![]() |
EAC - czerwone kwadraty korekcji
Witajcie w nowym roku 2003. Wszytktim życzę pomyślności.
Ad rem. Mam taką wątpliwość. Otóż trafiło mi się przegranie płyt Audio. Używam EAC (poprawnie skonfigurowane, opis konfiguracji offsetu tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&highlight=EAC reszta łatwiejsza - zdecydowanie) robiąc obrazy całych płyt. Raz obraz wykonałem nagrywarką LGx16, a za drugim razem napędem DVD Toshiby. Martwi mnie to, że podczas ripowania napędem DVD pojawiają się czerwone kwadraty korekcji danych (co jest zaznaczone również w podsumowaniu np. 99.5% dla jakości). Ripowanie przy użyciu LG przebiega bez zaznaczania problemów z korekcją. Tak wykonane pliki Wave porównałem pod EAC poleceniem "Compare Wavs" no i wychodzą różnice. Jak sądzicie, który obraz będzie lepszy: ten z widoczną korekcją z DVD Toshiby, czy też ten z nagrywarki LG. Dodam, że w edytorze wave'ów widać, że tam, gdzie była korekcja brakuje czegoś w widmie częstotliwościowym - ale czy to prawda, tego nie wiem. A może obraz z nagrywarki jest wzbogacony o coś, czego nie ma. Co sądzicie o takim problemie. Zależy mi na jak najwierniejszych kopiach płyt Audio. Dodam, że LG jest b.mało używaną nagrywarką, a DVD jest zupełnie nowe. Miłego wieczoru i dobrej nocy. |
korekcja zawsze powtarza się w tym samym miejscu płyty (rippowania)? z tego co mi wiadomo to to, że fakt pojawienia się czerwonych kwadratów korekcji nie musi oznaczać od razu korygowania błędów, które są na płycie. eac może tylko skanować podejrzane sektory, aby mieć 100% pewność, że wszystko jest ok. końcowy komunikat o jakości np. 99.9% (to jest tylko orientacyjna informacja, że eac wykrył jakieś nieprawidłości) nie musi wcale oznaczać, że kopia płyty nie jest zrobiona 1:1. wiem to z własnego doświadczenia.
u mnie była kiedyś inna sytuacja. kiedy robiłem ripy pojedynczych utworów - eac przy jednym utworze przechodził do korekcji, ale kiedy robiłem obraz płyty, nie było żadnych problemów. czasami eac potrafi być nadwrażliwy. |
nie obraż się, ale czy nie włączyłeś przypadkiem overead lead in/lead out dla Toshiby? napisałeś, że ten napęd nie obsługuje tej funkcji, ale?
|
Co do czerwonych kwadracików w EACu to jest to czasami zjawisko dość przypadkowe. Ostatnio zacząłem wykonywać obraz i po pojawieniu się dość dużej ilośći kwadratów proces przewałem. Po chwili ponowiłem próbę na tym samym napędzie i tym razem wykonanie obrazu przebiegło bez żadnych zakłóceń.
Dziwna sprawa, ale czasmi tak jest i błędy nieoczekiwanie pojawią się podczas rippowania płytki w idealnym stanie. |
Cytat:
Będę testował dalej. A jak na coś wpadniecie, to dajcie znać. Miłego wieczoru i dobrej nocy. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Doberj nocy. |
Cytat:
Doberj nocy. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:09. |