Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   COOL EDIT 2000 problem z wavem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cool-edit-2000-problem-wavem-14963/)

Kasprzak 06.01.2003 12:43

COOL EDIT 2000 problem z wavem

Ilość załączników: 1
mam wava i wykrylem gdzie ma pykniecie ale jest on w tak malym przedziale czasu ze nie wiem jak go wyeliminowac myszka nie dam rady bo zaraz przeskakuje dalej jak to idzie wyciac

ZYGA 06.01.2003 13:45

Witam! Nie rób tego przy odtwarzaniu.Zapamietaj gdzie masz ten pik
i zaznacz go myszką przez delikatne przeciągnięcie kursorem z wciśniętym LPM.Potem użyj powiekszenia to ta lupa na dole z +
i znów dokladniej zaznacz myszką ten fragment i tak do skutku.
A jak już będziesz pewien że masz zaznaczony tylko pik -wytnij go.
Powodzenia

Pedros 06.01.2003 14:14

A czy zamiast wycięcia nie lepiej jest zmniejszyć amplitudę tego piku.
Chodzi mi o to, czy wycięcię tego z wava nie wpłynie na "ciągłość" utworu?

ZYGA 06.01.2003 19:04

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
A czy zamiast wycięcia nie lepiej jest zmniejszyć amplitudę tego piku.
Chodzi mi o to, czy wycięcię tego z wava nie wpłynie na "ciągłość" utworu?

Witam ! Z mojego doswiadczenia,nie. Przy tego rodzaju "szpilce"
i umiejętnym jej wycięciu, nie jesteś w stanie tego usłyszeć.
Czasami, jest to jedyna mozliwość, usunięcia trwale trzasku którego
żaden z filtrów nie jest w stanie w pełni wyeliminować.

+++LeWaP+++ 06.01.2003 20:04

taaak... dodam jeszcze, że nie trzeba zaznaczać myszką tylko kursorami klawiatury... łatwiej taki mały fragment... nie jest to takie łatwe, bo nie zawsze "trzask" wyróżnia się w wykresie graficznym wav-a :(

artoor 06.01.2003 21:37

No wlasnie. Wycinanie trzaskow jest bardzo zmudna praca. Kiedys dostalem taka zdupczona plytke Zucchero na ktorej bylo tego chyba ze 100 (tak na powaznie) i caly dzien sie bawilem zeby to wyciac wlasnie za pomoca cool edit'a... Efekt byl taki ze tych widocznych na wykresie bylo moze 60-70% a reszta...??? kurcza ale bylem zly. Tyle roboty, a i tak czesc trzskow zostalo. Teraz tak sobie mysle. Ale bylem los. Moglem sobie z netu zassac muze, napewno tyle tego szajsu by na tych mp3kach nie bylo. No ale coz. Na bledach czlowiek sie uczy ;)

Pozdrawiam
artoor

Wiadro 06.01.2003 22:42

Cytat:

artoor napisa***322;(a)
No wlasnie. Wycinanie trzaskow jest bardzo zmudna praca. Kiedys dostalem taka zdupczona plytke Zucchero na ktorej bylo tego chyba ze 100 (tak na powaznie) i caly dzien sie bawilem zeby to wyciac wlasnie za pomoca cool edit'a... Efekt byl taki ze tych widocznych na wykresie bylo moze 60-70% a reszta...??? kurcza ale bylem zly. Tyle roboty, a i tak czesc trzskow zostalo. Teraz tak sobie mysle. Ale bylem los. Moglem sobie z netu zassac muze, napewno tyle tego szajsu by na tych mp3kach nie bylo. No ale coz. Na bledach czlowiek sie uczy ;)

Pozdrawiam
artoor

Witam! Masz zdrowie artoor, ja wymiekam jak mam tak z 5 po kolei. Pozdrowki.

bgn 07.01.2003 09:17

zrob taK - wyswietl sobie tylko ten fragment z trzaskiem
( Viev-> Viewing Range), wpisujac poczatek i koniec tak, abys okolicze tego piku widzial na ekranie ( to bedzie zakres dzisiatych czesci sekundy). Wtedy precyzyjnie zamarkuj tylko ten pik z trzaskiem i tak Jak ci Pedros radzil zmniejsz amplitude do 3-5%( albo tnij) i polacz obie czesci. Mysle ze po zmniejszeniu amplitudy trzask nie bedzie slyszalny

bgn 07.01.2003 09:36

jeszcze raz popatrzylem na obrazek- a stardardowa procedura do usuwania trzaskow nie pomogla?, bo ona przede wszystkim, a potem ew,reczne usuwanie

Kasprzak 07.01.2003 11:58

ok zrobilem zoom i wycialem
tnx!

brzuszki 07.01.2003 20:33

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
ok zrobilem zoom i wycialem
tnx!

Geniusz w prostocie!
Vivat nasz stary dobry bgn:jupi:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:08.