![]() |
Teac CD-W540E problem ktorego jeszcze nie bylo
Witka wszystkim !!!
Mam wypalare jak w temacie jest to 40x12x48x i niezly problemik . Wiem jak wypalac plyty i laikiem raczej nie jestem ale to co sie dzieje mnie przerasta , mam nero 5.5.9.17 nagrywa one bez problemu , nie ma zadnych bledow, buffor nigdy nie schodzi ponizej 98%!!! dysk mam niezle sfragmentowany ale nie moge zrobic defraga bo najpierw musze pozgrywac filmy na plytki . Problem : po nagraniu plyty Data(pisze ze wypalanie zakonczone sukcesem ,nagrywam 8x) moge ja otworzyc i przegladac ale nie da sie zgrywac ani odczytywac , wyjaralem 2 CD z "Helikopterem w ogniu" i zaden nie dziala to samo z ostatnią plytka z mp3 i jedna dzisiejsza plyta tez z mp3 ,tylko niektore dalo sie uruchomic(nieliczne), mam ja podlaczona na secondary slave narazie bez cd-romu wiec jest sama na tasmie(teraz przelaczylem na secondary master i zworke dalem na master) rowniez bez cd-romu ale jeszcze nic nie wypalilem bo zawitalem do Was:chytry: W neroInfoTool pisze ze System Aspi jest OK a Nero Aspi ze nie zainstalowane , DMA mam na ON a Autoplay wylaczylem, AUDIO nagrywa normalnie a Data juz nie please !! juz serio nie wiem co zrobic przeciez to jest dobra wypalara :[ http://www.frazpc.pl/b/21018/7 <----- tu juz sie radzilem ale nie pomoglo , zostalo mi aspi i nie wiem czy i jak dokladnie sie tym bawic i czy istnieje jakies konkretne ryzyko - czytalem o tym artykul na cdrinfo , przeczytalem wszystkie posty na temat tego modelu teaca (troche tego bylo8) ) sciagnalem: #aspichk(ma czerwono bialą-ikonke) - pisze "ASPI is not properly installed" #aspi_471a2(tam jest nowszy aspichk) - ktory pisze "ASPI is properly installed and fully operational" ponoc lepiej aspi 4.6 niz 4.71 tylko cos nie umiem znalesc ??? to wynotowalo mi #aspichk(z czerwono-bialą ikonką) : __________________________________ LOG0143: ************************************************** *************** LOG0144: Starting ASPICHK installer on Fri Jan 03 19:40:46 2003 ASPICHK0438: OS = Windows 95 (4.10.2222) UPGRADE1004: c:\windows\system\wnaspi32.dll dated 05/05/1999 21:22:00, 36864 bytes. UPGRADE1062: c:\windows\system\wnaspi32.dll version 1.0.0.1 UPGRADE1004: c:\windows\system\winaspi.dll dated 05/05/1999 21:22:00, 3536 bytes. UPGRADE1062: c:\windows\system\winaspi.dll version 1.0.0.65 UPGRADE1004: c:\windows\system\iosubsys\apix.vxd dated 05/05/1999 21:22:00, 29497 bytes. UPGRADE1062: c:\windows\system\iosubsys\apix.vxd version 4.0.0.952 UPGRADE0965: File c:\windows\system\aspienum.vxd does not exist UPGRADE0369: No existing file to compare, upgrade recommended ASPICHK0522: Inconsistent version numbers among components ASPICHK0592: ASPI installation has problems LOG0218: Closing installer log on Fri Jan 03 19:40:47 2003 LOG0219: ************************************************** *************** ___________________________________ sorry za taki dlugi txt staralem sie zeby wszystko napisac ;] thanks z gory , naprawde dzieki nawet za samo przeczytanie tych wypocin!!! |
a próbowałeś wyłączyć DMA dla nagrywarki i wówczas nagrać płytę ???
|
NIE probowalem
bo narazie wszyscy polecali wlaczenie DMA
|
Może źle myślę ale z tego wynika, że źle Ci się zainstalowało ASPI.
Zainstaluj ponownie, szczegóły na głównej stronie. Jakby dalej było coś nie tak to postuj. Czy dobrze przeczytałem, że ASPInero nie zainstalowało się? Usuń Nero wraz z wpisami do rejestru, Progrm files i tempie w Documents and setting i zainstaluj ponownie. Powinno pomóc, DMA jest zawsze korzystne. 8) |
kurde zjadlo mi mojego posta
na liczniku mam 3 a widze tylko 2 posty ale nie wazne .
Jakie aspi polecacie , 4.6 czy te 4.71 ??? i skad wziac 4.6 jezeli jesst lepsze ? |
Jako zasadę przyjmuję, że świeższe i młodsze jest zawsze lepsze.
Dotyczy również kobiet. 8) |
Ja nie potwierdzam stwierdzenia,że DMA powinno być zawsze włączone.
Mam taką sama nagrywarkę i jak DMA włączę( czytaj wymuszę poprzez Via Hyperion)to się takie cyrki dzieja ,że aż strach opowiadać. Nero nie wykrywa nagrywarki , wiecha się cały system albo były ciągłe samoczynne restarty. A może Ty instalowałeś Via Hyperion? Różnie z nimi bywa. A jeśli chodzi o Aspii to ściągnij sobie ze strony głównej Force Aspii tam jest narzędzie KillAspi , ono wszystko dokładnie usunie. Potem restarcik i zainstaluj to Aspii 4.6 właśnie z Force. Powinno potem być wszystko dobrze. Ręczne usuwanie Aspii nie zawsze pomaga. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak jak koledzy powiedzieli. Wylacz DMA i zainstaluj jeszcze raz Aspi
|
kurde nie pomoglo
zrobilem DMA , uzylem force aspi , i dalej dupa !!!!!!! ;( co robic ?? audio dalej nagrywa dobrze a data pieprzy
|
Witam wszystkich JA TEŻ MAM IDENTYKO PROBLEM JAK FORSAKEN ALE MAM TEAC 548E I WYSKAKUJE PRZY KOPIOWANIU NA TWEARDZIELA BŁĄD CRC i KUPA.
I H... wi o co chodzi próbowałem podobnych rzeczy jak proponowaliście na tym forum i dalej kupa!!! Audio też nagrywa ok ale z DATA CD na nero już se rady nie daje nawet na Clone CD!!! Jedno co szczaiłem to to, że mi dobrze nagrywa na płytki CDRW x10 Ale nic poza tym. czyżby to była wina producenta?- (raczej tak) bo u innych też cd maści. (jak nie bedzie sposobu do rozwiązania tego problemu to bede musial tego Teaca przejechać prądem i do wymiany):chytry: |
Mam podobny problem z Teac 540E, posiadam go od 3 miesiecy i wszystko bylo ok ale pare dni temu zauwazylem ze nagrywarka nieodczytuje poprawnie plytek w clonecd (zadne zabezpieczenia - filmy, zwykle dane). Wyglada to mniej wiecej tak ze przy odczycie nie pojawiaja sie zadne bledy odczytu, zadne padniete sektory, ale po wrzuceniu obrazu np do Deamona i probie kopiowania z obrazu, pojawiaja sie bledy crc i po zabawie. Co ciekawe kopiowanie plytki np. w Win Commanderze odczyt odbywa sie bez problemowo, czego nie mozna powiedziec o windzie w ktorej odczyt plytki z filmem jest wogole nie mozliwy :( Probowalem roznych biosow od 1.0 C do nawet 1.0 H i dalej to samo, u kumpla po podpieciu nagrywarki jest identycznie. Wczesniej nie mialem zadnych takich problemow. Nagrywarka czasami poprawnie odczyta plyte ale przeciez to nie o to chodzi aby kazda plytke sprawdzac po wypaleniu. Jesli ktos ma jakies pomysly to bede wdzieczny za kazdy post...
pozdrawiam Santi |
O problemach z DEAMON pisałem na forum ZABEZPICZENIA, żle czyta obrazy wykonane Clone.
Wprowadź PROFILE, były dostępne od Zetoxy na ww forum. Wtedy zobaczysz jak Teac czyta zabezpieczenia pod Clone. Powodzenia. 8) |
Moj problem nie lezy w Deamonie lecz w czyms innym. Spedzilem wlasnie cale popoludnie na testowaniu mojego Teac'a 540 E i mysle ze gdzie indziej jest pies pogrzebany.
Robilem testy na dwoch programach: WinOnCd ver. 3.8 + service pack 2 oraz na CloneCD ver 4.1.0.0 oraz 4.2.0.2. Nagrywarka jest podpieta na osobnej tasmie jako Secondary master, system Win2k plus sp 3. Podczas wykonywania zapisu z danych na dysku Hdd w winoncd nagrywarka zapisywala i pozniej odczytywala plytki bez problemow (zadnych bad'ow) problemy zaczely sie podczas robienia obrazu plyty zarowno w winoncd jak i clonecd (nie wiem jak jest w nero bo nie uzywam tego programu, ale domyslam sie ze byloby podobie). Podczas odczytu nagranych plyt pojawiaja sie bad blocki. Probowalem roznych mozliwych sposobow ktore moglyby sie za tym kryc: reinstal systemu, wlaczanie i wlaczanie Udma jak i autoplay czy nawet zmiana aspi 4.72 na force aspi 1.7. Nawet bez aspi recorder nie potrafil wykonac poprawnej kopi. Zaznaczam ze kopiowane plyty nie posiadaly zadnych zabezpieczen byly to filmy i programy uzytkowe. Najgorsze w tym wszystkim jest to, iz nagrywarka nie chrzani kazdej nagrywanej plyty, czasami jest to co druga plyta a czasami potrafi nagrac kilka plyt bez problemu po czym kolejna niszczy. Kolega Esen twierdzi iz Deamon zle odczytuje image wykonane za pomoca Clonecd. Nie uzywam tego programu czesto a wiec nie moge sie na ten temat wypowiadac ale mimo wszystko wydaje mi sie ze akurat w moim przypadku Deamon odczytuje obraz prawidlowo gdyz pokrywaja sie bledy odczytu zarowno podczas kopiowania obrazu z Deamona jak i po nagraniu obrazu na plytke i pozniejszemu odczycie w clonecd. To wszystko wskazuje na to iz to nie zapis jest zly tylko teac zle odczytuje dane na plycie. Idac tym tropem wykonywalem kilkadziesiat odczytow roznych nosnikow i daje sie zauwazyc jedna prawidlowosc przy odczycie danych nagrywarka potrafi wyraznie zwolnic (sprawa glownie dotyczy egzotycznych cd takich jak MediaStore, Dvision, Datex czy Acos). Zazwyczaj bledy pojawiaja sie wlasnie w strefie ktora sprawia problemy przy odczycie. Pomimo, ze nie jest to regula gdyz inne krazki tez nie daly sie prawidlowo odczytac, lecz stanowily mniejszy procent. Dopiero pozniej nagrane dane, przy odczycie wywalaly bad blocki (wczesiej clone nic nie sygnalizowal, zadnych badow w logu) Probowalem roznych ustawien Clonecd, odczyt z korekcja sprzetowa, programowa, bez korekcji, rozne profile, amplify, wolniejsze odczyty i za kazdym razem problem nie znikal. zmiany biosu nagrywarki z z 1.0 E na 1.0f czy 1.0h nie pomagaja. Nie jestem zadnym lamerem, nagrywam plytki juz pare ladnych latek, ta nagrywarka jest moim drugim Teac'iem i cos podonego nigdy mi sie wczesniej nie zadarzlo, ale teraz szczerze mowiac jestem o wlos od rzucenia recorderem o sciane. Byc moze siada w tych nowych Teacach odczyt lub legendarna korekcja i trwalosc sa juz nieco przereklamowane. Naprawde nie wiem juz co robic gdyby ktoremus z odwiedzajacych forum wpadl do glowy jakis pomysl czekam z niecierpliwoscia na posty. Pozdrawiam, Santi |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:28. |