![]() |
pamięć RIMM pc 2700
czy ktoś z Was widział kiedykolwiek w jakims sklepie pamięć RIMM o standardzie pc 2700? Transfer prawie 10gb/s !!!
jestem ciekaw ile tysięcy kosztuje ;) :-D jaki transfer ma ddr 400 ? |
DDr 400 ma 6.4 Gb/s , ale w trybie dual ddr bedzie o wiele wiecej wiec te rimm`y moga sie juz schowac :)
|
Mam RIMy w pracy, w kompie. Nie pieje z zachwytu! Ze wzgledu za stosunek ceny do jakosci - moim zdaniem to slepa uliczka. Zrozumial to nawet moj qmpel, ktory zawsze jakosc i niezawodnosc stawial na pierwszym miejscu. Szuka kupca na RIMy!!!
|
dzięki
a teraz powiedzcie mi co to jest dual ddr, bo sama nazwa nie mówi mi w sumie nic :) |
Jakbys czytal wczesniejszw posty z swoimi poytaniami to bys zaowazyl ze dalem tam link do strony gdzie jest to opisane. Jest to w temacie Plyty glowne i nie chce mi sie powtarzac 8)
|
dzięki
tak mi się zdawało, że już o to pytałem :) myślałem, że to było "deżawi" |
RDRAM to rodzaj bardzo szybkiej pamięci RAM wykorzystywanej do przechowywania bieżących informacji. RDRAM (znany także jako tzw. Rambus - od nazwy jedynej produkujęcej je firmy) promowany głównie przez firmę Intel, oparty jest na technologii wąskiej i szybkiej magistrali danych ASIC, oraz na właściwym module RDRAM (Rambus Dynamic Random Access Memory). Moduły RDRAM obsługują częstotliwość taktowania zewnętrznego od 250 do 600 MHz i pozwala na przesyłanie danych z przeciętną prędkością 3,2 GB/s (PC800), 4,2 GB/s (PC1066), 4,8 GB/s (PC1200), 9,6 GB/s (PC2700). Tak duża szybkość możliwa jest do osiągnięcia w modułach Rambus DRAM dzięki krótkim ścieżkom sygnałów oraz bardzo niskiemu napięciu zasilania równemu 0,6 ~ 0,8 V. Dodatkowo istnieje możliwość wprowadzenia układów pamięci w jeden z trzech stanów uśpienia (Standby, Nap lub Power-Down), powodujących ograniczenie zużycia energii do odpowiednio 250, 10 lub niemal 0 mW. Pamięć tego typu z uwagi na wysoką cenę (niewspółmierną w stosunku do konkurencyjnych układów SDRAM i DDR SDRAM) jest rzadko stosowana. Pamięć Rambus-DRAM dostępna jest w modułach typu RIMM. Zgodnie ze specyfikacją, moduły te muszą być wyposażone w metalową płytkę, która pełniąc rolę radiatora, umożliwia odprowadzanie nadmiaru ciepła z silnie nagrzewających się układów scalonych. Jeden moduł RIMM może zgromadzić do 16 podzespołów pamięciowych DRDRAM i należy go uważać za element składowy kanału Rambus. Każdy taki kanał może się składać z jednego lub dwóch modułów RIMM. Jeśli w którymś z gniazd nie jest zainstalowany żaden moduł pamięci, to trzeba w nim umieścić specjalny terminator - C-RIMM, który zapewni ciągłość linii danych i linii sterowania, zachowując tym samym strukturę magistrali. Moduły pamięci Rambus mogą mieć pojemność od 128 do 256 MB.
Coś mi się wydaje że rimmy pc2700 spokojnie łykają dual DDR 266MHz i to tak o 40% są szysbze ale pewnie o 400% droższe :) :-D |
uzycie DDRow w trybie dwukanalowym daje porownywalne a nawet lepsze wyniki niz rambusa a do tego twoj portwel nie przechodzi terapi szokowej :)
|
z tego co widziałem w testach to Dual DDR (tylko kości DDR 266MHz parami) ma przepustowość praktycznie taką samą jak RAMBUS PC1066 czyli trochę ponad 4gb. Nie sądzę aby Dual DDR mógł dorównać RAMBUSom pc2700 - 10gb/s !
chyba, że zrobią Dual DDR 333 lub 400 ! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:38. |