![]() |
Problem z Eldzikiem
Witam!!!
PIsze bo mam niemały problem :( A dokładnie moja nagrywarna LG GCE-8320B ostatnio zachowuje sie bynajmniej dziwnie i niepokojąco. A mianowicie nie nagrywa mi płyt z prędkoscia inno niż 8x, jezeli wybieram innoą(wyższą) nagrywarka nic nie robi a po kilku minutach wyskakuje komunikat o błedzie. Wczesniej wszystko hulało. Zmieniłem firmware na 1.04 ale nie pomogło. Prosze o pomoc w miare możliwości. ps czy można zmienić firmware na wersje niższa (wrócic do 1.01), to może udało by zserwisować. pozdrawiam |
A masz DMA dla dysków włączone i wszystkie potrzebne sterowniki zainstalowane???
|
re.
dma mam wszędzie powłanczane, nagrywarka jest na odobnym kanale IDE jako sec. master, primary master segate barracuda IV 40 GB.
|
re
Aha na kumpla kompie to samo . 8x pali bez problemy powyżej nawet nie zaczyna nagrywac i troszke skrzeczy.
|
Re: re
Cytat:
|
Jest małe ale... ;)
zanim ją zaniose na serwis to musze zdobyć firmware w wersji 1.01 i go wgrać. Gwarancji mam jeszcze na nią jeszcze ponad rok.
Jak wiesz gdzie go moge zdobyć to pisz. pozdrawiam i dzieki... |
nie wiedzialem ze uaktualnienie firmware narusza warunki gwarancji
to ciekawe czy uaktualnienie biosu na board'zie tez?:boks: |
Uaktualnienie biosu nie narusza warunkow gwarancji!!! Pomijam oczywiscie wgrywanie biosow przeznaczonych do np wyzszego modelu nagrywarki (to uniewaznia gwarancje) ale wgranie nowszego biosu przeznaczonego dla posiadanej przez nas nagrywarki nie jest niczym nagannym.
|
Gwarancję tracisz wówczas gdy próba wgrania nowego biosu nie powiedzie się i zamiast nagrywarki masz bezużyteczne pudełko (tak jest w LG)
|
Re: Jest małe ale... ;)
Cytat:
|
Re: Re: Jest małe ale... ;)
Cytat:
Nagrywarka juz dziwnie zachowywała sie przed wgraniem nowego biosa ;(. Na dniach podrzyce na servis i sie wszystko okaże :). |
Ostanio zaniepokoiły mnie zbyt częste tematy z problemami z nagrywarkami ze stajni LG...Ten fakt utwierdził we mnie fakt ,że już nigdy nie kupię LG.... ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Z drugiej strony nie da sie zlekcewazyc faktu znacznego nasilenia problemow z LG ostatnimi czasy i to nie takich jak najczestsze problemy z np Liteonem czyli tych zwiazanych z niewiedza uzytkownika lub niepoprawnie skonfigurowanym systemem. To co sie slyszy (restrykcyjnosc napedu do nosnikow, tudziez zwyczajne pady) to niestety wady nie dajace sie naprawic szybko przez uzytkownika.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:33. |