![]() |
2 kompy i LAN
Kiedyś nadejdzie taki dzień, że bede mial nowego kompa 8)
bo ten co mam to zaczyna sie starzeć. I moje pytanie polega na tym: tego kompa co mam bede wykorzysywal do ściągania wszystkiego z netu i bede go wyłączał tylko w święta || z drugim kompem kupie 2 dodatkowe sieciówki i popularną skrętke aby je połączyć. W starym kompie zrobie coś takiego: bedzie mial 2 sieciówki - pierwsza do sieci a druga do nowego kompa. Będą połączone). Ale jest problem :cisza: Trzeba urządzić jakąś maskarade - żeby wszystkie pakiety wyglądały tak jak by wychodziły z jednego kompa a nie z 2. (Wiadomo admin tęmpy nie jest :D) No i właśnie jak takową maskarade zrobić (nie wykorzystując do tego linuxa bo większe zaufanie mam jednak do windowsa :fiu: ) |
z tego co wiem to nawet samym pingiem mozna sie zorientowac czy koles ma jednego kompa czy tez nie i mniej więcej co na nim stoi. tak więc żeby to było nie do wykrycia - obawiam się że tak się nie da.
:( |
Re: 2 kompy i LAN
Cytat:
2. A ja odwrotnie. 3. Na linuxie mogę Ci postawić, na windowsie nie znam się. |
A może sprzętowy firewall ??
|
Cytat:
2. wystarczy dobrze skonfigurowany iptables. |
Cytat:
|
a moze zrobisz cos takiego jak tunelowanie w linuxie
nie znam sie na tym totalnie ale takie cos robisz wlasnie wtedy jak chcesz ukryc przed kims drugiego kompa pewnie wiesz o co chodzi ale dajesz na tym serwerowym kompie przekierowanie jednego z portow ip serwera na ten drugi komp |
Linux to potęga ale....
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ja użyłem tak zwanego Routera, czyli sprzętowy firewall.
wszedzie pisze że komputer jest jeden, a naprawde są 3. jendak prawdą jest że coś takiego kosztowało mnie około $100. Miałem przedtem ustawione komputery używając tylko konfiguracji w Windowsie ale co róż coś niechciało chodzić; to Gadu Gadu nie mógł sie połączyć, to mIRC nie działał, czasami nie chciało coś ściągać z netu. Router ustawiałem nie więcej niż 4 minuty, działa bezbłędnie już rok. shuma02 |
Cytat:
Właśnie o to mi chodzi... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:32. |