Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Heh.. te.. Platinium :/ (https://forum.cdrinfo.pl/f2/heh-te-platinium-15037/)

Martin_TP 07.01.2003 17:42

Heh.. te.. Platinium :/

Tak w ramach przestrogi. Ostatnio kupowalem trzykortonie pod 200 sztuk Platinium 700MB 48x zafoliowane. Na ile z pierwsza partia bylo wszystko ok, to z kolejenymi bylo coraz gorzej. Druga miala dziwne zaglebienia od wierzchniej strony nadruku, zas trzecia, jakby to okreslij "niedobory" warstwy odblaskowej-aluminium, gdyz widac pewne miniaturowe ubytki (plytka jest w tym miejscu ze tak powiem lekko przezroczysta). No i w Nero Scandisk pojawiaja sie na swiezo nagranej plycie zolte kwadrciki. Nagrywane na Plextor 4824TA przy 32x, 16x i 8x oraz Yamaha 8824E przy max speed 8x... heh.. Platinium sie pogarsza :( Czas poczukac innych plyt. Aha.. wszystkie maja ATIP od Riteka.

SEBAW 07.01.2003 17:45

Re: Heh.. te.. Platinium :/

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Tak w ramach przestrogi. Ostatnio kupowalem trzykortonie pod 200 sztuk Platinium 700MB 48x zafoliowane. Na ile z pierwsza partia bylo wszystko ok, to z kolejenymi bylo coraz gorzej. Druga miala dziwne zaglebienia od wierzchniej strony nadruku, zas trzecia, jakby to okreslij "niedobory" warstwy odblaskowej-aluminium, gdyz widac pewne miniaturowe ubytki (plytka jest w tym miejscu ze tak powiem lekko przezroczysta). No i w Nero Scandisk pojawiaja sie na swiezo nagranej plycie zolte kwadrciki. Nagrywane na Plextor 4824TA przy 32x, 16x i 8x oraz Yamaha 8824E przy max speed 8x... heh.. Platinium sie pogarsza :( Czas poczukac innych plyt. Aha.. wszystkie maja ATIP od Riteka.
Dzięki za inforamcje. Teraz to będę patrzył na płyty Platinum przed zakupem. Ah te Platimki...

witkowal 07.01.2003 18:03

Dzieki za przestroge, ale moze to Ty miales tylko pecha? Ale ostroznosci nigdy za wiele

Martin_TP 07.01.2003 18:13

Hymm.. nie sadze, przy 600 sztukach CD.. kupowanych po 200 w odstepie miesiaca na kazdy zakup. Wiec raczej rozne partie musialy mi sie trafic, i az takiego pecha raczej nie moglem miec ???

witkowal 07.01.2003 18:16

No to rzeczywiscie... Musisz sie przesiasc na inne plytki

Tomek777 07.01.2003 20:42

Re: Heh.. te.. Platinium :/

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Ja obecnie używam Platiniumek "Multispeed" z ATIP-em Riteka (najzwyklejsze ze szpindla) i na nagrywarce LG 8480 palą się rewelacyjnie, czyli pełna szybkość i 0,00 błędów. Wcześniej miałem Platiniumy 1-48x też Ritek, ale były kiepskie (prędkość nagrywania x16) - nie wiem co o tym myśleć.

witkowal 08.01.2003 14:40

A ja uzywam moze malo znanych plytek firmy datex takich ze szpindla. Dobrze sie pala i nie ma zadnych bledow

ThanatoS 08.01.2003 14:53

Cytat:

witkowal napisa***322;(a)
A ja uzywam moze malo znanych plytek firmy datex takich ze szpindla. Dobrze sie pala i nie ma zadnych bledow
Ostatnio pojawiły się płyki 900 MB tej firmy, są niezłej jakości

witkowal 08.01.2003 14:56

I te ktore kupuje nie sa znowu takie drogie...

Martin_TP 09.01.2003 02:23

Niom Datexy sa calkiem niezle, wypalilem ze 100 tego i zaden mnie nie zawiodl :) A te ostatnie platinium... czysta rozpacz :buu:

CrazyLucas 09.01.2003 04:23

ja jakos z platinumami nie mam problemu, gozej z innymi markami

dla posiadaczy starszych, bardziej zuzytych nagrywarek - plyty firm Akoss i Hit sa do niczego - trzeba je palic max x4 a nawet wtedy zolte a na hitach nawet czerwone kwadraciki w nero cdspeed nie naleza do zadkosci

Martin_TP 09.01.2003 04:26

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
ja jakos z platinumami nie mam problemu, gozej z innymi markami

dla posiadaczy starszych, bardziej zuzytych nagrywarek - plyty firm Akoss i Hit sa do niczego - trzeba je palic max x4 a nawet wtedy zolte a na hitach nawet czerwone kwadraciki w nero cdspeed nie naleza do zadkosci

Akossy sa wporzadku, palilem je Plexem na 48x i byly cale zielone w cdspeed, na starej nagrywarce 8x tez bylo all ok. Za to od hitow lepiej trzymac sie z daleka.. widzialem to to w akcji i takiego syfu do nagrywarki swojej nigdy nie wloze :blee:

rusek 09.01.2003 20:10

Platinum SUCKS ! ! !

Sam jakiś miesiąc temu kupiłem nowiutką paczkę 100 szt Platinum 700MB Multispeed i pierwsze 10 CD powędrowało do kosza (Nero CD Quality Test)wskazywał dziesiątki&setki tysięcy Errors :( Na Litku 40x12x48, Teac-u 12x10x32 - TO SAMO!! Reklamowałem je w sklepie i po tygodniu dostałem nowe. Te były OK.
... i zarazem ostatnimi Platinum, które kupiłem.

witkowal 09.01.2003 20:15

Dobrze ze przynajmniej Ci je wymienili...

Martin_TP 09.01.2003 20:22

No wlasnie.. dokladnie to samo.. ??? Heh.. te Platinium ??? Z Multispeedem wlasnie to bylo ??? Bledow az tyle akurat nie mialem, ale to nie do pomyslenia by na swiezo wypalonej plycie byly.. do tego palone Plextorem... heh.. z Platinium przyeszedl pozegnania czas. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:03.