Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Dziwne zjawiska... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dziwne-zjawiska-14814/)

Maciej 02.01.2003 13:55

Dziwne zjawiska...

Posiadam nagrywarkę LiteON...x32 ,oraz CD/DVD-Rom...LG
Od pewnego czasu gdy coś instaluję...z LG to w pewnym momencie napęd się wyłącza i zawiesza mi system...Różnie to się zdarza raz na 20% a raz na 90% instalowania.!!!.Bywa tak z wieloma płytami,płyty są dobrze wypalone bo cały czas chodziło wszystko cacy.Jak robie to z nagrywarki to wszystko jest Okay.

Czy to może byc zabrudzona soczewka optyczna lasera...???

Albo coś ze sterownikami ASPI...??? ,nigdy ich nie instalowałem miałem zawsze domyślne z Windowsa,i nie miałem potrzeby instalowania ASPI Adaptec.Bo wszystko grało na 100%.Oba napędy były wykrywane przez system jaki i inne programy typu NERO lub CLONECD jak i CLONY XXL.
ASPICHECK widzi:
-WINASPI32.dll ver.1.0(1)
-WINASPI.dll ver.1.0(65)
-APIX.vxd ver.4.0(952)
-ASPIENUM.vxd. brak

Napędy są podłączone do przewodów 80 żyłowych...ale nie sądze aby w tym był problem.

Pozdrawiam i oczekuję na rady...:)

para 02.01.2003 14:00

Możliwości jest dużo: wirus, uszkodzony system (warto by przeinstalować)no i DVD, sam to przerabiałem około rok temu na końcu podejrzenie padło na CD-ROM (Samsung 32x), który wymieniłem na Toshibę problem znikł. W tym przypadku konieczna niestety może się okazać wymiana LG na coś innego. Dobrym testem jest sprawdzenie napędu za pomocą oryginalnej płyty muzycznej u mnie nawet z nią miał problemy: czytał za 5 razem, odtwarzał z przeskokami itd. po tym teście już nie miałem wątpliwości.

Pozdrawiam

Krzycho83 02.01.2003 14:20

Re: Dziwne zjawiska...

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Napędy są podłączone do przewodów 80 żyłowych...ale nie sądze aby w tym był problem.
A ja wlaśnie nad tym bym się zastanowił. Nagrywarka może Ci działać prawidłowo na kablu 80 żyłowym ale z CD/DVD mogą już być problemy. Taka taśma 40 żyłowa nie jest droga więc można spróbowac;)

Pozdrawiam

Remix 02.01.2003 15:37

pewnie instalowales VIA Hyperon.... hehehe zmien VIA Bus Master IDE Controller na inny ze starszej wersji np 4.37 i bedzie po problemie :)

SEBAW 02.01.2003 16:24

Re: Re: Dziwne zjawiska...

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
A ja wlaśnie nad tym bym się zastanowił. Nagrywarka może Ci działać prawidłowo na kablu 80 żyłowym ale z CD/DVD mogą już być problemy. Taka taśma 40 żyłowa nie jest droga więc można spróbowac;)

Pierwszy raz słysze, że wymiana (dobrej) taśmy 80-ki na 40-ke może usunąć niepowołane skutki w działaniu napędu. Nie jestem temu przeciwny, ale bardzo mnie do zaskoczyło.;)

Krzycho83 02.01.2003 18:06

Re: Re: Re: Dziwne zjawiska...

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Pierwszy raz słysze, że wymiana (dobrej) taśmy 80-ki na 40-ke może usunąć niepowołane skutki w działaniu napędu. Nie jestem temu przeciwny, ale bardzo mnie do zaskoczyło.;)
Ja te się z tym nie spotkałem, ale wielokrotnie słyszałem, że CDROM lub DVD może działać nieprawidłowo na taśmie 80 żyłowej.

Maciej 02.01.2003 23:11

Cytat:

remix napisa***322;(a)
pewnie instalowales VIA Hyperon.... hehehe zmien VIA Bus Master IDE Controller na inny ze starszej wersji np 4.37 i bedzie po problemie :)
Jaki VIA...???...Nie uznaję tajwańskich VIA...Chciałbym sprostować...Moja płyta pracuję na chip-ie INTEL 845PE...i mam zainstalowane orginalne sterowniki INTEL APPLICATION ACCELERATOR w najnowszej wersji...wcześniej problem się nie pojawiał.
Myślę że to nie wina żadnego softu ani sterów...
To musi być coś z urządzeniem...Czytajcie dokładnie to co piszę...

Maciej 02.01.2003 23:19

Cytat:

para napisa***322;(a)
Możliwości jest dużo: wirus, uszkodzony system (warto by przeinstalować)no i DVD, sam to przerabiałem około rok temu na końcu podejrzenie padło na CD-ROM (Samsung 32x), który wymieniłem na Toshibę problem znikł. W tym przypadku konieczna niestety może się okazać wymiana LG na coś innego. Dobrym testem jest sprawdzenie napędu za pomocą oryginalnej płyty muzycznej u mnie nawet z nią miał problemy: czytał za 5 razem, odtwarzał z przeskokami itd. po tym teście już nie miałem wątpliwości.

Pozdrawiam

Wirus...????,uszkodzony system...????....co ty piszesz człowieku.:chytry:
Kiedyś miałem problem ale w wierzy SONY ,nie odtwarzał ruskich ani wypalanych płyt albo raz na 64 razy.:)
Tak to mnie wkurzało że rozebrałem nieszczęsną wierzę...i wyczyściłem soczewkę optyczną (laser)zwykłem patyczkiem z watą (taką do uszu).
I już od roku odtwarza wszytko co mu podasz... każdą płytę ruską czy wietnamską wypalaną czy wygrzewaną ( :) ).Problem znikł w 100%.

sawcz 02.01.2003 23:54

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Wirus...????,uszkodzony system...????....co ty piszesz człowieku.:chytry:
Kiedyś miałem problem ale w wierzy SONY ,nie odtwarzał ruskich ani wypalanych płyt albo raz na 64 razy.:)
Tak to mnie wkurzało że rozebrałem nieszczęsną wierzę...i wyczyściłem soczewkę optyczną (laser)zwykłem patyczkiem z watą (taką do uszu).
I już od roku odtwarza wszytko co mu podasz... każdą płytę ruską czy wietnamską wypalaną czy wygrzewaną ( :) ).Problem znikł w 100%.

to zrób tak samo i się zamknij. po co się pytasz co może być nie tak skoro i tak negujesz wszystkie rady. jak wiesz ze laser jest brudny to go wyczyść. a jak ci sie nudzi to se poczatuj

Maciej 03.01.2003 00:17

[QUOTE]sawcz napisa***322;(a)
to zrób tak samo i się zamknij. po co się pytasz co może być nie tak skoro i tak negujesz wszystkie rady. jak wiesz ze laser jest brudny to go wyczyść. a jak ci sie nudzi to se poczatuj [/QUOTE

se to ja mogę...ale nie poczatować a tylko:piwo:

hihihi...................
:) :) :) :) :) :) :) :) :)

Maciej 03.01.2003 17:36

Doszedłem.....
Chciałbym się podzielić moimi uwagami dla innych....

Jak już wyżej wspominałem miałem problem z DVD/CDrom ,taki sam problem też pojawiał się w mojej nagrywarce (3 płytki poszły się ***....)
Moja płyta działa na chip-ie Intela i miałem zainstalowane sterowniki Intel Application Accelerator, sterowniki te powodują że znika okienko do DMA w właściwościach napędów podłączonych do kontrolera EIDE.
Sterowniki te odinstalowałem i zainstalowałem domyślne Windowsa.
Po pojawieniu się okienka DMA i zaznaczeniu go...zainstalowałem znów sterowniki Intela AA...Działa w 100% już żadnych problemów...:)
>>Najciemniej jest zawsze pod latarnią.<<:cool:

Pozdrawiam.....i jak ktoś ma podobny problem...:czytaj:

echoo 07.01.2003 01:56

Re: Re: Re: Re: Dziwne zjawiska...

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Ja te się z tym nie spotkałem, ale wielokrotnie słyszałem, że CDROM lub DVD może działać nieprawidłowo na taśmie 80 żyłowej.
A może słyszałeś dlaczego. Przecież taśma 80-żyłowa i tak wykorzystuje do transmisji tylko 40 żył, a pozostałe 40 służy jako ekran. Z góry dzięki za odpowiedź

Krzycho83 07.01.2003 02:11

Zielonego pojęcia nie mam :( Nie przyszło mi do głowy żeby zapytać o szczegóły.

echoo 07.01.2003 02:18

No comment :cisza:

-Sid-The-Rat=> 07.01.2003 03:19

to ja skomentuje - w 80tce kable sa dwa razy ciensze i DOSC kruche...
stosunkowo latwo o uszkodzenia - zwlaszcza przy czestym wyjmowaniu napedow i zabawie tasmami

poza tym - roznic nie ma - niektore nowe plyty glowne nie rusza bez 80tki wpietej w IDE1... - ale zawsze dostajesz dwie z plyta wiec spoko...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:06.