![]() |
czytniki w starszych laptopach, i spora czesc starych CDROMow wogole nie czyta CDRW - kwestia moze nie za slabego lasera, ale raczej miskiego kontrastu plyt CDRW
mam 4 letnie VAIO firmy sony - i niestety musze nagrywac na CDRkach... |
Tak, to prawda. U mnie kiedyś na Sony x4nie mogłem odczytać ZADNEJ płyty RW, To samo u kolegi na Toshibie.
|
Niom.. stare napedy nie czytaja RW bo ma zbyt maly wspolczynnik odbicia swiatala lasera.
|
rslotus - skoro to jest CDRW a mowisz ze CDR dzialaja to problem moze byc taki ze naped w taptope nie jest w stanie odczytac plytek CDRW - masz po prostu pecha
|
Na tym drugim kompie z CD-ROMem BCD też nie. To też jest starszy model. Czytałem tu wiele informacji, że sama płyta też może mieć wpływ na odtwarzanie to chyba popróbóję z jakąś inną (jaką najlepiej?).
|
W nagrywaniu juz chyba nie... To chyba chodzi o to ze nie czyta ten cdrom w laptopie
|
Najwyraźniej tak jest, ale co z tym zrobić?
Teraz trochę popróbowałem. Ta sama nagrana płyta CD-RW działa poprawnie w nagrywarce własnej (TEAC CD-W524E)oraz m.in. w CD-ROMie LG CRD8522B. Nie działa w MATSHITA UJDA120 i w BCD 24XH. Może coś zmienić przy nagrywaniu ? |
Może poprostu czytnik w laptopie ma kłopoty z płytami RW :(
|
Innych nie próbowałem.
Tak wogóle to chciałem przenosić tylko część danych z pracy na laptopa. |
A wcześniej korzystałeś z płyt RW na laptopie???
|
Teraz sprawdziłem :
płyty CD-R - nagrywanie x24 płyty CD-RW - nagrywanie x 4 (tych płyt nie widzi UJDA120 w laptopie) |
No i wlasnie tutaj, w tej predkosci musisz zmienic na mniej, ustaw np. 12x albo 8x, wypal plytke i zobacz teraz
|
Sorry, masz rację, jest okno - prędkość zapisu.
Tylko że automatycznie wpisywane jest 24x, a ja nic nigdy nie zmieniałem. Tak - korzystałem zawsze z kreatora. |
pewnie tak hehe^_^ ^_^ ^_^
|
Najwyraźniej korzysta z kreatora :D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:40. |