biosie nastepujace funkcje, ktore sa wylaczone: AGP Fast Write AGP Master 1WS Write AGP Master 1WS Read Memory Hole System Bios Cacheable Video Ram Cacheable do czego sluza poszczegolne funkcje i czy moge je wlaczyc? (konfiguracje sprzetu podam nizej) czy wlaczenie poszczegolnych funkcji przyspieszy komputer? pytam o to, bo posiadam komputer o nast. konfiguracji: AMD Athlon XP 2000+ 256 Mb RAM PC2700 GeForce2 Titanium 64mb Dysk twardy Seagate 40GB ATA100 (bodajze 54000 RPM. nie pamietam ile dokladnie wynosi ta wartosc, ale to ta w okolicy 5 tys.) plyta glowna Soltek SL-75DRV5 i w 3D Mark 2001 SE uzyskalem 4911 punktow. czy to nie za malo? jesli tak to jak moge przyspieszyc komputer? jestem dosc zaawansowany, wiec wiem ze musze pamietac o sterownikach, DirectX itp., wiec problem ze starymi sterownikami odpada. mam tez wlaczone DMA. dlatego pytam o te funkcje Biosu, bo wydaje mi sie, ze inne problemy mozna wykluczyc. czy oprocz tych funkcji Biosu sa jeszcz jakies, o ktorych powinienem wiedziec? czy jest jeszcz cokolwiek (poza overclockingiem) aby przyspieszyc komputer? |
AGP FastWrites (tzw. "szybkie wpisy do karty graficznej") - włączenie tej funkcji powoduje wzrost osiągów karty nawet do 15% .
Warunkiem jest jednak obsługa przez kartę graficzną tej funkcji . Prawdopodobnie Twoja karta taki warunek spełnia . AGP Master 1WS Write - załącznie tej funkcji moze minimalnie zwiększyć wydajnośc karty graficznej ,jednak moga wystąpic problemy ze stabilnością systemu . Ta funkcja odpowiada za opóźnienie przesyłu danych do portu AGP (orginalnie opóźnienie jest ustawione na "2" cykle ,zaliczenie funkcji zmienia opóżnienie na "1" cykl) AGP Master 1WS Read - analogicznie jak punkcie powyżej ,z tym że chodzi tutaj nie o przesył danych do portu AGP lecz o odczyt danych z portu AGP . Reszty parametrów opisanych przez Ciebie nie ma wpływu na wydajność karty graficznej . Ważnym parametrem jest także AGP X4 - właczenie w biosie często może nie dać pozytywnego rezultatu .Oczywiście "Sandra" rozpoznaje czy funkcja ta jest załaczona czy też wyłączona . Następną sprawą sa sterowniki . Masa wersji tzw. "Detonator-ów" moze sie pochwalić róznymi osiągami w "3D Mark" .Czasem to właśnie one mogą znacznie podwyższyć lub zaniżyć wynik końcowy . jaro |
Cytat:
|
1.Wejdź na stronę producenta karty graficznej .
2.Sprwdź specyfikację Twojego modelu karty graficznej . Jśli karta nie spełnia wymogów "FastWrites" (nie jestem w 100% pewny ale wydaje mi się iż spełnia) wtedy : - albo nie będzie różnic na 3DMark - albo system zacznie działać niestabilnie - albo będzie jeszcze gorzej (reinstalacja-systemu ,ewentualnie sterowników karty ) Nie zbadane są wyroki Windows ...tak więc nie mogę w 100% powiedzieć co się może stać . Każda ingerencja w bios płyty głównej może spowodować anomalie systemowe - tego nidgy nie można wykluczyć . Wracając do Rwojego wyniku - 4911pkt w 3DMark ,to myślę iż jest on w normie . Sam tester może podgonic nieco wynik w zalezności od mocy procesora ,w Twoim przypadku myślę iż wynik jest ok. Wydajnośc karty zalezna jest od taktowania zegara głownego oraz pamięci na niej zawartych .Są modele kart np. "Gaiward" ,które ze względu na jakość podzespołow moga pozwolić sobie na zwiększenie częstotliwości taktowania .Wtedy porównując taki sam teoretycznie model karty z bliżniczym modelem firmy np. "X" mamy do czyniania z dość wyraźną róznicą wyników w 3D Mark . Nie mam niestety ochoty wkładać kartę o podobnych osiągach (GF2 Ti) więc musi ci wystarczyć test który przeprowadziłem na karcie GF3 Ti 200 . Konfiguracja następująca : GeForce3 Ti 200 128MB (Prolink) Athlon 1.4GHz Pamięć 768MB PC133 Płyta ABIt KT7A RAID HDD 4X IBM 7200obr (Raid0) - chociaż to najmniej ważne ... Wynik : 6325 3D marks . Ustawienia oczywiście standardowe : 1024X768 32bit .jaro |
Cytat:
|
dzieki za pomoc. widac, ze znasz sie na rzeczy. wlaczylem to fast write, ale teraz mam wynik o 4 pkt. gorszy:). wiem, ze to normalne, ale najwyrazniej zmiana nic nie dala. a co do opcji System Bios Cacheable i Video Ram Cacheable, to znalazlem w instrukcji info o tym, ze ma to wplyw na wydajnosc. wiec jak to w koncu jest?
to rozwiazane, a juz mam kolejne pytania, na ktore mam nadzieje mi odpowiesz (ty lub ktokolwiek inny). otoz w Biosie w sekcji DRAM Clock/Drive Control znalazlem takie cos: System Perfomance: Normal, Fast, Faster, Fastest. wiem co znaczy System Perfomance (wydajnosc systemu), ale co takiego sie dzieje, kiedy ustalam coraz wyzsza wartosc? i jeszcze to: co znacza te opcje: AGP Aperature Size, DRAM Burst Lenght, DRAM CAS Latency. zajrzyj/zajrzyjcie jeszcze na moj post 'co jest z RAMem?' |
Oj dlugo by tu pisac co do czego, powiem ci ze jak nie masz pamieci dobrych obslugujacych cl2 to wogole nie zwiekszaj tych wartosci bo ci bedzie wywalal sie komp. Wiec najlepiej bedzie bo mi sie nie chce pisac jak ci podam link na strone i sobie poczytaj http://www.tomshardware.pl/howto/01q3/010725/
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:51. |