Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywarką! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywarka-15071/)

Tom1 08.01.2003 10:31

Problem z nagrywarką!

Wiatm Wszystkich Grupowiczów!!
Jestem tutaj nowy i od razu startuję do Was z poradą
Zostałem unieszczęśliwiony nową nagrywarką LG GCE-8481B. Sama nazwa mówi za siebie, po podłączeniu do kompa wszelkie instalacje przebiegły pomyślnie, niestety przy odczycie płyt (wszystkich) wyskakuje komunikat: :D:\nie jest prawidłową aplikacją Win32" Mogę za to przeglądać zawartość płyty, ale niestety przy kopiowaniu pojawia się komunikat "Nie można skopiować1028:Nie można odczytać z plikulub dysku źródłowego" Reinstall Windows'a nie pomógł
Czy ktoś z Was miał takie porblemy jeżeli tak to proszę o pomoc
Pozdrawiam
Tomasz

+++LeWaP+++ 08.01.2003 12:13

może być problem z samą nagrywarką...

jak jest podpięta do ide ?

spr. u kogoś innego ? to wykluczy, że jest walnięta

może kabelek uszkodzony ?

jeżeli masz włączone DMA to włącz i na odwrót :)

zainstaluj ASPI ostatecznie i drivery do kontrolera płyty gł., jeżeli takowe posiadasz

nic więcej nie przychodzi mi do głowy

PS. Witam na FoRuM

jedrek75 21.04.2003 14:04

halo mam ten sam problem ? Jak go rozwiazac ?

puch 21.04.2003 15:47

Ludzie, nie wyrzekajcie na LG dlatego tylko, że to LG!

Remix 21.04.2003 15:58

Witam!

nie mamy pretensji za to, ze firma nazywa sie LG, rownie dobrze moglaby sie nazywac inaczej, ale niestety - LG znaczy slaba jakosc (jedynie monitory/TV i sprzet AGD sa jako takie - cala reszta sprzetu komputerowego to jedna wielka lipa, a w szczegolnosci napedy)

to jest moje zdanie, ale pewnie wielu uzytkownikow forum sie ze mna zgodzi.

ZbigNieff 21.04.2003 16:26

Najlepiej sprawdz u kogos innego...
Piszesz - ze reinstall systemu nie pomogl - ja mialek kiedys podobny
problem i u mnie wlasnie reinstall rozwiazal sprawe... dziwne :blee:

Jak na innym kompie dalej bedzie to samo to oddaj naped na gwarancje!!

Popruboj jeszcze tego co napisal +++LeWaP+++

CIAPEK 21.04.2003 21:37

więc tak Kochani ;).
Po pierwsze zaczynam żałować, że nie dodałem z 30 zł i nie kupiłem LG 52X24X52X (mam też LG GCE-8481B) bo problemów z tym modelem jest tu wieeele :'( .

Co do problemu! Na ten temat i pomoc napisałem chyba z 2 posty (poszukaj jak możesz to znajdziesz tam jest duużo o tym).
A tak ogólnie: jak chcesz aby napęd czytał poprawnie to wyłącz mu UDMA, ale to jak wiadomo łączy się z pogorszoną pracą napędu (masakry nie ma, ale zawsze coś). Ja mam włącząną UDMA bo do odczytu używam CD-Roma, a nagrywara służy mi do nagrywania i pod UDMA działa normalnie.
Problem leży w całym sprzęcie, jak mi ktoś napisał: to ogólnie:"komputer nie wydala". Ja się z tym problemem pogodziłem i żyje z tym. Być może problem leży jeszcze w czymś innym?:blee: Biosu na razie nie bede zmienial. Nagrywarka ma nagrywać-nagrywa i to pod UDMA i to ważne (choć mały niedosyt zawsze zostaje z tym odczytem).

Co do sprzętu LG to jestem za a nawet przeciw ;). Uważam, że jak za tą cenę robią spox sprzęt choć zdażają się problemy (jak wszędzie) :)

SEBAW 21.04.2003 22:36

Cytat:

jedrek75 napisa***322;(a)
halo mam ten sam problem ? Jak go rozwiazac ?
Ja też mam ten problem, ale z nagrywarką Liteon 40xW. Wydaje mi się, że ten problem pojawił się, gdy nałożyłem Nero na starszą wersję
(nie zaczynało się to od wersji 5.5.10.20, tylko starszej)

CIAPEK 22.04.2003 14:04

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
(...)Wydaje mi się, że ten problem pojawił się, gdy nałożyłem Nero na starszą wersję(...)
witam! mi się zdaje, że problem w tym nie leży. Ja formatowałem w tamtym czasie gdy odkrylem problem z 3 razy dysk i wgrywalem nowy soft. Problem ciągle był. Nie wydaje mi sie zeby Neron mógł tak namieszać.

A co do Biosu to chyba on nic nie pomoże (pewny nie jestem ;) ) Problem ponoć leży w sprzęcie i może jeszcze w czymś ;). :'(

SEBAW 23.04.2003 10:30

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
witam! mi się zdaje, że problem w tym nie leży. Ja formatowałem w tamtym czasie gdy odkrylem problem z 3 razy dysk i wgrywalem nowy soft. Problem ciągle był. Nie wydaje mi sie zeby Neron mógł tak namieszać.
Mi się wydaje, że Nero miesza przy nagrywaniu na płytę. Ten problem pojawia się sporo ludziom, czyli coś jest nie tak. Wcześniej tego problemu nie miałem, a teraz mam.
Terazj (po sformatowaniu dysku) jadę na wersji 5.5.7.8 (nero od nagrywarki) i sprawdzę czy będzie się takie coś poajwiało.

pawelblu 23.04.2003 13:01

Jezeli juz kombinujecie to sprawdzcie rozne CD-Keye do nerona. Jest taki uniwersalny w sieci do all wersji 5.x.x.x i chyba wspiera wszystkie nagrywary. Jade na nim i nie mam zadnych problemow z litkiem z kazda wersja nero.

SEBAW 23.04.2003 20:15

Tylko ja używam numer seryjny oryginalny do NERO dołączony wraz z nagrywarką Liteon. Nie sądzę, żeby to miało jakiś związek z cd-key_em.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:16.