![]() |
Dziwne zjawiska...
Posiadam nagrywarkę LiteON...x32 ,oraz CD/DVD-Rom...LG
Od pewnego czasu gdy coś instaluję...z LG to w pewnym momencie napęd się wyłącza i zawiesza mi system...Różnie to się zdarza raz na 20% a raz na 90% instalowania.!!!.Bywa tak z wieloma płytami,płyty są dobrze wypalone bo cały czas chodziło wszystko cacy.Jak robie to z nagrywarki to wszystko jest Okay. Czy to może byc zabrudzona soczewka optyczna lasera...??? Albo coś ze sterownikami ASPI...??? ,nigdy ich nie instalowałem miałem zawsze domyślne z Windowsa,i nie miałem potrzeby instalowania ASPI Adaptec.Bo wszystko grało na 100%.Oba napędy były wykrywane przez system jaki i inne programy typu NERO lub CLONECD jak i CLONY XXL. ASPICHECK widzi: -WINASPI32.dll ver.1.0(1) -WINASPI.dll ver.1.0(65) -APIX.vxd ver.4.0(952) -ASPIENUM.vxd. brak Napędy są podłączone do przewodów 80 żyłowych...ale nie sądze aby w tym był problem. Pozdrawiam i oczekuję na rady...:) |
Możliwości jest dużo: wirus, uszkodzony system (warto by przeinstalować)no i DVD, sam to przerabiałem około rok temu na końcu podejrzenie padło na CD-ROM (Samsung 32x), który wymieniłem na Toshibę problem znikł. W tym przypadku konieczna niestety może się okazać wymiana LG na coś innego. Dobrym testem jest sprawdzenie napędu za pomocą oryginalnej płyty muzycznej u mnie nawet z nią miał problemy: czytał za 5 razem, odtwarzał z przeskokami itd. po tym teście już nie miałem wątpliwości.
Pozdrawiam |
Re: Dziwne zjawiska...
Cytat:
Pozdrawiam |
pewnie instalowales VIA Hyperon.... hehehe zmien VIA Bus Master IDE Controller na inny ze starszej wersji np 4.37 i bedzie po problemie :)
|
Re: Re: Dziwne zjawiska...
Cytat:
|
Re: Re: Re: Dziwne zjawiska...
Cytat:
|
Cytat:
Myślę że to nie wina żadnego softu ani sterów... To musi być coś z urządzeniem...Czytajcie dokładnie to co piszę... |
Cytat:
Kiedyś miałem problem ale w wierzy SONY ,nie odtwarzał ruskich ani wypalanych płyt albo raz na 64 razy.:) Tak to mnie wkurzało że rozebrałem nieszczęsną wierzę...i wyczyściłem soczewkę optyczną (laser)zwykłem patyczkiem z watą (taką do uszu). I już od roku odtwarza wszytko co mu podasz... każdą płytę ruską czy wietnamską wypalaną czy wygrzewaną ( :) ).Problem znikł w 100%. |
Cytat:
|
[QUOTE]sawcz napisa***322;(a)
to zrób tak samo i się zamknij. po co się pytasz co może być nie tak skoro i tak negujesz wszystkie rady. jak wiesz ze laser jest brudny to go wyczyść. a jak ci sie nudzi to se poczatuj [/QUOTE se to ja mogę...ale nie poczatować a tylko:piwo: hihihi................... :) :) :) :) :) :) :) :) :) |
Doszedłem.....
Chciałbym się podzielić moimi uwagami dla innych.... Jak już wyżej wspominałem miałem problem z DVD/CDrom ,taki sam problem też pojawiał się w mojej nagrywarce (3 płytki poszły się ***....) Moja płyta działa na chip-ie Intela i miałem zainstalowane sterowniki Intel Application Accelerator, sterowniki te powodują że znika okienko do DMA w właściwościach napędów podłączonych do kontrolera EIDE. Sterowniki te odinstalowałem i zainstalowałem domyślne Windowsa. Po pojawieniu się okienka DMA i zaznaczeniu go...zainstalowałem znów sterowniki Intela AA...Działa w 100% już żadnych problemów...:) >>Najciemniej jest zawsze pod latarnią.<<:cool: Pozdrawiam.....i jak ktoś ma podobny problem...:czytaj: |
Re: Re: Re: Re: Dziwne zjawiska...
Cytat:
|
Zielonego pojęcia nie mam :( Nie przyszło mi do głowy żeby zapytać o szczegóły.
|
No comment :cisza:
|
to ja skomentuje - w 80tce kable sa dwa razy ciensze i DOSC kruche...
stosunkowo latwo o uszkodzenia - zwlaszcza przy czestym wyjmowaniu napedow i zabawie tasmami poza tym - roznic nie ma - niektore nowe plyty glowne nie rusza bez 80tki wpietej w IDE1... - ale zawsze dostajesz dwie z plyta wiec spoko... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:06. |