Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak sklonować Windowsa XP? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-sklonowac-windowsa-xp-14722/)

MaciejT 30.12.2002 20:17

Jak sklonować Windowsa XP?

Witam

Ale mi się trafiają problemy :o , oto kolejny:

Muszę sklonować (czytaj zGhostować) istniejącą, skonfigurowaną i w pełni działającą instalację Windowsa XP SP1 (może być też bez SP1) na inny dysk. I tu zaczęły się problemy. Stworzyłem obraz najnowszym Ghostem i zgrałem go na inny dysk. Windows zaczął się uruchamiać i skończył na komunikacie: Wystąpił problem z systemem zabezpieczeń. Windows nie może kontynuować. (lub coś w tym stylu) Pod komunikatem był przycisk OK, który uwieńczył dzieło restartując system! I tak w kółko.
Tak więc sprawdziłem Partition Magic'em ile dokładnie zajmuje moja partycja źródłowa i na dysku docelowym utworzyłem IDENTYCZNĄ pod każdym względem. Znowu zgrałem obraz na tym razem identyczną partycję, no i nic nowego, Windows reaguje tak samo.
Dysk źródłowy: Maxtor 80GB 7200RPM
Dysk docelowy: Maxtor 40GB 5400RPM
Obie partycje IDENTYCZNE pod względem rozmiaru i formatu plików (FAT32).

Jak to rozwiązać?

Monter 30.12.2002 20:33

Ja nie wiem czy się da... Pewnie system pobiera nr seryjny dysku i dlatego nie chce działać? Spróbuj bez SP1, bo przed aktualizacją system jak wiadomo miał niedopracowane opcje odpowiedzialne za rejestrację, potem je już jak wiadomo poprawili...

kizio 30.12.2002 20:36

spróbój innym programem

RiT2 30.12.2002 20:59

Ghostem nr.??? spoko robilem obraz Windy2000 na NTSFie. Zastosowalem tego samego Ghosta do XP na NTSFie i ... juz nie poszlo. Zmienilem Ghosta na innego (nowszego?) i .... robi to spokojnie. Jezeli go chcesz, to wysle go na maila!

+++LeWaP+++ 31.12.2002 00:19

w ghoscie robiles obraz a potem go rozpakowywales na inny hdd czy robiles ta opcja, ktora wlasnie sluzy do "odbijania" zawartosci jednego hdd na 2 ? ti chyba ma znaczenie

MaciejT 31.12.2002 07:12

Chyba poprzez obraz.

wolfdog 31.12.2002 07:17

ja też próbowałęm zrobić obraz czystej partycji drive imagem (2x 60Gb w raidzie) i za dibłą nie mogłem odtworzyć systemu ze zrobionej kopii jak robiłem tym samym programem nt4.0 i win98 to wszystko było w porządku :(

+++LeWaP+++ 31.12.2002 07:41

Ilość załączników: 1
wydaje mi się że w nsw 2003 jest zrobiona lepiej obsługa ghosta
wszystkie parametry ustawia się w windowsie, a potem resetuje k. i gotowe ! klonowanie to jest to czego szukasz

+++LeWaP+++ 31.12.2002 07:42

Ilość załączników: 1
.

MaciejT 31.12.2002 08:56

Już wiem, to był Ghost 7.025 Enterprise Edition.

WhiteMan 06.01.2003 10:28

Obraz partcji, dysku ghost 2003

Ghost z pakietu NSW 2003 pro
przed zrobieniem obrazu (dysku ,partycji)warto ściągnąć poprawke przez LU (około 3mb)robisz później dyskietke startową Norton Ghost Boot Wizard , a następnie odpalasz kompa z dyskietki i tam robisz obraz.Bardzo fajna sprawa 10 minut i masz przywrócony system z wszystkim co miałeś na dysku,ewntualnie jest opcja jak pokażesz mu nagrywarke nagra ci obraz bezpośrednio na płytki.
Naprawde super sprawa.Jeśli masz internecik ,warto jest ściągnąć
ewentualnie wszystkie uaktualnienia,przed zrobieniem obrazu.

+++LeWaP+++ 06.01.2003 11:15

"...oni to wiedzą Kocie..." ;) (JoKe)

WhiteMan 06.01.2003 12:10

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
"...oni to wiedzą Kocie..." ;) (JoKe)
odezwał sie STARY.............Osioł!!!
jeśli wiedzą to w czym problem?

cana 06.01.2003 12:53

Cytat:

WhiteMan napisa***322;(a)

a mordkę widział?
a i przypomniało mi się , bezproblemowo sklonowałem na nowy dysk windę xp z całym dobrodziejstwem inwetarza za pomocą pqmagica (jakiś taki ostatnijaki był w okolicach listopada) ale aqrat tego nie polecam bo magic w magiczny sposób potrafi zrobić jakis dziwny burdel w sektorach poczatkowych dysku (za jego pomoca robilem partycjonowanie nowego większego dysku) i np po tej operacji ani ghost ani di już nie działają /tzn wywalają błedy już w etapie tworzenia image i nawet last time po reinstalacji windy xp na gołą partycje straciłem (ale niebezpowrotnie) 20gb partycje z grami /jakoś sama się ukryła :) i next znalazła z niewielką pomocą softu z linuxowej domeny -> wolałem nie ryzykować moich save i już nic co m$-oate nie wchodziło w grę/

Pedros 06.01.2003 13:01

Cytat:

WhiteMan napisa***322;(a)

Proszę - nie rób wycieczek osobistych.
Zrób tak: :)
Chodzi o to, że sam Ghost jako taki był już tu wałkowany wielokrotnie, a Ty jako nowy zauważ, że jest wyszukiwarka :)
Panowie - poprawiajcie klimat :*

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:39.