Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CZy mozliwe jest... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-mozliwe-jest-14725/)

Dracov 30.12.2002 21:00

CZy mozliwe jest...

Czy mozliwe jest zeby zwykła płytke cdr 700mb wypalic 2 razy? Znaczy sie nagranie najpierw na niej raz a pozniej ponowne nagranie innych plików ?

MaciejT 30.12.2002 21:05

Dogranie nowych plików jest możliwe.

tomall0 30.12.2002 21:05

Re: CZy mozliwe jest...

Cytat:

Dracov napisa***322;(a)
Czy mozliwe jest zeby zwykła płytke cdr 700mb wypalic 2 razy? Znaczy sie nagranie najpierw na niej raz a pozniej ponowne nagranie innych plików ?
Nie tylko CDRW8)

Morris 30.12.2002 21:07

Dobre! ;)
Przyznaję, że korciło mnie kiedyś coś takiego, żeby podmienić płytki CDRW -> CDR przed samym wypaleniem, ale nie miałem takich nośników tej samej firmy. Jestem ciekawy czy ktoś jeszcze wpadł na taki pomysł... :o?

Rzym 30.12.2002 21:09

Zart? Jesli nie, to moja odpowiedz jest taka, ze nie jest to mozliwe na standardowych spawarkach. Mozna co prawda wyobrazic sobie (teoretycznie) spawarke wypalajaca na nagranej plycie ze znacznie wieksza moca lasera, tyle tylko, ze najprawdopodobniej napedy CD nie beda mogly tego przeczytac, poza oryginalna spawarka na ktorej bylo to palone. Tylko po co komu cos takiego jak jest CDRW, a CDR kosztuje mniej niz zwykla dyskietka? (No i na rynku pojawia sie coraz wiecej firmowych PC-tow bes fdd)

Rzym 30.12.2002 21:12

A... jeszcze jedna sprawa. Swoja droga ciekawe jest czy jakis producent produkyje plytki 2-stronne CDR, do palenia po obu stronach w zwyklych spawarkach? Widzial ktos z Was takie CD-ki?

Yahol 30.12.2002 21:20

Cytat:

Rzym napisa***322;(a)
A... jeszcze jedna sprawa. Swoja droga ciekawe jest czy jakis producent produkyje plytki 2-stronne CDR, do palenia po obu stronach w zwyklych spawarkach? Widzial ktos z Was takie CD-ki?
Bylo! Nie! Sa za grube!
PS: sklej dwie plytki i sprawdz! Tak wlasnie bedzie wygladala plyta CDR 2-stronna.

Rzym 30.12.2002 22:02

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Bylo! Nie! Sa za grube!
PS: sklej dwie plytki i sprawdz! Tak wlasnie bedzie wygladala plyta CDR 2-stronna.

Eee tam, przeciez jest oczywiste, ze nie o to mi chodzilo. Byc moze jak sie domyslasz plytki DVD bywaja 2-stonne ( i nie sa to plytki klejone ;) ). Jasne, ze inna technologia, wielowarstwowosc itp. Poza tym ja sie pytalem aby osoby, ktore cos takiego widzialy ;p . uklo pozdro

kizio 31.12.2002 08:38

Chyba tak

Ja kiedyś kupiłem pewną płytkę (niepamiętam jaką) i z tyłu było napisane: "płyta jednokrotnego zapisu, dwustronna".

I jeszcze pytanie: niedawno kupiłem dyskietki VERBATIM i na nich pisało: "Dwustronna dyskietka 3,5. W 100% wolna od błędów..." i co o tym myślicie????

Rzym 31.12.2002 10:02

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Chyba tak

Ja kiedyś kupiłem pewną płytkę (niepamiętam jaką) i z tyłu było napisane: "płyta jednokrotnego zapisu, dwustronna".

I jeszcze pytanie: niedawno kupiłem dyskietki VERBATIM i na nich pisało: "Dwustronna dyskietka 3,5. W 100% wolna od błędów..." i co o tym myślicie????

Co do plytek CD 2-stronnych to wciaz czekam na jakies namiary czy idzie gdzies cos takiego kupic w PL. A co do dyskietek 3,5 calowych 1,44MB to jest standard, ze dyskietki sa 2-stronne, bo naped fdd czyta je za pomoca 2 glowic umieszczonych naprzeciwlegle. Double Sided, High Density, Double Track 135 TPI - tak jest od lat. Nawet dyskietki 720 kB sa 2-stronne, tyle tylko, ze maja o polowe mniej sciezek (oryginalny naped fdd 720 kB mial glowice znacznie 'szersze' niz napedy 1,44, te ostatnie zas potrafia symulowac zapis 720kB zapisujac dane co druga sciezke - mozna to potem odczytywac bez wiekszych problemow w napedach 1,44 ale juz z napedami 720 kB sa problemy - ale kto jeszcze ma te stara fdd?)

jasut 05.01.2003 05:09

Cytat:

Morris napisa***322;(a)
Dobre! ;)
Przyznaję, że korciło mnie kiedyś coś takiego, żeby podmienić płytki CDRW -> CDR przed samym wypaleniem, ale nie miałem takich nośników tej samej firmy. Jestem ciekawy czy ktoś jeszcze wpadł na taki pomysł... :o?

:D Niestety nie wyda !!!
Pozdro^_^

-Sid-The-Rat=> 05.01.2003 05:19

plytek dwustronnych nie tyle co nei widzialem co nie slyszalem o nich wogole... sadze ze produkcja takich cudactw jeest nieoplacalna w dobie dvd-r (+r) itp...

poza tym - nie jestem przekonnay czy standardowy naped cd ma mozliwosc regulacji parametrow wiazki lasera - to co jest uzywane w przy dvd dwustronnych - zmienia sie dlugosc fali - standardowy uklad cd-romu potrfi zmienaic ogiskowanie wiazki - a to za malo...

BlinkMan 05.01.2003 11:31

Hehe ja widziałem takie CD , ale to jest droższe niż funkcjonalniejsze ! . A tobie polecam nagrać z otworzoną sesją po raz 1 i 2 :) . Noi wychodzi na to że nagrywasz 2 razy buehehehe

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:10.