Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Trzaski na audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/trzaski-audio-14960/)

SEBAW 06.01.2003 19:23

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Przez wielu (miedzy innymi mnie) za najlepsze do muzy uwazane sa czarne espery. Piekne brzmienie, zero klopotow opisanych powyzej no i sa to plytki dosc wytrzymale na zarysowanie.
Ja używam Verbatim, Platinum i nie mam żadnych problemów.

Plemnik 06.01.2003 18:27

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Sprawy zrzutu i jakosci muzyki mozna bardzo latwo sprawdzic odsluchujac utwory przed wypaleniem ich na plyte. Mysle ze to kwestia jakosci plytek na ktorych sie nagrywa i szybkosci nagrywania. Wiem to po swoich zmaganiach z nagrywaniem muzy np na akossach czy esperach, po jakims czasie muzyka tracila na jakosci, pojawialy sie trzaski ktorych wczesniej nie bylo mimo ze bezposrednio po wypaleniu wszystko bylo bez zarzutu. Cos takiego mialem na plytach schowanych w pudelkach w szafie, nie bylo na nich zadnych rysek ani innej skazy, jednym slowem stan idealny na oko. Teraz do muzy uzywam wylacznie verbow metalazo, mam ich jeszcze troche wylacznie do muzy, wypalam 8x i nic zlego po czasie sie nie dzieje. Nie wiem czy jeszcze da sie kupic te plyty bo wyszly juz z produkcji, ale ponoc rownie dobre sa TDK czy dysany. Przy wypalaniu muzyki nie warto oszczedzac na plytkach, bo roznice sa groszowe, ani na czasie.
Przez wielu (miedzy innymi mnie) za najlepsze do muzy uwazane sa czarne espery. Piekne brzmienie, zero klopotow opisanych powyzej no i sa to plytki dosc wytrzymale na zarysowanie.

stadim 06.01.2003 17:42

Z mp3, ale one były OK

Maciej 06.01.2003 16:36

A z jakiej płyty przegrywałeś...??? Tłoczonej czy wypalanej...???
Może te trzaski już się znajdowały na płytce którą kopiowałeś...???

....;)

stadim 06.01.2003 16:34

Dzięki za pomoc

SEBAW 06.01.2003 15:59

Re: Trzaski na audio

Cytat:

stadim napisa***322;(a)
(...)i jest to dopiero po kilku utworach i na kilku płytach.
Samo mówi za siebie. Zbyt szybko został nagrany krążek. Na "początku" płyty prędkość nagrywania jest mały, więc wieża nie ma żadnego problemu z odczytem; następnie prędkość wzrasta im bliżej końca i powstają błędy, które utrudniaja odczyt ścieżek audio.

para 06.01.2003 14:50

Co do rys i brudu to miałem oczywiście na myśli płytę z której zrzucało się muzykę. Muzykę nagrywam na dobrych nośnikach: Verbatim super aza kiedyś na BASFach i do tej pory jeszcze nigdy mi się zdarzyło aby po nagraniu nie było trzasków a po pewnym czasie się pojawiły. Mam na myśli płytę bez rys i kurzu. Nagrywam też na małych prędkościach 4x, sporadycznie 8x. Więc może dlatego nie doświadczyłem tego problemu.

Pozdrawiam

grzeniu 06.01.2003 14:45

Cytat:

para napisa***322;(a)
Może być kilka powodów: Zrzucanie na zbyt dużej prędkości,
porysowana lub brudna płyta, kiepski CD-ROM którym była zrzucana muzyka. Problemy przy nagrywaniu można wykluczyć.

Pozdrawiam

Sprawy zrzutu i jakosci muzyki mozna bardzo latwo sprawdzic odsluchujac utwory przed wypaleniem ich na plyte. Mysle ze to kwestia jakosci plytek na ktorych sie nagrywa i szybkosci nagrywania. Wiem to po swoich zmaganiach z nagrywaniem muzy np na akossach czy esperach, po jakims czasie muzyka tracila na jakosci, pojawialy sie trzaski ktorych wczesniej nie bylo mimo ze bezposrednio po wypaleniu wszystko bylo bez zarzutu. Cos takiego mialem na plytach schowanych w pudelkach w szafie, nie bylo na nich zadnych rysek ani innej skazy, jednym slowem stan idealny na oko. Teraz do muzy uzywam wylacznie verbow metalazo, mam ich jeszcze troche wylacznie do muzy, wypalam 8x i nic zlego po czasie sie nie dzieje. Nie wiem czy jeszcze da sie kupic te plyty bo wyszly juz z produkcji, ale ponoc rownie dobre sa TDK czy dysany. Przy wypalaniu muzyki nie warto oszczedzac na plytkach, bo roznice sa groszowe, ani na czasie.

para 06.01.2003 13:28

Może być kilka powodów: Zrzucanie na zbyt dużej prędkości,
porysowana lub brudna płyta, kiepski CD-ROM którym była zrzucana muzyka. Problemy przy nagrywaniu można wykluczyć.

Pozdrawiam

stadim 06.01.2003 13:17

Trzaski na audio

Nagrałem sobie płytkę audio i po pewnym czasie na tle muzyki słychać takie jakby próbkowanie. Odtwarzane na wieży i jest to dopiero po kilku utworach i na kilku płytach.
Qrde czym to może być spowodowane?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:11.