![]() |
Jak sparawdzić wersje BIOSu w CD-RW???
Wita!
Może moje pytanie jest banalne, ale jako "laik" proszę o wyrozumiałość... :) Posiadam CD-RW LiteOn LTR-40125S i chciałem "podejrzeć" jaką ma wersje BIOSu. Jak to zobaczyć??? podejrzewam, że do tego potrzebny jest jakiś programik, tylko jaki? Aha!!! Mam jeszcze jedno pytanko do posiadaczy tego modelu nagrywarki, czy warto uaktualniać BIOS na ***8222;ZSOP***8221; z 22.11.2002. Czy faktycznie coś poprawia??? a może psuje...??? Poroszę o Pomoc! i z góry Dziękuje!!! POZDRAWIAM!!! |
Re: Jak sparawdzić wersje BIOSu w CD-RW???
Cytat:
IDE Primary Master - IBM IC35L ....... IDE Secondary Master - Lite-On LTR-40125S ...... W miejscu wstawionych kropek jest wersja biosu danego urządzenia. |
SiSandra, FreshUi, każdy program diagnostyczny prawdę Ci powie. 8)
|
Jak masz Win98 to Menadżer urządzeń :)
|
Witam!!!
Wielkie dzięki! za profesjonalne podejście do sprawy :) Sprawdziłem i mam wersje "ZSOK" z 27.06.2002, czyli już "niemłodą", widziałem na stronie LiteOn-a nowszą "ZSOP" z 22.11.2002. Hm! tylko czy warto uaktualniać??? czy ten nowszy czegoś nie skwasi??? Czy już ktoś "wypala" po aktualizacji tym nowszym BIOS-em ??? Proszę o odpowiedź! Pozdrawiam!!! |
"Match more media", czyli sprawa jest prosta. Po aktualizacj nagrywarka bedzie posiadala bogatsza baze danych o nosnikach CDR i CDRW, co pozwola jej na dobranie odpowiednich parametrow wypalania do konkretnej plyty.
|
Nie znam przypadków aby nie było warto updatować biosa (chyba, że się komuś komputr zawiesi podczas flashowania).
Przed updatowaniem biosu z ...K do nowszego, nie chodził mi Roxio DirectCd a teraz chodzi. |
Cytat:
|
Czy warto ??
Generalnie zasada brzmi: jeli wszystko dziala poprawnie nie wykonuj aktualizacji. Ale przychylam sie do wypowiedzi przedmowcow ze jednak warto. Decyzje uzaleznilbym od tego jakie korzysci przyniesie wgranie nowego biosu. Co to podkrecenia 40125S do 48125W mam mieszane odczucia. Mnie naped "glupial" po wgraniu biosu od 48. Teraz mam 48246S i jestem zadowolony.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:25. |