![]() |
Soundblaster live!
Mam problem z karta soundblaster live!. Po zalozeniu nowej karty sieciowej system sie wiesza albo w ogole nie wlacza. Gdy wyciagne live'a wszystko chodzi bez zarzutu. Jesli ktos mial kiedys podobny problem albo przynajmniej slyszal o czyms takim to niech napisze co z tym zrobic zeby chodzilo. Jestem zdesperowany :(
|
prawdopodobna przyczyna to to ze karty współdzielą przerwanie a sb live jest barzo upierdliwa i wybredna jeśli chodzi o towarzystwo
1.zmienić sloty PCI w który ładujemy live i sieciówke na niewspółdzielone przez nic innego a już szczególnie przesz przeciwnika :) 2. pogrzebać w biosie 3. moze pomóc tymczasowe wyłaczenie alles portów / com i lpt/ bo da nam to dodatkowo wolne przerwania i naważniejsze podaj jaka płyta i co już masz i w które sloty powsadzane w ciemno to się ciążko coś podpowiada |
Poczytaj post SBLive - big problem. Może do czegoś dojdziesz.8)
|
Re: Soundblaster live!
Cytat:
sprobuj nie instalowac drivera pod dosa przy instalacji soundblastera. Nie chce sie rozpisywac, ale wpis ( chodzi o emm ) moze powodowac "gryzienie" sie z karta sieciowa ( tak mialem ) |
Opisze calego kompa. Plyta shuttle AK12A, 256 mb ram SDR w 2 kosciach. grafike mint radeon 7500. procesor duron 1200. w pci mam wpiete tego wlasnie live'a, sieciowke radiowa planeta i tyle. Reszta juz chyba nie jest wazna. i mam pytanko gdzie sie niby znajduje ten post SB live - big problem. aha sieciowke mam wpieta w 2 zlacze pci ale live'a w 4.
|
1. po prostu jeśli masz sb live to nieistaluje się softu pod dosa / dla wind9x/ bo to tylko przeszkadza w poprawnej pracy kompa a żeby był dxwięk w dosie to wystarczą stare ogólnie znane dwa magiczne wpisy set...
dokładniej z włąsnego doświadczenia wiem ze instalować tylko minimum / tzn drivery i zadnych LAWA i media center bo to jakieś takie często upierdliwe jest :) i czesto bywa powodem niestabilności wingrozy/ 2. to ze dwa sloty PCI są obok siebie wcale automatycznie nie oznacza ze współdzielą przerwanie / sprawdź w manualu do płyty lub na stronie producenta http://www.spacewalker.com jaki jest układ u Ciebie bo jak mnie pamiec nie myli to tam jest rozpiska/ 3. po prostu pożongluj tymi kartami aż w którymś ustawieniu zaskoczy / i dlatego wlaśnie proponowałem aby na ten czas wyłaczyć wszystkie niepotrzbne porty bo to aqrat zwolni pare przerwań / a od siebie powiem ze mam i surecoma i sb libe, i live jest w drugim pci od agp a sieciówkę mam w 4 lub piątym / zw wskazaniem na piąte PCI/ a płyta to shuttle ak35 / na ak31 miałem tak samo/ pozdrófka |
Wszystko fajnie kartami moge pozaglowac, ale on sie w ogóle nie wlacza ostatnio z tym live'em, wiec bajerowanie z oprogramowaniem nie wchodzi w gre.
|
aha i jeszcze jedno jak wylaczyc te porty o których mówiles
|
Najprościej w BIOSie. 8)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:41. |