Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   SBLive! Value - big problem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sblive-value-big-problem-15059/)

esem 22.01.2003 12:53

Rozwiązałem mój problem zamieniając SBLiva! 1024 (ct4830) na Terrateca 512i u "żyda" 1:1.
Natomiast w sieci ostatnio znalazłem pomysł na ct4830 pod winXP: należy uruchomić najnowszą paczkę Creative albo Compaq: setup.exe /w i wtedy nie dostaje się komunikatu (i tym samym zatrzymania instalacji) o stwierdzeniu faktu iż karta Creative jest włożona do komputera. Nie zdążyłem tego już sprawdzić.
Sterowniki WDM Value od winXP nie obsługują do końca ct4830. MS pod pojęciem Value ma kilka ct4xxx i to tłumaczy dlaczego te sterowniki pięknie się zachowują - tylko, że muza milczy.
Sorry, nie było mnie parę dni na forum ale ten ct4830 nieźle mnie wq...ł. 8)

esem 15.01.2003 08:45

Też już mam z oryginalnej płytki :Made in Canada". Niestety nie widzą karty na płycie.
Jest przedziwny problem: drivery xp widzą sprzęt, prawidłowo rozoznają ale nie grają.
Żadne drivery Creative nie widzą sprzętu na płycie w żadnym OS.
Czy jednak nie jest to problem VIA266A (a może mostka południowego)i Creative?
VIA Latncy Patch nie pomaga.
Jedyne drivery które są skuteczne to te z powerscpec ale tylko pod 98se i Me.
Podpowiedzcie coś bo moje pomysły są na wyczerpaniu. 8)

wolfdog 14.01.2003 21:37

mam te drivery jutro ci je podeślę z pracy

wolfdog 14.01.2003 13:54

ok postaram się na jutro skombinować

esem 13.01.2003 21:41

Cytat:

wolfdog napisa***322;(a)
Właśnie spróbuj oryginalnych sterowników od tego modelu jeśli sięnie mylę to posiadasz model 1024 i chyba coś takiego posiadam
Podeślij te sterowniki (tylko do 2k). 8)

esem 13.01.2003 21:37

Namierzyłem na www.plasma-online.de oznaczenie chipsetu EMU10K1-NEF: jest to EMU10000.
Pytanko: jak na tej podstawie odszukać potencjalnych producentów mojej muzy, jest to napewno SBLive 1024.
Może ktoś mi podeśle sterowniki do 2k ale nie Creative tylko dla "podrób" czyli OEM?
Sprawdziłem, muza pięknie gra pod win9x i Me ale na sterownikach dla kart OEM, ściągnąłem je z www.powerspec.com. Na sterownikach od Creative nie, bo Creative nie widzi karty w systemie (pod win98se i Me).
Pod xp nawet nie drgnie, MS sterowniki ją widzą a te z Creative też nie.
Może ktoś wie kto był producentem (konfekcjonerem) tych muz do Polski? 8)

esem 09.01.2003 14:52

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
A ja naszczęście nie mam kłopotów z tą kartą :cool: (SB Live Player 1024)
To chyba nie jest ta karta. Moja to CT4830.8)

Patrix 09.01.2003 13:35

A ja naszczęście nie mam kłopotów z tą kartą :cool: (SB Live Player 1024)

esem 09.01.2003 12:30

Próbowałem, ale wysypały się od razu.
Poza tym w którymś momencie rozum wraca. Ile czasu można zmarnować na gównianą kartę o wartości giełdowej 15-20,-zł?
W końcu mój czas i energia elektryczna też mają swoją wartość. 8)

cana 09.01.2003 10:56

no to ja tez swoje dołoze :)
jak kiedyś pod xp instalowałem sb live to najpierw znalazło samo bydle od m$ stery w swojej bazie a next krzyknelo że to są nie za dobre stery i czy aby jestem pewien tego co robię :) / tak mnie to rozbawiło ze nawet pozostawiłem je na dlużej i o dziwo tylko w fliperze tym co jest w windzie dziwnie pykało :)/
a wlasnie a próbowałeś te stery projektu KX ?
co prawda nie daja wsparcia do gier ale ludzie je chwalą jako bardzo dobre do innych niż granie zastosowań

esem 09.01.2003 10:39

Wq.....m się i wróciłem do AC97. Kartę SBLive! puszczę do żyda i będzie spokój, na win9x, Me i NT ktoś będzie miał radość.
Creative wyraźnie wyjaśnia, że karty te mają tylko szczątkowe wsparcie ze strony MS.
Sterowniki Creative (różne packi) nie widzą tej karty.
Po FCC nie znalazłem producenta, chociaż poziom fcc jets na karcie określony wg norm kandyjskich.
Kata ma: trade mark Creative Labs, Assambled in Singapore, Copryghit Creative 1999.
Dla zainteresowanych: na innych forumach radzą: aktualizacja biosu płyty głównej, najnowsze sterowniki VIA, najnowsze sterowniki do grafy i dopiero potem instalacja sterów do Creative. Ogólnie mówi się o problemie współpracy chipsetów VIA z Creative. Rozwiązanie ostateczne: zmiana karty na nowszą, najlepiej nie Creative. 8)

cana 08.01.2003 21:09

na karcie / a dokładniej na laminacie / jest taki numerek poprzedzony właśnie tym FCC / to o dopuszczeniu do sprzedazy czy jakoś tak jeśli się nie myle / i po tym własnie znalazłem /
http://www.fcc.gov/

esem 08.01.2003 20:47

Cytat:

cana napisa***322;(a)
poszukaj po numerze homologacji / czy jak to się zwie / urządzenia to ten numerek z FC costam / tak kiedys namierzałem stery do wynalazku zoltrixa :) bo tez nie byłem pewnien co mam/

Przetłumacz to z polskiego na nasze. 8)

cana 08.01.2003 20:27

poszukaj po numerze homologacji / czy jak to się zwie / urządzenia to ten numerek z FC costam / tak kiedys namierzałem stery do wynalazku zoltrixa :) bo tez nie byłem pewnien co mam/
aha pod xp tylko stery i żadnych mediacenter i tym podobnych wodotryskow bo potrafia winde na drugą stronę przenicować / kiedyś mi xpka rozwaliły do cna że z lini komend musiałem go reanimować a tylk ochcałoe msprawdzić nowe stery i zaklikło mi się o jedno za duzo :) /

esem 08.01.2003 19:40

Oczywiście w BIOSie jest wszystko O.K.
Sterowniki oryginalne XP, Creative nie dają się zainstalować bo one nie widzą karty.
Ściągam starsze sterowniki do XP (Creative) ale czy to pomoże - nie wiem.
Moja teoria: ta karta to podróba. Dlatego XP ją widzi i instaluje sterowniki ale nie gra. Creative nie widzi karty - bo to podróba.
Creative uprzedza, że sterowniki XP nie mają pełnego wsparcia dla CT4830.
Potrzebne są więc sterowniki od producenta tej podróby. Tylko nie wiem kto to jest: s/n: M4830030 135935. Może na tej podstawie ktoś rozpozna producenta?
Pomęczę się z tą kartą jeszcze do jutra. Potem do kosza i wrócę do AC97. 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:07.