![]() |
Good luck! 8)
|
Znalazłem ten post i coś tam popróbuję :)
Pozdrawiam |
Oczywiście chodzi o modyfikację BIOSu grafy. W ramach dyskusji na tym forum było to niedawno prezentowane, jak znajdę chwilę czasu to odnajdę tą dyskusję i podam linka (o ile dobrze pamiętam to główni zaineresowani to był ZIP i KASPRZAK).
DUMPBIOS.exe to program do zczytania Twojego aktualnego BIOSu. NVIDIA BIOS EDITOR to program do zmodyfikowania zczytanego BIOSu. NVFLASH.exe pozwoli Ci na wczytanie zmodyfikowanego BIOSu do grafy. W BIOSie możesz zmienić SUB VENDOR (dostawca) np. z Palit na Gainward. Możesz też pobróbować zmienić DEVICE ID z TNT2 na np. GF4ti4600. Mnie takie rzeczy nie interesowały. Zmieniłem tylko taktowanie z GF3ti200 na GF3, oraz uaktywniłem zablowane przez producenta karty opcje takie jak SBA i coś tam jeszcze. Chodzi bezbłędnie i po zmianie dętek już nie muszę się bawić w programowe zmiany parametrów karty - załatwione zostało to w BIOSie. 8) |
Karta ma 2 wcięcia kontaktowe. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale moduł Biosu jest firmy Holtek, a jej dokładna nazwa to TNT2 M64MA, częstotliwość rdzenia wyznosi 125,01MHz a pamięci 143,18MHz.
O jaką modyfikację Biosu chodzi, karty graficznej czy płyty głównej??? I ostatnie: jak zmienić wpis pojawiajacy sie przy wykrywaniu karty??? Jeszcze nie spotkałem się z tego typu operacją :) Z góry dzięki |
Nie doczytałem do końca. Ile wcięć na listwie kontaktowej ma Twoja karta (jedno czy dwa) Jak dwa to faktycznie jest to rzadki okaz AGP x4, masz wtedy szanse na modyfikacje BIOSu.
Wtedy zmodyfikuj BIOS o parę funkcj. A przed odsprzedażą karty zrób aby się inaczej zgłaszało: Gainward tnt2cośtam_cośtam. 8) |
Szczegółowe informacje znajdziesz na www.dzikie.net i www. benchmark.pl (stare archiwum, Wojtek K. kiedyś był bardziej ambitny i dzielił się doświadczeniem).
Myślę tak: TNT2 to muzeum, praktycznie nieodsprzedawalne. Ryzyko niewielkie i tak czeka Ciebie zmiana grafy. Grafy nie da się spalić, można tylko obniżyć jej żywotność (podobno). Wartości przetaktowywania są indywidualne dla każdej karty (powtarzam: dla każdej karty), nie ma zasady. Możesz poprawić chłodzenie chipa (wiatrak lub lepsze połączenie z radiatorem - Poxipol biały, miękki jest zalecany w sieci) i pamięci (radiatory). Zysk na całej operacji wątpliwy i moim zdaniem nie wart nakładów pracy o koszcie Poxipolu nie wspomnę. Są charakterystyczne objawy dla za mocno przetaktowanych pamięci i rdzenia. Metoda prób i błędów. Potem długotrwały test, najlepiej 3dmark. Ale z tego "kota" i tak "lwa" nie zrobisz. Można się tylko pobawić. Ja przyjąłem metodę "z góry". Nie mam czasu na pierdoły a komputer w pracy służbowy. Najpierw pamięci - bo tu są najwyższe efekty. Przy 170 miałem błędy, więc w dół dopuki błędy nie znikną i potem dla bezpieczeństwa 5MHz w dół. Rdzeń ostrożniej ale mając na uwadze wiatraczek zacząłem od 170. Jak chcesz być ostrożny to prosta zasada inżynierska: każdy ustrój, system ma 10% rezerwy. Dalej nie idź. Jednym słowem: powodzenia, jak coś to pisz. 8) |
OK, dzięki. Może pamiętasz o ile przetatowałeś tą kartę bez wiatraczka, bo chodzi mi o bezpieczną granicę, a moja karta posiada tylko goły radiator. A poza tym, czy oprócz braku wyświetlanego obrazu mogą być też inne objawy niestabilnej pracy (np. przycinanie się obrazu???).
Cytat:
Pozdrawiam :) |
Cytat:
Oryginalnie karta chodzi na 125/143,5. Wiatraczek ma, jest "no name". Kiedyś w domu miałem też kartę TNT2m64 32MB firmy Palit bez wiatraczka. Podkręciłem ją do 145/155 i była stabilna. Oczywiście podkręcanie robisz na własne ryzyko. Próbowałem kiedyś w Palicie zmienić BIOS na nowszy, ale bezskutecznie (zablokowane). AGP miała 2x. 8) |
Cytat:
Czy ta karta, na której 'chodzisz' w pracy ma wiatraczek, jakie są częstotliwości ustawione fabrycznie dla niej, czy widać odczuwalną róznicę na jakości po przetaktowaniu??? Tylko tyle chciałem wiedzieć... |
Cytat:
W pracy chodzę na takiej karcie podkręconej do 160/160, z opcjami na quality nvhardpage, na DirectX 9 i dętkach obsługujących 9kę. Spoko, zero problemów. W domu chodzę na GF3ti200 ze zmodyfikownym przeze mnie biosem. Czekam na pytania, jak mam coś do powiedzenia to chętnie się wypowiadam. 8) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzięki, te adresy chyba każdy zna ;p ^_^
|
Na www.nvidia.com.pl są detonatory wszelkiej maści. Benchmarków w sieci też nie brakuje.
Życie i tak zmusza do instalowania najnowszych detonatorów i sterowników AGP (bo bez nich dętki do bani). I tak na koniec trzeba użyć tweaków bo dętki mają za mało opcji do ustawiania. Porad jak korzystać z tweaków też w sieci nie brakuje, są nawet w j.polskim. Zapewne i tak Twoja grafa to "podróba" - mało kogo stać na oryginał, więc i tak do wszystkiego musisz dojść sam, empirycznie. Polecam poszukać info na forumach specjalistycznych (grafy, płyty główne). Tam jest prawdziwe źródło wiedzy. Tu tylko są szczątkowe informacje, jest to specjalistyczne forum o nagrywaniu a nie o grafach - tu, w miarę specjalistyczny polski serwis to www.benchmark.pl. Chyba, że zadowolą Ciebie informacje przypadkowe bądź powierzchowne (nie chcę tą wypowiedzią urazić w ten sposób nikogo). 8) |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:51. |